19.9 C
Athens
Δευτέρα 16 Μαΐου 2022
 

Ελευσίνα και Επανάσταση. Αφηγηματική ιστορική εγκατάσταση στο Παλαιό Ελαιουργείο

Τη σημαντική αφηγηματική Έκθεση – Εγκατάσταση με τίτλο «Ελευσίνα και Επανάσταση» εγκαινιάζει η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την Παρασκευή 3 Ιουνίου στο Parking του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας.
Η ιστορικού περιεχοµένου έκθεση, σε επιμέλεια της Ερατούς Κουτσουδάκη και επιστημονική επιμέλεια του Στέφανου Καβαλλιεράκη, με την πολύτιμη συμβολή τοπικών ιστοριοδιφών και συλλεκτών, αναπτύσσεται σε δύο μέρη που συνομιλούν και αλληλοσυμπληρώνονται: την insitu εικαστική εγκατάσταση «Θραύσματα» και την αφηγηματική ιστορική εγκατάσταση «Πολεμική Σκηνή».
Η insitu εικαστική εγκατάσταση «Θραύσματα» επιχειρεί να συνθέσει το ίχνος της παράστασης «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονύσιου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, που παρουσιάστηκε στον ίδιο ακριβώς τόπο, τον Ιούνιο 2021.
Οι στίχοι του ποιήματος που χρησιμοποιήθηκαν τότε, διαμοιράζονται σε 60 στήλες από καθρέπτη, παραπέμποντας σε στρατιωτική μονάδα παραταγμένη ή και σε κοιμητήριο. Μεταφέροντας στον χρόνο και τον χώρο τους στίχους του κορυφαίου, οδυνηρά επίκαιρου ποιητικού έργου του Σολωμού, προσφέρουν μια σπάνια ευκαιρία στους επισκέπτες, να δουν τον εαυτό τους ως πολιορκημένους Μεσολογγίτες και να στοχαστούν πάνω στη δική τους πραγματικότητα, αν η ζωή τούς τοποθετούσε σε εκείνη την ιστορική συγκυρία. Μια σημαντική αφορμή για προβληματισμό πάνω στη διαλεκτική της Ιστορίας, μέσα στη ζοφερή συγκυρία της τρέχουσας επικαιρότητας του πολέμου.
Η αφηγηματική ιστορική εγκατάσταση «Πολεμική Σκηνή» στέκει απέναντι στα «Θραύσματα», προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει τη σχέση της Ελευσίνας με την Επανάσταση του 1821. Τοποθετημένη εντός μιας πολεμικής σκηνής (τέντας), που παραπέμπει αφαιρετικά σε στρατηγείο οπλαρχηγού του 19ου αιώνα, η αφήγηση εδώ δίνει έμφαση στο τοπικό στοιχείο. Άλλωστε, στα πολλαπλά στρώματα ιστορικής γραφής που συνθέτουν την ιστορία της Ελευσίνας, η πορεία και η συμμετοχή της ευρύτερης περιοχής στα γεγονότα εκείνης της περιόδου αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Ποιοι ήταν οι τοπικοί πρωταγωνιστές που συνήθως προσπερνά η «επίσημη» Ιστορία; Ποιες ήταν οι παράμετροι και οι ιδιαιτερότητες του τόπου, που διαμόρφωσαν την έκβαση των γεγονότων;

Η εγκατάσταση βασίζει σχεδόν αποκλειστικά το περιεχόμενό της στο έργο τοπικών ιστοριοδιφών και συλλεκτών, φέρνοντας τους επισκέπτες της σε επαφή με ένα σπάνιο υλικό. Χάρη στην ξεχωριστή αυτή περίπτωση ανθρώπων, που χαρακτηρίζονται από μια βαθιά αγάπη για τον τόπο τους και την Ιστορία, η εγκατάσταση εμπλουτίζεται με αρχειακό υλικό, που σπάνια φτάνει να εκτεθεί στα μουσεία. Ταυτόχρονα, η Έκθεση δίνει έμφαση και στο υπερτοπικό, το ευρωπαϊκό, το παγκόσμιο, φωτίζοντας εκτός από τους τοπικούς και εθνικούς μας πρωταγωνιστές, τη συνδρομή των Ευρωπαίων στον Αγώνα των Ελλήνων.
Η Έκθεση «Ελευσίνα και Επανάσταση» έναν χρόνο μετά τον σχεδιασμό της, έρχεται να θέσει έναν ακόμα βαθιά επίκαιρο προβληματισμό. Πόσο παγκόσμιες και διαχρονικές είναι, εν τέλει, οι παράμετροι που κρίνουν κάθε πόλεμο;
Συνθέτοντας το δεύτερο και το τρίτο μέρος αντίστοιχα του ομότιτλου επετειακού προγράμματος της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, οι δυο εγκαταστάσεις που συνθέτουν την Έκθεση «Ελευσίνα και Επανάσταση» αποτελούν τη συνέχεια μιας πρώτης, ξεχωριστής δράσης, που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο τον Ιούνιο 2021: της παράστασης «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, μιας μοναδικής συμμετοχικής εμπειρίας, δείγμα της έννοιας της κοινωνικής γλυπτικής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, με τη συμβολή πολιτών από την Ελευσίνα και τις γύρω περιοχές, και τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ελευσίνας.
***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
«Ελευσίνα και Επανάσταση»
Αφηγηματική Έκθεση – Εγκατάσταση
Μυστήριο 12_Ελευσίνα και Επανάσταση
“Θραύσματα”
Insitu εικαστική εγκατάσταση και
“Πολεμική Σκηνή”
Επιμέλεια: Ερατώ Κουτσουδάκη
Επιστημονική επιμέλεια: Στέφανος Καβαλλιεράκης
Συν-επιμέλεια: 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Εικαστικές εφαρμογές: Όλγα Μπρούμα
Τεχνική διεύθυνση: Βασίλης Σάλτας
Βοηθός αρχιτέκτων: Δέσποινα Φαρίδου
Σχεδιασμός ήχου: Κώστας Μπώκος – Studio 19st
Σχεδιασμός παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος
Βιντεοσκόπηση και Μοντάζ: Αλέκος & Χρήστος Μπουρελιάς
Οργάνωση και Εκτέλεση παραγωγής: DeltaPi
Παραγωγή: 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Διάρκεια εγκατάστασης: 3 – 26 Ιουνίου 2022
Χώρος: Parking Παλαιού Ελαιουργείου (Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα)
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Παρασκευή 16.00-20.00 & Σάββατο, Κυριακή 12.00-20.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
695ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art