***
Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας
Ο πατέρας της ήταν από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Η μητέρα της από τη Μάνη. Η ίδια γεννήθηκε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 1947, στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Όταν ήταν μόλις 16 χρονών ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λιμπερόπουλος την πήγε στα γραφεία της «Φίνος Φιλμ», στην οδό Χίου, απέναντι από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λαρίσης.
Ήταν 1963 όταν ο Φιλοποίμην Φίνος με το Γιάννη Δαλιανίδη ετοίμαζαν την ταινία «Κάτι να καίει». Η Έλενα Δεληβασίλη θάμπωσε και τους δύο. Το μόνο που δεν τους άρεσε ήταν το επώνυμο.
Τότε – στο γραφείο του Φίνου – ο Λιμπερόπουλος της ζήτησε να του πει το επώνυμο της μητέρας της. Όταν άκουσαν το «Ναθαναήλ» όλοι σήκωσαν ψηλά τα χέρια πανηγυρίζοντας. Τη «βάφτισαν» αμέσως και το όνομα της μικρής μπήκε από την πρώτη στιγμή στην αφίσα της ταινίας δίπλα στα ονόματα της Ρένας Βλαχοπούλου, του Ντίνου Ηλιόπουλου, του Κώστα Βουτσά…
***
Εκείνη την ημέρα, που εγκατέλειψε το επίθετο «Δεληβασίλη» και πήρε το καλλιτεχνικό της όνομα, δεν μπορούσε να το πιστέψει. Ζούσε σε ένα όνειρο και ο Δημήτρης Λιμπερόπουλος διακριτικά αποτραβήχτηκε από την προσωπική και επαγγελματική πορεία της. Η Έλενα ήταν χαρακτήρας ανεξάρτητος και προχώρησε μόνη της, χωρίς να επιτρέπει επεμβάσεις ούτε στη μητέρα της, την κυρία Ντίνα.
Οι καλλονές και σταρ όλων των εποχών, την καλωσόρισαν και την αποδέχτηκαν.
Βέβαια όταν την πρωτοείδε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, σε κρουαζιέρα του περιοδικού «Πρώτο», δήλωσε στον Φίνο: «Φίφη μου, ή τη βγάζεις στην ξηρά ή πέφτω στη θάλασσα».
Κι ο μεγαλοπαραγωγός τής είπε: «Αν ξέρεις κολύμπι, πέσε»!
Κάτι που δεν άργησε να γίνει έπειτα από λίγο καιρό όταν η Αλίκη πήγε στην «Καραγιάννης – Καρατζόπουλος», ακολουθώντας τον Κώστα Χατζηχρήστο και τον Κώστα Βουτσά.
Όπως έγραψε ο Δημήτρης Λιμπερόπουλος στο περιοδικό «Εικόνες» – την εποχή του Αλέκου Φιλιππόπουλου – «η Έλενα είχε ένα από τα ωραιότερα κεφάλια που είχα δει ποτέ και αν το αποφάσιζε θα εξελισσόταν σε διεθνούς φήμης ηθοποιό».
***
Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του διάσημου χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ ο οποίος όταν αντίκρισε την Ναθαναήλ – τον Ιούνιο του 1966 – είπε: «Αυτό είναι το ωραιότερο γυναικείο πλάσμα της Γης! Είναι ένα εκπληκτικό δημιούργημα της φύσης. Η ομορφιά της είναι πέρα από τα ανθρώπινα»…
***
[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες]
Στο κείμενό του στις «Εικόνες» ο Λιμπερόπουλος συνεχίζει:
«Αυτό το πανέμορφο αιθέριο πλάσμα, το γλυκύτατο, το πεισματάρικο, το αποφασιστικό, το πανέξυπνο, το ανυπότακτο, πάντα κουμάνταρε τη ζωή του όπως αυτό ήθελε… Η Έλενα έζησε τα δικά της παραμύθια πίσω από ένα μεγεθυντικό φακό… Σφιχτοκλειδωμένη, αμπαρωμένη καλλονή, κομπλεξαρισμένη από τον θαυμασμό των άλλων, αμυνόταν με ψεματάκια… Τα πιο πελώρια αθώα-ένοχα μάτια που είδα ποτέ… Όταν της είχα πει ότι η μοναδική αλήθεια βρισκόταν στη θεία ομορφιά της, έβαλε τα κλάματα, γιατί η ασπίδα της ήταν τα ψεματάκια»…
***
«Ό,τι και να σου λέω – είπε μια φορά η Έλενα στον Λιμπερόπουλο – μη με πιστεύεις, όπως δεν πιστεύω κι εγώ αυτά που γράφεις περί μετεμψύχωσης»…
Μετά η Έλενα γέλασε και πρόσθεσε: «Για σκέψου να πιστέψω τα περί μετεμψύχωσης και στην επόμενη ζωή μου να είμαι κομπάρσα που λαχταράει ένα ρολάκι»…
***
[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες]
Η Έλενα Ναθαναήλ σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Στη Γερμανία συμμετείχε στο φιλμ του Ραλφ Τίλε «Το αίμα των Βέλσουγκ». Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έκανε καριέρα στο θέατρο και το σινεμά. To 1968 βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία «Ραντεβού με μία άγνωστη». Για αρκετά χρόνια πριν από το θάνατο της είχε αποσυρθεί από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, κάνοντας μόνο επιλεκτικές εμφανίσεις. Η τελευταία της υποκριτική εμφάνιση έγινε λίγο πριν από το θάνατο της, στην τηλεοπτική σειρά του Mega Channel «Γοργόνες».
[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες]
Δεν παντρεύτηκε ποτέ, παρόλο που το 1973 απέκτησε μια κόρη με τον επιχειρηματία Γιώργο Τσαγκάρη, την Ίνκα – Μαρία, η οποία είναι δημοσιογράφος. Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον επί 29 χρόνια σύντροφο της ζωής της, βετεράνο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Τάσο Μητρόπουλο, κατοικούσε στην Εύβοια δηλώνοντας ότι ήταν αγρότισσα και ασχολείτο με την παραγωγή του κρασιού.
***
Χτυπημένη από καρκίνο του πνεύμονα έκλεισε την αυλαία στις 4 Μαρτίου του 2008 το απόγευμα, ενώ ο αποχαιρετισμός της έγινε το μεσημέρι της επομένης στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί που γεννήθηκε.