Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τη σημερινή [21 Μαρτίου 2021] Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, προσκάλεσε τους πρέσβεις 9 χωρών να διαβάσουν ποίηση της πατρίδας τους εμπνευσμένη από την ελληνική επανάσταση.
Η κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τους πρέσβεις της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας λέγοντας:
«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση από την παρουσία, στον χώρο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, των πρέσβεων εννέα χωρών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου να διαβάσουν ποίηση της πατρίδας τους, ποίηση «μεθυσμένη με το αθάνατο κρασί του 21», αν μπορώ να πω παραφθείροντας ελαφρά τον στίχο του Κωστή Παλαμά.
***
Από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, δεκάδες ποιητές συγκλονίστηκαν από τον πόθο των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία.
Οι στίχοι τους, πλημμυρισμένοι από φιλελληνικά αισθήματα, εμπνευσμένοι από το ιδεώδες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που επέστρεφε, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, στον τόπο που τη γέννησε, ηχούν σήμερα διπλά συγκινητικοί από τα χείλη των επιγόνων τους. Μια ακόμα εκδήλωση της διεθνούς αλληλεγγύης που φλόγισε τις καρδιές όλων εκείνων που έσπευσαν να πολεμήσουν στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων, μια ακόμη απόδειξη πόσο ενέπνευσε η Ελλάδα ως ιδέα τους λαούς και τους ποιητές τους».
***
Η ποίηση είναι μια συνεχής προσπάθεια να αγγίξεις αυτό που σε υπερβαίνει, έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης. Οι ποιητές αναζητούν πάντα τη μεταμορφωτική επέμβαση στην πραγματικότητα. Αναζητούν πάντα ό,τι παραπέμπει σε έναν ανώτερο σκοπό, σε μιαν ανώτερη μορφή του βίου.
Γι’ αυτό και η ελληνική Επανάσταση κατά του τούρκου δυνάστη ενέπνευσε στους ποιητές της Δύσης στίχους τόσο εκστατικούς, τόσο συγκινημένους.
Στην εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στην ισχύ μιας κραταιάς αυτοκρατορίας είδαν την υπέρβαση: υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, της δουλοφροσύνης, ακόμα και των ορίων της ύπαρξης καθεαυτήν, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη απλοί, καθημερινοί άνθρωποι μεταμορφώνονται σε ήρωες που δίνουν τα πάντα για την αγωνιστική πραγμάτωση του ιδεώδους της ελευθερίας.
Οι εννέα πρέσβεις επιβεβαιώνουν τον δεσμό που σφυρηλάτησε η εξεγερμένη Ελλάδα με τους λαούς της Δύσης και με τους ποιητές τους.
Έναν δεσμό που τον κατέστησε άρρηκτο από τη μια ο θαυμασμός της Δύσης για την αρχαία Ελλάδα, για τα πολιτικά και πολιτειακά της ιδεώδη, για τον πολιτισμό και την κληρονομιά της, και από την άλλη ο σεβασμός για τους σύγχρονους Έλληνες που τολμούσαν να τα αναδιεκδικήσουν και να τα αποκαταστήσουν στον τόπο που τα γέννησε.
***
Η Προεδρία της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά τους πρέσβεις που ανταποκρίθηκαν με τόση θέρμη στην πρόσκλησή της, τη γενική διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ που ανέλαβε να μαγνητοσκοπήσει τις αναγνώσεις τους, τη Μαρία Ανδρεαδέλλη που σκηνοθέτησε και την Αθηνά Βάρσου που διηύθυνε την παραγωγή.
***
***
Στη βασική φωτογραφία, έργο του Θεόδωρου Π. Βρυζάκη με τον τίτλο “Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι” [1861].