3.4 C
Athens
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Η Ελένη Πολυχρονάτου φέρνει και στα Βριλήσσια τις «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου»

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

Είχα συναντήσει την εικαστικό Ελένη Πολυχρονάτου στον Πολυχώρο «Απόλλων» όταν παρουσίαζε τη δουλειά της με τίτλο: «Εικονοσυλλαβές στο χώρο».

Σε συνέντευξη για την εφημερίδα «Ναυτεμπορική» μου είχε μιλήσει για τον πολιτισμό, την κρίση, το έργο της, τους νέους και τα όνειρά της.

*Μου είχε πει: «Η τέχνη μου καταγράφει την προσπάθειά μου να αποκωδικοποιήσω το μυστήριο της ύπαρξης και το σκοπό μου στη ζωή».

* Και είχε προσθέσει πως το όνειρό της είναι: «Πρωτίστως αυτό που διατύπωσε ο Ροντέν στη διαθήκη του για τους μαθητές του, «να είμαστε πρώτα άνθρωποι και έπειτα καλλιτέχνες».

 

***

 

Ακριβώς την τελευταία φράση η Ελένη Πολυχρονάτου την έχει κάνει καθημερινό της στόχο. Αυτό το διαπιστώνουμε σε όλα τα έργα της και το είδαμε κυρίως στη δράση «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» που έχουν ήδη εκτεθεί και θεμελιωθεί στους Δήμους Κορυδαλλού (2013), Ψυχικού-Φιλοθέης (2013), Χαλανδρίου (2015) και Αγίας Παρασκευής (2018).
Τώρα σειρά έχουν τα Βριλήσσια να φιλοξενήσουν αυτό το project Κοινωνικής Τέχνης. Πρόκειται για μια ιδέα την επιμέλεια και ευθύνη υλοποίησης της οποίας έχει η εικαστικός Ελένη Πολυχρονάτου, δρ. Περιβαλλοντικής Τέχνης. Η τεχνογνωσία για την υλοποίηση αυτού του project έλκει την καταγωγή της από τη διδακτορική της διατριβή της με τον τίτλο «Έργα Τέχνης Μεγάλης Κλίμακας στον Αστικό και Φυσικό Χώρο από τη δεκαετία του ’60 έως τον 21ο αιώνα», ΑΣΚΤ, Αθήνα 2007.

 

***

 

«Όπως το φως, έτσι και η τέχνη λάμπει παντού χωρίς διακρίσεις και μεταμορφώνει το δημόσιο χώρο από κοσμικό σε ανθρωπιστικό» μας λέει η κυρία Πολυχρονάτου. Έτσι την Κυριακή 21 Απριλίου 2019 και ώρα 7.30 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια του έργου «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιο Χώρου» με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων.

Η εκδήλωση θα γίνει στον Δήμο Βριλησσίων, στην «Αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος» του Πάρκου Μίκης Θεοδωράκης (Υμηττού 57, Βριλήσσια).

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2019. Μετά το τέλος της, τα έργα θα τοποθετηθούν σε 12 κεντρικά σημεία του Δημόσιου χώρου στον Δήμο των Βριλησσίων.

 

***

 

Συμμετέχουν με έργα τους οι αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες: Ηλίας Κωσταντόπουλος, Βιβή Ντέμη, Θοδωρής Ραυτόπουλος, Αντωνία Θωμοπούλου, Δημήτρης Βάνας, Ελισάβετ Κεχαγιά, Κώστας Ιωακειμίδης, Μαρία Κουλοβασιλοπούλου, Αντώνης Κατσούλης, Αλκυόνη Δίβαρη, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ελένη Πολυχρονάτου.

 

***

 

 

 

ΣΚΟΠΟΣ: Το project αυτό έχει σαν σκοπό τη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής αγαθών (ρούχων, υποδημάτων, παιχνιδιών, τροφίμων, βιβλίων κ.α.). Το έργο υλοποιείται με ένα λειτουργικό τρόπο με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, εμπνέοντας σε αυτόν και την κοινωνία το πνεύμα της αλληλεγγύης, της βοήθειας και της ανταλλαγής που τόσο έντονα αναδεικνύεται στη σημερινή πραγματικότητα.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Το έργο βασίζεται σε τρεις άξονες: Τέχνη – Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης – Προσφορά στον Συνάνθρωπο. Ως Τέχνη, η δράση συμβάλλει στην αναβάθμιση της πόλης ενθαρρύνοντας την πολιτιστική ταυτότητα. Ως Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης, παρουσιάζει ένα νέο τρόπο & χώρο συγκέντρωσης και ανταλλαγής αγαθών διαμέσου της Τέχνης. Ως Προσφορά στον Συνάνθρωπο, ενισχύει και εμπνέει το πνεύμα της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης και της κοινωνικής προσφοράς.
Η μορφική παρουσίαση του χρησιμοποιεί τον τόπο που έχει εγκατασταθεί στοχεύοντας στην ενεργή συμμετοχή του θεατή. Ο σκοπός δεν είναι η παρουσίαση ενός ακόμη ελκυστικού έργου, αλλά η διαδικασία ενεργοποιησης του κοινού, ώστε ο άνθρωπος να μη βιώνει απλά μια οπτική εμπειρία, αλλά να δρα. Αναιρώντας τη σύμβαση που θέλει τον καλλιτέχνη να παράγει έργο και τον θεατή να το βλέπει εκτεθειμένο, δημιουργούμε έργα που ενεργοποιούνται με τις κινήσεις του θεατή. Το έργο αποτελεί ένα εύπλαστο γλυπτό που προσομοιάζει με μία σύνθεση μεγάλης κλίμακας, η εξέλιξη της οποίας εξαρτάται από τις προσφορές του ανθρώπου.

Γιατί από τους καλλιτέχνες και τους αρχιτέκτονες

Οι δημιουργοί χρησιμοποιώντας τρόπους και μέσα της τέχνης παρουσιάζουν το μήνυμα της ανάγκης για προσφορά. Κατά έναν τρόπο το project παρουσιάζει μία αντίθετη οπτική από εκείνη που συνήθως προσανατολίζεται στην κατανάλωση και στο μήνυμα ότι η ζωή είναι μία εμπειρία επί πληρωμή.

 

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Tο project «Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» επιδιώκει να συμβάλει στην αισθητική και πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου και να τον εξοικειώνει με πιο ποιητικές και ανθρωπιστικές όψεις της καθημερινής ζωής. Σε αντίθεση με μία τέχνη στατική, τα έργα του project είναι έργα εν κινήσει, καθώς καλούν το κοινό να συμμετέχει στη διαμόρφωση τους με την προσφορά. Η προσπάθεια/δράση αυτή παρουσιάζει πως η τέχνη μπορεί να προκύπτει από τις ανάγκες της καθημερινότητας και όχι μόνο από φυσικές φόρμες και μορφές.
Η ΜΟΡΦΗ: Τρεις ευθείες δεμένες στη μέση φτιάχνουν την «Κρεμάστρα του Δημόσιου Χώρου», την οποία καθένας από μας και με ό,τι διαθέτει μπορεί να κατασκευάσει. Οι διαστάσεις του έργου δεν υπερβαίνουν τα 180 εκ. σε ύψος και η βάση εμπεριέχεται σε ένα νοερό κύκλο με διάμετρο περίπου 90 εκ. Το έργο έχει αυτή τη μορφή ώστε να υπάρχει απλότητα στην κατασκευή.

 

***

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

 

«Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιο Χώρου»
Ιδέα – Επιμέλεια – Ευθύνη Υλοποίησης του πρότζεκτ: Ελένη Πολυχρονάτου, εικαστικός, δρ. Περιβαλλοντικής Τέχνης

Διάρκεια: Από 21 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2019

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00 πμ. έως 8.00 μμ.

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από τη Μ. Παρασκευή έως και την Τρίτη του Πάσχα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος

Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, Υμηττού 57, Βριλήσσια 152 35, Τηλέφωνο: 210-609.55.05

Διοργάνωση: ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Τα έργα, μετά το τέλος της Έκθεσης, θα τοποθετηθούν σε 12 κεντρικά σημεία του Δημόσιου χώρου στον Δήμο των Βριλησσίων (δημοτικά κτήρια, πλατείες, πάρκα κ.α.).

***

ΟΙ “ΚΡΕΜΑΣΤΡΕΣ” ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art