19.5 C
Athens
Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Elephas tiliensis: Μαθήματα τεχνικής Alexander με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου

Σώμα και φωνή μέσω της τεχνικής Alexander

Ξεκινά διήμερο Εργαστήριο για την αναπνοή και τη φωνή μέσω της τεχνικής Alexander
με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου
 στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2023 στο Loop dance lab | 10.00-15.00

Alexander technique – τι είναι

Η Τεχνική Αλεξάντερ επανεκπαιδεύει τον οργανισμό, ώστε να αποφορτίζεται απο τις συρρικνώσεις που δημιουργεί η συνήθης χρήση του. Η τεχνική εμπνεύστηκε και αναπτύχθηκε από τον Frederick Mathias Alexander και διαδόθηκε τον τελευταίο αιώνα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κάθε άνθρωπος με τη βοήθεια ειδικευμένου/ης δασκάλου/ας της τεχνικής μπορεί να επανεκπαιδεύσει το σώμα του για να απαλλαγεί απο τις συνέπειες της κακής χρήσης (πόνοι, περιοριορισμοί στην κίνηση, ψυχονοητικά μοτίβα) και να έρθει σε επαφή με μία νέα σχέση με την κίνηση, το σώμα και τη σκέψη του.

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην εύρεση του σωματικού ήχου, στην ανακάλυψη της αληθινής μας φωνής και στη συνειδητοποίηση του πόσο αλληλένδετη είναι η φωνή με το σώμα μας μέσω της πρακτικής της τεχνικής Alexander και μέσα από σωματικές, φωνητικές και αναπνευστικές ασκήσεις.

Τεχνική Αλεξάντερ και φωνητική παραγωγή


Οι μουσικοί έχουν απόλυτη επίγνωση ότι οι ίδιοι είναι ένα όργανο το οποίο παίζει ένα άλλο όργανο, πράγμα που ισχύει κυρίως για τα άτομα που τραγουδούν, καθώς το δικό τους όργανο, αυτό του φωνητικού μηχανισμού, είναι αναπόσπαστο μέρος του εαυτού τους. Οι τραγουδιστές/-στριες αναζητούν την τεχνική Αλεξάντερ κυρίως για δύο λόγους: πόνος και περιορισμοί στην τεχνική. Η τεχνική μπορεί να βοηθήσει τον τραγουδιστή/-ρια να ελευθερωθεί από τον πόνο που προκαλείται κατά τη φωνητική παραγωγή και μπορεί να βοηθήσει το άτομο να πάει την τεχνική του τραγουδιού σε ένα επίπεδο που ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι θα ήταν δυνατό. Οι βασικές αρχές της τεχνικής Αλεξάντερ μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να έχει επίγνωση και να μπορεί να περιορίσει τα συνήθη νευρομυϊκά και ψυχονοητικά μοτίβα που εμποδίζουν την ελευθερία της φωνής κατά την ομιλία και το τραγούδι. Μαθαίνοντας να χρησιμοποιεί καλύτερα το σώμα και τον εαυτό ως όλον, η τεχνική το βοηθά να κινείται καλύτερα, να τραγουδάει καλύτερα και να αναπνέει με μεγαλύτερη ελευθερία.

Η τεχνική Αλεξάντερ μπορεί να βοηθήσει:

• στην αναπνοή

• στη ζωτική ικανότητα

• στην υγιή φωνητική παραγωγή

• στη δημιουργική έκφραση

• στις μυϊκές εντάσεις στο σαγόνι και στη γλώσσα

• στην επέκταση του εύρους της φωνής

• στο σκηνικό άγχος

• στο ψυχικό σθένος

• στην αυτοπεποίθηση

∗∗∗

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

[email protected]

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Από 20 Αυγούστου 2023

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Σάββατο & Κυριακή 09 & 10 Σεπτεμβρίου 2023

ΩΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

10.00-15.00

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έως τις 04 Σεπτεμβρίου 2023

Τα μαθήματα γίνονται στο Loop Dance Lab | Μετρό Συγγρού-Φιξ, Ηλεκτρικός-Πετράλωνα.

Ομαδικά μαθήματα τεχνικής Alexander

Τρίμηνο Εργαστήριο τεχνικής Alexander
 με τη Δέσποινα Αναστάσογλου

Ομαδικά μαθήματα

Στα τμήματα η τεχνική εφαρμόζεται με τις λεκτικές κυρίως κατευθύνσεις του/της δασκάλου/ας. Η ωφέλεια για τους συμμετέχοντες είναι μεγάλη καθώς μπορούν να παρατηρήσουν τι συμβαίνει στους/ στις άλλους/ ες, να ασκηθούν στην επικοινωνία, στην έκθεση και στις δυναμικές που κάθε ομάδα δημιουργεί. Προσφέρει εξαιρετικό έδαφος για την εφαρμογή της βιωματικής ανατομίας και την έρευνα πάνω στην ανθρώπινη κίνηση. Mέσα στην ομάδα μπορεί ο μαθητής/τρια να παρατηρήσει τις αλλαγές που συμβαίνουν τόσο στον ίδιο/α όσο και στα υπόλοιπα μέλη καθώς και τον τρόπο που λειτουργούν οι αρχές της τεχνικής στους άλλους/ες. Το ομαδικό μάθημα ευνοεί τη διαχείριση του κοινωνικού άγχους και της έκθεσης καθώς μέσα στην ομάδα καλλιεργείται η επικοδομητική επικοινωνία, ο σεβασμός και η αποδοχή. Μαθητές/τριες που ασχολούνται με τη μουσική και τις παραστατικές τέχνες μπορούν να φέρουν στο μάθημα το όργανό τους, ένα μουσικό κομμάτι, ένα κείμενο ή μια χορογραφία, για να τα επεξεργαστούν μέσα από τις αρχές της τεχνικής. Τα ομαδικά μαθήματα είναι δίωρα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Από 20 Αυγούστου 2023

