29.1 C
Athens
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

«Το σπίτι του Τσίπρα», η Έλενα Ακρίτα, «Τα Νέα», η λογοκρισία, η ΕΣΗΕΑ, η παραίτηση και ένα σχόλιο…

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Ο Αλέκος Φιλιππόπουλος έλεγε πως «αν διαφωνείς με το άρθρο ενός σχολιαστή της εφημερίδας, το δημοσιεύεις, δεν το κόβεις, δεν το λογοκρίνεις και μετά αποφασίζεις τι μέλλει γενέσθαι». Το ίδιο έλεγε και ο Σεραφείμ Φυντανίδης. Είχα δουλέψει και με τους δυο και τους είχα ακούσει να το λένε.
Αυτό ακριβώς έλεγε και ο Χρήστος Πασαλάρης, που τον είχα δάσκαλο πριν μπω στις εφημερίδες.
Ο αρθρογράφος επιβάλλεται να είναι ελεύθερος. Αυτό είναι κανόνας που δεν σηκώνει εξαίρεση.
Μάλιστα η άποψη του Φιλιππόπουλου εφαρμόστηκε κατά γράμμα τον Αύγουστο του 2020 στην εφημερίδα «Καθημερινή».

***

Όμως «Τα Νέα» του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου 2020 μας στέρησαν το εβδομαδιαίο άρθρο της Έλενας Ακρίτα, γεγονός που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και στον χώρο των εφημερίδων και αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα.
Βέβαια η δημοσιογράφος άμεσα, την ίδια ημέρα υπέβαλε την παραίτησή της. Τη δε Κυριακή 13 Δεκεμβρίου σε υστερόγραφο ανάρτησής της στο Facebook έγραψε:

«Δεν παραιτούμαι για να πολιτευτώ όπως λένε άλλοι ‘γείτονες’. Αν ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική, δεν θα πέταγα 25.000 ευρώ το μήνα όταν πέρσι μου πρότειναν να γίνω ευρωβουλευτής κι αρνήθηκα».

***

Στην επιστολή παραίτησης [με ημερομηνία 12/12/2020] έγραψε η κυρία Ακρίτα προς τον διευθυντή της εφημερίδας:

«Αγαπητέ Γιώργο
Από 18 χρονών εργάζομαι στον ΔΟΛ και κανείς από τους πολλούς διευθυντές που συνεργάστηκα δεν άλλαξε ποτέ ούτε «και» από τα κείμενά μου.
Σήμερα και για πρώτη φορά στην επαγγελματική μου διαδρομή λογοκρίθηκε και δεν δημοσιεύτηκε το άρθρο μου με τίτλο «Το σπίτι του Τσίπρα». Προφανώς στα Νέα κυριαρχεί πλέον η αντίληψη ότι όλοι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να συμπλέουν με τη γραμμή της εφημερίδας – όσο έωλη και αν είναι.
Προσωπικά, τη «δημοσιογραφία των γειτόνων, (ρεπορτάζ χωρίς στοιχεία, επώνυμες μαρτυρίες, έγγραφα, συμβόλαια) δεν την έμαθα ποτέ και δεν προτίθεμαι να τη μάθω τώρα.
Όταν γράφω ένα κείμενο, λογοδοτώ μόνον στους αναγνώστες μου και σε κανέναν άλλον. Πιστεύω στην αλήθεια, πιστεύω στην ελευθεροτυπία και δεν θα ανεχτώ λογοκρισία από κανέναν και για κανένα λόγο.
Και για να τελειώνουμε Γιώργο, I’m too old for this shit. Γι’ αυτό, σε ευχαριστώ για την έως τώρα συνεργασία και υποβάλλω την παραίτησή μου που ισχύει από σήμερα.
Χαιρετισμούς
Έλενα Ακρίτα

***

Νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάσαμε μύρια όσα. Σε ένα από αυτά μια δημοσιογράφος έγραψε:

«Θεωρώ αυτονόητο ότι η ΕΣΗΕΑ θα παρέμβει και προσωπικά η πρόεδρός της, κ. Αντωνιάδου, που είναι και συνάδελφος της κ. Ακρίτα στον ίδιο όμιλο. Αν σιωπήσει τώρα το συνδικαλιστικό μας όργανο, η απαξίωσή του θα είναι οδυνηρή για τον κλάδο».

*

Μα, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είναι Πρόεδρος όλων των δημοσιογράφων. Δεν ασχολείται κάπως περισσότερο για όσα συμβαίνουν στον Όμιλο που εργάζεται. Περίεργο που δεν το ξέρει η έμπειρη συνάδελφος…

***

Ένας αρθρογράφος έγραψε: «Η λογοκρισία του σημερινού κειμένου της εμβληματικής, για την απισχνασμένη αδέσμευτη δημοσιογραφία των καιρών μας, συναδέλφου Έλενας Ακρίτα από τη διεύθυνση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, τεκμηριώνει τη θλιβερή κατάντια της ιστορικής αυτής εφημερίδας… Και βέβαια, τον ασφυκτικό έλεγχο της πλειονότητας των παραδοσιακών ΜΜΕ, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ευτυχώς που υπάρχουν τα social media»!…

*

Μάλλον ο συγκεκριμένος συνάδελφος έχει επιλεκτική μνήμη. Ξεχνάει λογοκρισίες που έγιναν σε έντυπα του χώρου του και ασφαλώς επιχαίρει για την ύπαρξη των social media μιας και μόνο εκεί στηρίζει όλες του τις ελπίδες.

***

Τελικά η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τη λογοκρισία που έγινε στο άρθρο της Έλενας Ακρίτα:

«To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την συμπαράστασή του στην Έλενα Ακρίτα, η οποία είδε έπειτα από 20 χρόνια να “κόβεται” το άρθρο της στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Η ΕΣΗΕΑ ζητεί από την διεύθυνση της εφημερίδας να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης».

***

Στα περίφημα social media έγραψαν ότι «Τα Νέα» δεν έπρεπε να λογοκρίνουν την Έλενα Ακρίτα επειδή έχει 215.000 followers. Λες και η Λογοκρισία μπαίνει στη ζυγαριά. Μετράς δηλαδή τους followers και αποφασίζεις; Πού το είδαν αυτό; Έλεος κύριοι. Η Λογοκρισία δεν πρέπει να έχει θέση στον Τύπο σε κάθε του μορφή. Είτε ο δημοσιογραφος έχει 215.000 followers, είτε κανέναν.

***

Όμως ας έρθουμε και στην ουσία της υπόθεσης:

Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Τα Νέα» έκαναν ένα παιδαριώδες λάθος: Δεν δημοσίευσαν ένα κείμενο το οποίο δεν έλεγε απολύτως τίποτα. Ήταν ένα συνονθύλευμα φτηνών δήθεν αστείων των αργόσχολων του διαδικτύου. Ένα άχρωμο και άοσμο copy paste από τα σκουπίδια του internet.
Η κυρία Ακρίτα με τις 600 λέξεις που είχε στη διάθεσή της θα μπορούσε να ρίξει κυβέρνηση.
Θα μπορούσε να καταθέσει στοιχεία [αν είχε].
Θα μπορούσε να διαψεύσει όσα γράφτηκαν.
Θα μπορούσε να ανατρέψει όσα είχαν λεχθεί.
Με την εμπειρία της και την απαράμιλλα καυστική πένα της είχε τη δυνατότητα να κολλήσει στον τοίχο τους συκοφάντες (;) και ψευδολόγους (;).
Όμως προτίμησε την εύκολη και ανώδυνη λύση: Επέλεξε να χαϊδέψει τα αυτιά των followers του internet και να μην τιμήσει τα τόσα χρόνια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας με ένα κείμενο που θα έσπαγε κόκαλα.
Κρίμα.
Έχασε την ευκαιρία.

Υ.Γ. Μετά την παραίτηση της κυρίας Ακρίτα με τους 215.000 ακολούθους, οι λάτρεις των social media θα μπορέσουν να της κάνουν πρόταση για να γράψει στην εφημερίδα τους έτσι ώστε να ανεβάσει την κυκλοφορία της και να σπάσει το φράγμα των 1.000 φύλλων τις καθημερινές και των 3.000 φύλλων τις Κυριακές. Πανελλαδικά…

 

***

Το κείμενο της Έλενας Ακρίτα που δεν δημοσιεύθηκε διαβάστε το ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -