Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
«Η παράστασή μου πραγματεύεται τη ζωή και το θάνατο. Τι υπάρχει μετά από αυτόν και πώς θα ήταν η ζωή μας αν είχαμε τη γαλήνη. Πρέπει να γνωρίσεις το χάος στη ζωή σου και το τέλμα για να φθάσεις στην αγαλλίαση της ψυχής; Αυτά τα ερωτήματα θέτει η παράσταση μου».
Τα παραπάνω είπε μεταξύ άλλων η συγγραφέας, σκηνοθέτις και ηθοποιός Λήδα Κουντουρέα στη συνέντευξη που παραχωρεί στο catisart.gr, επί τη ευκαιρία της παρουσίασης της παράστασής της «Γαλήνη και Χάος» η οποία θα παρουσιαστεί την Κυριακή 23 και τη Δευτέρα 24 Ιουνίου στο θέατρο «Επί Κολωνώ», στο πλαίσιο του Off Off Athens.
Πρόκειται για μια παράσταση η οποία θέτει και τα παρακάτω σημαντικά ερωτήματα: Πότε είναι το τέλος; Υπάρχει πραγματική γαλήνη μετά τον θάνατο ή μήπως κρύβεται πιο κοντά από αυτό που νομίζουμε; Η Γαλήνη θα υπομείνει τον θάνατο που θα της προσφέρει τελικά την αναγέννησή της;
Τις απαντήσεις θα τις πάρουμε όταν δούμε το έργο «Γαλήνη και Χάος» από τη Θεατρική Ομάδα Zali και διαβάζοντας τη συνέντευξη της Λήδας Κουντουρέα που ακολουθεί.
***
«Γαλήνη και Χάος»
Συντελεστές:
Θεατρική ομάδα: Zali
Συγγραφέας: Λήδα Κουντουρέα
Σκηνοθεσία: Λήδα Κουντουρέα
Δραματουργία: Λήδα Κουντουρέα
Σκηνογραφία και ενδυματολογία: Λήδα Κουντουρέα
Φωτισμοί: Igor Talaevich
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Αλέξανδρος Σοφούρης
Κίνηση: Λήδα Κουντουρέα
Σχεδιασμός αφίσας: Βίτωνας Βιτ
Φωτογραφίες: Βίτωνας Βιτ
Ερμηνεύει: Λήδα Κουντουρέα
Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά
***
Κυριακή 23 Ιουνίου στις 20:15 & Δευτέρα 24 Ιουνίου στις 22:00
***
Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;
*Λήδα Κουντουρέα: Το όνομα Ζάλη, προέκυψε απλά από έναν αναγραμματισμό τού ονόματός μου Λήδα, προσθέτοντας το Ζ. Κατόπιν συνειδητοποίησα ότι αυτή η λέξη έχει και βαθύτερο νοητικό περιεχόμενο. Ζάλη για τη ζωή, ζάλη για αυτά που συμβαίνουν με ταχύτητα γύρω μας, ζάλη για έκφραση μέσω της τέχνης που μόνο με αυτή μπορούμε να προσεγγίσουμε την πεμπτουσία της ύπαρξης και να μη στεκόμαστε μόνο στην επιφάνεια.
Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;
*Λ.Κ.: Εμπνεύστηκα από φιλοσοφικά ερωτήματα που διερωτώνται συχνά οι άνθρωποι. Αν δεν λύσουμε αυτά ή έστω αν δεν αναρωτηθούμε, δεν μαθαίνουμε και τους εαυτούς μας τελικά. Έτσι σκεπτόμαστε την υπόστασή μας και μας βοηθά να ζήσουμε αυτό που λέγεται ζωή, είμαστε ενεργοί και όχι παθητικοί.
Τι είναι αυτό που σας ενώνει;
*Λ.Κ.: Είμαι μόνη μου πάνω στη σκηνή. Οι συνεργάτες μου για τη μουσική μου για τα video κλπ. με βοηθούν αρκετά και είναι λες και παίζουν και αυτοί σ’ αυτή την παράσταση. Μας ενώνει η τέχνη.
Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off Off Athens;
*Λ.Κ.: Γιατί έχει απήχηση και το εν λόγω φεστιβάλ, είναι αξιόλογο και αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες με αγάπη για αυτούς.
Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;
*Λ.Κ.: Η παράστασή μου πραγματεύεται τη ζωή και το θάνατο. Τι υπάρχει μετά από αυτόν και πώς θα ήταν η ζωή μας αν είχαμε τη γαλήνη. Πρέπει να γνωρίσεις το Χάος στη ζωή σου και το τέλμα για να φθάσεις στην αγαλλίαση της ψυχής; Αυτά τα ερωτήματα θέτει η παράστασή μου.
Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;
*Λ.Κ.: Είναι μια σύγχρονη απεικόνιση της εξέλιξης του θεάτρου. Με πολλά video performance, λούπες ήχων, ηχογραφημένους ήχους και χορό. Επίσης όλους μας ενδιαφέρει το πανάρχαιο, διαχρονικό ερώτημα του θανάτου (στην παράστασή μου είναι ένας εικονικός θάνατος) και η ηρεμία της ψυχής.
Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;
*Λ.Κ.: Ότι οι άνθρωποι δεν ψάχνουμε, μένουμε αδρανείς σε αυτό που μας συμβαίνει. Δεν διερωτόμαστε, δεν ενδιαφερόμαστε για τη ζωή. Δεν ενδιαφερόμαστε καν για τον συνάνθρωπό μας. Η απανθρωπιά με ενοχλεί.
Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;
*Λ.Κ.: Αρκετά… Γιατί το τέλμα και το Χάος που επέρχεται στη ζωή της ηρωίδας της παράστασης, Γαλήνης, προέρχεται από τους ανθρώπους. Έχει απογοητευτεί από αυτούς και τις πρακτικές τους. Ζούμε σε μια κοινωνία που γίνεται όλο και πιο πολύ ζούγκλα, λιγοστεύουν οι άνθρωποι.
Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;
*Λ.Κ.: Είναι καταπληκτικοί, ορεξάτοι, συνεργάσιμοι, με απίστευτη οργάνωση γι’ αυτό το φεστιβάλ.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;
*Λ.Κ.: Δεν μας αρέσουν οι συμβουλές ίσως μια ευχή θα έδινα, να αγαπάνε την τέχνη όσο την αγαπώ και εγώ, να προσπαθούν, να κυνηγούν και να μην τα παρατούν.
Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;
*Λ.Κ.: Το μήνυμα είναι ότι, ο πραγματικός φίλος του θεάτρου, θα πρέπει να μην έχει στεγανά και να προσεγγίζει ένα έργο με μια προσπάθεια θα έλεγα ανάδειξης τού βαθύτερου νοήματος που περιέχει το κάθε έργο, που αρκετές φορές είναι πολυεπίπεδο και πολυσήμαντο. Ο καλύτερος τρόπος για αυτό, είναι κατά τη γνώμη μου, να αφεθεί στο έργο να τον παρασύρει και μόνο έτσι θα του αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές που κρύβει αυτό.
Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;
*Λ.Κ.: Ελπίζω στη συνέχεια αυτής της παράστασης και άλλων παραστάσεων σε άλλα festival, ίσως κάτι πιο χαρούμενο αυτήν τη φορά, ίσως μια κωμωδία.