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Από 07 Οκτωβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2023

Κάθε Σάββατο 12:30 – 14:30

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

07 Οκτωβρίου 2023

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

[email protected]

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

07 Οκτωβρίου 2023

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έως τις 04 Οκτωβρίου

Τα μαθήματα γίνονται στο botanique/studio69 | Σπύρου Πάτση 69, Μετρό Κεραμεικός

Ατομικά μαθήματα τεχνικής Alexander

με τη Δέσποινα Αναστάσογλου

Ο/η δάσκαλος/α ακουμπά μαλακά με τα χέρια του  τον/τη μαθήτρια, δίνοντας στο σώμα του/τις κατευθύνσεις (directions) προκειμένου να τον /τη βοηθήσει να συνειδητοποιήσει εμπειρικά τις βασικές αρχές της τεχνικής:

1. Αναγνώριση των συνηθειών που το σώμα επαναλαμβάνει ως κινητικά και ψυχονοητικά μοτίβα και δεν βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργήσει με συντονισμό και ισορροπία. (Recognitionof habit)

2. Αναστολή της αντίδρασης στα εσωτερικά ή εξωτερικά ερεθισμάτα που οδηγούν στα επαναλαμβανόμενα μοτίβα. (Inhibition and nondoing)

3. Αναγνώριση της ελαττωματικής αισθητηριακής αντίληψης. (Recognition of the faulty sensory awareness)

4.  Κατευθύνσεις που δίνουμε για να διευρυνθεί το σώμα μας στον χώρο.  (Giving directions)

5. Πρωτογενής έλεγχος, η σχέση του κεφαλιού με τη σπονδυλική στήλη και το υπόλοιπο σώμα. (Primary control)

Το μάθημα διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τον λόγο που φέρνει τον/τη μαθητή/τρια στην τεχνική.

Οι μουσικοί και οι ηθοποιοί μπορούν από ένα σημείο και έπειτα να φέρνουν στο μάθημα το όργανό τους ή κείμενα και να δουλεύονται μέσω της τεχνικής. Το μάθημα διαρκεί 50′.

 Περιγραφή:

Ο/η δάσκαλος/α χρησιμοποιεί προφορική και πρακτική καθοδήγηση για να βοηθήσει τον/τη μαθητή/τρια να εξερευνήσει συγκεκριμένα μοτίβα, δηλαδή τον τρόπο που συνήθως ανταποκρίνεται σε ένα κινητικό ή νοητικό ερέθισμα.

Ο μαθητής/τρια εργάζεται καθισμένος/η στην καρέκλα, όρθιος/α, ξαπλωμένος/η (constructive rest), περπατώντας, κάνοντας συγκεκριμένες δράσεις (activities) και προοδευτικά ενσωματώνει συγκεκριμένες δραστηριότητες που τον/την ενδιαφέρουν να βελτιώσει, όπως ένα τραγούδι, ένα κείμενο, μια αθλητική δραστηριότητα στην περίπτωση που είναι αθλητής/τρια.

Ο/η μαθητής/τρια οδηγείται προς καλύτερη συνολική οργάνωση και ισορροπία, ενώ μαθαίνει να λειτουργεί στους τομείς που τον/την αφορούν με μεγαλύτερη ευκολία και καλύτερο συντονισμό.

Προετοιμασία για το μάθημα:

Το μάθημα διαρκεί 50 λεπτά και γίνεται στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή Φιλοπάππου. Εναλλακτικά, σε περίπτωση δυσκολίας μετακίνησης το μάθημα μπορεί να μεταφερθεί στο σπίτι του/της μαθητή/τριας.

Τα μαθήματα μπορούν να γίνουν με zoom για όποιον/α κατοικεί εκτός Αθηνών ή στο εξωτερικό.

Είναι προτιμότερο ο/η μαθητής/τρια να έχει φτάσει 5 λεπτά νωρίτερα στο μάθημα, προκειμένου να έχει χρόνο προετοιμασίας.

Συστήνεται να φορέσει άνετα ρούχα.

Το μάθημα γίνεται χωρίς παπούτσια. Ο/η μαθητής/τρια χρειάζεται να είναι προετοιμασμένος/η να δουλέψει με κάλτσες ή με γυμνά πόδια.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

+030 6987232574

 *Οι φωτογραφίες είναι των Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου από προηγούμενα εργαστήρια της ομάδας.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -