16.2 C
Athens
Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Ελένη Πολυχρονάτου. Εγκλεισμός και δημιουργία με «Inside – Outside art @ coronavirus time»

Η εικαστικός Ελένη Πολυχρονάτου – πάντα δημιουργική – έκανε μια προσπάθεια μετατροπής ενός εγκλεισμού σε δημιουργική περίοδο.
Το πέτυχε απόλυτα και παρουσιάζει τη νέα της δουλειά με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Inside – Outside art @ coronavirus time» στη γνωστή EPsilon Art Gallery.
Αφορμή για την ψηφιακή μεταγραφή 16 έργων της Ελένης Πολυχρονάτου και παρουσίασής τους στο κοινό μέσα από την ασφάλεια, αλλά και την απόσταση, ενός ψηφιακού περιβάλλοντος, στάθηκε η περιορισμένη πρόσβαση στις γκαλερί για λόγους υγειονομικής ασφάλειας από την πανδημία.

 

***

 

Η Ελένη Πολυχρονάτου.

Όπως δήλωσε η καλλιτέχνις κατά την περίοδο της καραντίνας επέλεξε να εργαστεί και μέσα από τη δημιουργία να θέσει ξανά και ξανά τις βάσεις μιας καθημερινότητας ήρεμης και θετικής, γεμάτης με υπομονή και – ναι, γιατί όχι – μιας καθημερινότητας χαράς.
Πρόσθεσε επίσης: «Ζωγράφιζα κάθε μέρα, κάποιες φορές, ολοκλήρωνα και ένα έργο. Ένα έργο με λόγια ενδυνάμωσης που το υποστήριζαν, ή θα μπορούσα να πω, το έκτιζαν γραμμές ευθείες, κάθετες, οριζόντιες, διαγώνιες, τεθλασμένες, καμπύλες, κύκλοι και χρώματα… Ήταν ένας εσωτερικός διάλογος ανάμεσα στη μορφή και το περιεχόμενο ή αλλιώς ένας διάλογος συνεργασίας και αρμονικής συμβίωσης ανθρώπου και φύσης».

***

Ο Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, δήλωσε:
«Οι εργασίες της Ελένης Πολυχρονάτου έχουν την ιδιομορφία ότι συνιστούν στην πράξη ένα είδος «Δηλώσεων» με την έννοια που καθιερώθηκε στη σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική με τον όρο Statement […] Το χαρακτηριστικό αυτών των δηλώσεων στην Πολυχρονάτου είναι ότι δεν αρκούνται να εγκαταστήσουν με τις λέξεις μια υπευθυνότητα την οποία διατυπώνει, αλλά ότι εικονογραφούν σχέσεις τριγώνων, κύκλων, γραμμών που αλληλοπαρεμβάλλονται και αλληλοδιεισδύουν το ένα στο άλλο. Η Πολυχρονάτου συντάσσει τις λέξεις ως εικόνες»…

***

Ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, δήλωσε:
«Η εικαστικός Ελένη Πολυχρονάτου, ξεκινώντας από την ψυχολογική εκδοχή των συμβόλων, διερευνά την ισόρροπη σχέση ανάμεσα στο τυχαίο του αυτοσχεδιασμού αλά Μιρό και τη μεθοδευμένη ποιητική ερμηνεία του κόσμου μας αλά Πάουλ Κλέε… […] Με έργα και δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης, μας δείχνει μια σύγχρονη μεταμοντέρνα εκδοχή για την αρχή, το τέλος ή τη διαφύλαξη της ατομικότητας σ’ έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας».

***

Η Μαρία Καμπουροπούλου – Σαββαΐδου, τ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εικαστικός, τ. Διευθύντρια Πινακοθήκης Ρόδου, δήλωσε:
«Τα έργα της Ελένης Πολυχρονάτου, συνδυάζοντας λόγο και εικόνα, αποτελούν πολυεπίπεδες δημιουργίες που ενεργοποιούν τη συνδυαστική σκέψη. Αυτό που προσλαμβάνει κανείς στη στοχαστική θέαση των εκθεμάτων είναι η προσωπική του διαδρομή προς τα ένδον και αντανακλά τη δική του πορεία προς την αυτογνωσία».

***

 

 

 

Η δρ Ελένη Πολυχρονάτου, Εικαστικός – Θεωρητικός και Ιστορικός Τέχνης ΑΣΚΤ

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, στο εργαστήριο της Ζωγραφικής, με δασκάλους τον Δημήτρη Μυταρά, τον Γεώργιο Μαυροειδή και τον Νίκο Κεσσανλή. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, συνέχισε τη φοίτησή της στο εργαστήριο Γλυπτικής με δάσκαλο τον Γεώργιο Λάππα. Παράλληλα παρακολούθησε τα εργαστήρια Αγιογραφίας, Κεραμικής και Ξυλογλυπτικής και τον κύκλο μαθημάτων για την Διδακτική της Tέχνης.
Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Δημήτρη Μυταρά, τον Σάββα Κονταράτο και τη Ναυσικά Πανσελήνου με θέμα «Έργα Τέχνης Μεγάλης Κλίμακας στον Αστικό και Φυσικό Χώρο Από τη Δεκαετία του ΄60 έως τον21ο Αιώνα». Έχει κάνει 12 ατομικές εκθέσεις του έργου της με κύριο θέμα τη διερεύνηση της σχέσης λόγου και εικόνας και έχει λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές παρουσιάσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό στη Γαλλία, Ιταλία, Αλβανία, Τουρκία, Μαρόκο, Λίβανο, Καναδά, Ρουμανία, Ολλανδία.
Είναι δημιουργός και υπεύθυνη υλοποίησης του πρότζεκτ «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου ή Σύμβολο Αμοιβαιότητας» με τη συμμετοχή περίπου πενήντα καλλιτεχνών και την εγκατάσταση / θεμελίωση του πρότζεκτ σε πέντε Δήμους της Αττικής.

Η έκθεση «Inside – Outsideart @ coronovarius time» είναι η 13η ατομική της έκθεση και η πρώτη στην EPsilon Art Gallery.

***

Λίγα λόγια για την EPsilon Art Gallery

Η EPsilon Art Gallery, την οποία ίδρυσε το 2011 στο Λουτράκι Κορινθίας η ζωγράφος Εύη Παντελέων, στη διάρκεια της λειτουργίας της έχει παρουσιάσει μέσω ατομικών και ομαδικών εκθέσεων έργα 150 και πλέον Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, τόσο καταξιωμένων όσο και νέων, που ανήκουν κυρίως στο χώρο της ζωγραφικής και της γλυπτικής.
Η EPsilon Art Gallery, από το 2013 είναι μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης. Συμμετέχει σταθερά σε Διεθνείς Εκθέσεις Τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ελένη Πολυχρονάτου
«Inside – Outside art @ coronavirus time»

16 έργα, μελάνια και ακουαρέλες σε χαρτί
Στην EPsilon Art Gallery
Παναγίας Γιάτρισσας 12, Λουτράκι
Τηλέφωνο: 6977878481
Από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021
Έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
Η ψηφιακή έκθεση των έργων θα είναι διαθέσιμη στους δύο ιστότοπους:

http://www.epsilon-artgallery.com/

και

http://epsilonartgallery.blogspot.com/

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -