
Από τα στούντιο της Finos Film (ανεπίσημα) και με την υπογραφή του σκηνοθέτη Μεμά Παπαδάτου και ως παραγωγού βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες το σκοτεινό 1970 η ταινία «Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα».
Το σενάριο ήταν του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Πρωταγωνιστής ο Άγγελος Αντωνόπουλος και μαζί του οι ανερχόμενοι τότε Γιώργος Τζώρτζης και Τόνια Καζιάνη. Έπαιζαν επίσης ο Νάσος Κεδράκας, ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος, ο Γιώργος Βελέντζας, η Καίτη Γρηγοράτου και ο Σπύρος Καλογήρου. Αυτή η πολεμική περιπέτεια έκοψε 21.578 εισιτήρια και ήρθε 81η στις 87 ταινίες της χρονιάς.
***

Ένας Γερμανός (Άγγελος Αντωνόπουλος) επιστρέφει ύστερα από χρόνια στα Καλάβρυτα, για να ξεθάψει ένα θησαυρό που είχε αφήσει την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, αλλά αναγνωρίζεται από τον γιατρό του χωριού. Ο γιατρός βλέπει στο πρόσωπό του τον αξιωματικό των ναζί που, κατά το ξεκλήρισμα του χωριού, είχε οδηγήσει τον πατέρα του στο εκτελεστικό απόσπασμα, μαζί με άλλους συγχωριανούς. Όμως τότε ο πρώην αξιωματικός…
«Η συνέχεια επί της οθόνης», όπως έγραφαν τότε τα μονόφυλλα προγράμματα τα οποία μοίραζαν στους θεατές οι ταξιθέτριες για να πάρουν ένα συμβολικό αντίτιμο το οποίο ήταν τελικά και τη μεροκάματό τους, αφού δεν είχαν άλλο μισθό.
***
Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Finos Film η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1970, μάλιστα «το κοινό τη γιούχαρε τόσο έντονα, ώστε επενέβη η αστυνομία κι έδιωξε τους φωνασκούντες από τον β` εξώστη».
***
Οι άλλοι συντελεστές της ταινίας ήταν: Διευθυντής Φωτογραφίας: Συράκος Δανάλης. Μονταζ: Γεράσιμος Παπαδάτος. Μουσική Επιμέλεια: Χρήστος Μουραμπάς. Βοηθός Διευθυντής Φωτογραφίας: Κώστας Παπαγιαννάκης. Μακιγιάζ: Μανώλης Γαλάνης. Μηχανικός ήχου: Γιάννης Σμυρναίος.
***

Στη διάρκεια των γυρισμάτων ο Γιώργος Τζώρτζης και η Τόνια Καζιάνη γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν και στη συνέχεια παντρεύτηκαν. Η Ευγενία είναι η κόρη τους.
***
Εδώ με ένα κλικ μπορείτε να δείτε την ταινία:



