«Ένδυμα Ψυχής» από το Ίδρυμα Καρέλια στην Καλαμάτα [video]

Φορεσιές ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας που καταγράφουν την ταυτότητα της ενδυματολογικής μας κληρονομιάς από τον 18ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, βγήκαν για πρώτη φορά στο φως μετά από δεκαετίες και παρουσιάστηκαν στο «Ένδυμα Ψυχής».
Η έκθεση των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev με τον τίτλο «Ένδυμα Ψυχής» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία

Οι 2.000 επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα σπουδαίο δείγμα 30 έργων, τα οποία εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην πόλη της Καλαμάτας, έναν χρόνο πριν την επίσημη παρουσίασή τους από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Παλαιά Βουλή της Αθήνας.
Τα σπάνια εκθέματα του μουσείου (που, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί ενδυμασίες ιστορικών προσώπων και αγωνιστών όπως οι Δημήτριος Γουδής, Γενναίος Κολοκοτρώνης, Βάσσος Μαυροβουνιώτης, Δημήτριος Μαυρομιχάλης, πολιτικών όπως ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο βασιλιάς Όθωνας και κυριών της εποχής όπως οι Κυριακούλα Κριεζή, Κονδύλω Μιαούλη, Κυρά Φροσύνη, Φωτεινή Γενναίου Κολοκοτρώνη, Φωτεινή Μαυρομιχάλη, Ρόζα Μπότσαρη) βρήκαν για λίγο νέα ζωή.

Χειροποίητο χρυσοκέντημα, με χρυσό γαϊτάνι και κορδόνι, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά. Ενδυμασία που ανήκε στον Ιωάννη Μακρυγιάννη, 19ος αιώνας (λεπτομέρεια)

Η μετάκληση της έκθεσης στην Καλαμάτα αποτέλεσε τη βασική επετειακή δράση του Ιδρύματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Με τη χειρονομία αυτή το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια τίμησε την πρώτη ελεύθερη πόλη της νεότερης Ελλάδας, παρουσιάζοντας δύο αιώνες ενδυματολογικής κληρονομιάς, μέσα από την ρηξικέλευθη ματιά των δύο καλλιτεχνών.
Ειδική μνεία αξίζει στην υλοποίηση της πολυτελούς έκδοσης «Ένδυμα Ψυχής», 320 σελίδων, η οποία συνοδεύει την έκθεση. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που υλοποιείται επίσης με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

***

Το κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου και Bικτωρίας Kαρέλια ιδρύθηκε το 1993 και αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας του Γεωργίου Kαρέλια να μετουσιώσει τις αξίες του για τη ζωή σε αληθινά έργα. Πιστό στο όραμα του εμπνευστή και δημιουργού του, το Ίδρυμα συνεχίζει μέχρι και σήμερα το έργο του στους τομείς της εκπαίδευσης, της οικονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών, των γραμμάτων, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και κληρονομιάς και συνεισφέρει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης συνανθρώπων μας.

***

H Bικτωρία Kαρέλια είναι συνεχιστής της υποστήριξης εκπαιδευτικών, οικονομικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και φιλανθρωπικών έργων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Το Ίδρυμα παραμένει αφοσιωμένο στο όραμα του ιδρυτή του και λειτουργεί με ακεραιότητα και σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, επιτελώντας το έργο του με διακριτικότητα και διαρκή προσπάθεια για τη βέλτιστη υλοποίηση των σκοπών του.
Το Ίδρυμα ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες, τον Δήμο Καλαμάτας, τους συνεργάτες και τις ξεναγούς που συνετέλεσαν στην άψογη διεξαγωγή της διοργάνωσης.

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Ένδυμα Ψυχής»
στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Φωτογραφία: Βαγγέλης Κύρης
Κέντημα: Anatoli Georgiev
Σχεδιασμός Φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ
Ηχοτοπίο: Δημήτρης Μπάκας
Βίντεο: Βλαδίμηρος Καπελούζος
Επιμέλεια Έκθεσης: Έρικα Βασιλείου
Διεύθυνση Παραγωγής: Ρένα Βάλλα
Διεύθυνση Επικοινωνίας: Άρης Ασπρούλης

***.

Περιηγηθείτε στην έκθεση μέσα από ένα βίντεο 20 λεπτών που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό