Της Μαριέτας Π. Ιωσηφίδου
Στην Πόλη μας, την πολυαγαπημένη και χιλιοτραγουδισμένη, το απόγευμα που το λέγανε «Κεντί», ανταμώνανε οι γυναίκες και πίνανε στα καλά τους σερβίτσια, τον καφέ τους και το μυρωδάτο τσάι από μήλο και πάντα συνόδευαν με γλυκά και αλμυρά κεράσματα που ετοίμαζε η οικοδέσποινα.
Τα κεράσματα όλα τα έλεγα «κεντιανά» δηλαδή απογευματινό. Εκεί το λοιπόν, γενόντανε ένας μεγάλος ανταγωνισμός, ποια θα εντυπωσιάσει με κάτι καινούργιο και ποια θα φτιάξει τα καλύτερα μπουρεκάκια κουρού που ήταν δεδομένο να βρίσκονται σε κάθε συνάντηση,
(αυτή τη συνταγή θα σας τηνε πώ μιαν άλλη φορά… ).
Η καλή νενέ μου-η κυρά-Μαριέτα, ήταν πολύ άξια και είχε μεράκι για το σπίτι και τη μαγειρική μα κυρίως για την οικογένειά της που τόση αγάπη μας είχε μοιράσει.
Έτσι η νενέκα μου, είχε το «Εκμέκ κανταΐφι» στη σπεσιαλιτέ της όπως και τα τυροπιτάκια κουρού.
Σήμερις, θα μοιραστούμε τη γλύκα του Εκμέκ Κανταΐφι απέ την Πόλη μας, που το σέρβιραν κρύο-μπούζι και το συνόδευαν οπωσδήποτε με καϊμάκι βουβαλίσιο, και «μπόζα» κρύα.
•Υλικά
Για το Εκμέκ κανταΐφι
• φύλλο κανταΐφι 600 γραμμάρια
• μαργαρίνη 2 κουταλιές για να βουτυρώσουμε το ταψάκι μας
• ταψί ψησίματος 35x45cm
• 350 γραμ. Βούτυρο φρέσκο καλής ποιότητας
Υλικά για το σιρόπι
• 350 γραμμάρια ζάχαρη
• 800 γραμμάρια νερό
• 1 ξύλο κανέλα
Εκτέλεση της συνταγής:
• Κρατάμε από το βούτυρο 2 κουταλιές της σούπας και το υπόλοιπο που είναι περίπου 250 γραμμάρια το βάζουμε να λιώσει (όχι να βράσει) σε κατσαρόλι.
• Με ένα πινέλο βρέχουμε πολύ καλά το ξασμένο φύλλο κανταΐφι.
• Ψήνουμε το κανταΐφι σε προθερμασμένο φούρνο 160 βαθμούς για 1 ώρα.
• σιρόπι μας.
• Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 12-15 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού.
• Ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι το υπόλοιπο βούτυρο (2 κουταλιές σούπας) και ανακατεύουμε να λιώσει.
• αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
• Έχουμε βγάλει το κανταΐφι από το φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι
Μυστικό: (τονα κρύο το άλλο ζεστό κοκονίτσα μου)
Αφήνουμε το κανταΐφι να πιεί το σιρόπι όλο.
Το Εκμέκ κανταΐφι είναι έτοιμο.
Το βάζουμε στο ψυγείο (την μπουζιέρα για) σκεπασμένο με μεμβράνη για 3 ώρες να κρυώσει.
Καϊμάκι βουβαλίσιο μπορείτε να βρείτε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα στα καταστήματα ζαχαροπλαστεία Χατζής.
Εγώ το δοκίμασα και με τυρί μασκαρπόνε και στραγγιστό γιαούρτι αντί για καϊμάκι και ήταν εξαιρετικό.
Πηγή: Πρώτη είδηση