Ενόργανη Γυμναστική. Στο αρχείο 22 σεξουαλικές παρενοχλήσεις…

128

Αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής έπεσαν θύματα σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής βίας ενώ δέχτηκαν και σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τους προπονητές τους.
Όλα αυτά προκειμένου να μάθουν «πως να κάνουν σωστά την άσκηση».
Η πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου στις 28 Δεκεμβρίου 2021 είχε δηλώσει ότι υπάρχουν 37 καταγγελίες κοριτσιών και οι φερόμενοι δράστες παραμένουν στις θέσεις τους.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είχε παρέμβει μετά την ανοιχτή επιστολή που είχαν αποστείλει οι καταγγέλλουσες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και περιέγραφαν με λεπτομέρειες περιστατικά κακοποίησης που είχαν υποστεί.
Τελικά στο αρχείο μπήκε η εισαγγελική έρευνα που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2021 μετά από καταγγελίες 22 αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανέφεραν στην ανοιχτή επιστολή, την οποία είχε φέρει στο φως η «Εφημερίδα των Συντακτών», άρπαζαν από τα μαλλιά αθλήτριες και τις έσερναν ενώ εκείνες έκλαιγαν ασταμάτητα. Υπάρχουν καταγγελίες για υποσιτισμό μέχρι λιποθυμίας, σωματική βία με κλωτσιές και σφαλιάρες στο πρόσωπο, ενώ αφαιρούσαν ακόμη και τα προστατευτικά στρώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να τραυματιστεί ο αθλητής».
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας κατέθεσαν συνολικά 28 αθλήτριες από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και πόλεις της περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα περιστατικά που περιέγραψαν φέρονται να έχουν τελεστεί το χρονικό διάστημα από το 1985 έως το 2000.
Όμως, όπως κατέληξαν οι εισαγγελικές αρχές στο 14σελιδο πόρισμα, τα υπό έρευνα αδικήματα πλημμεληματικού βαθμού έχουν υποπέσει σε παραγραφή, ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτιμηθούν ποινικά.

***

Στο μεταξύ ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, μετά την είδηση πως η υπόθεση με τις καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης για κακοποίηση από προπονητές μπήκε στο αρχείο, καθώς τα καταγγελλόμενα αδικήματα αφορούν πλημμελήματα και έχουν πλέον παραγραφεί.
Μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία ζητά: «Όλα στο φως, με ονόματα και στοιχεία, για να αποδοθεί δικαιοσύνη για οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά, αλλά και για να προστατευθεί το υγιές κύτταρο του αθλήματος της Γυμναστικής από κάθε άδικη και αστήρικτη κατηγορία».

***

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Ακόμα κι αν έχουν ποινικά τυχόν παραγραφεί επιλήψιμες συμπεριφορές, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοηθούν ή να ξεχαστούν. Δεν υπάρχει πρόθεση να ξεχαστεί το οτιδήποτε, όσα χρόνια κι αν πέρασαν. Δίνουμε δύναμη στη φωνή των αδυνάτων, που ως τώρα ήταν τα θύματα».