Cat Is Art

Εγχειρίδιο για “Το νομικό status των ζώων στην ελληνική έννομη τάξη”

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Χρήσιμο εγχειρίδιο νομοθεσίας και αστυνομικών ενεργειών για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Στο βιβλίο “Το νομικό status των ζώων στην ελληνική έννομη τάξη”, όπως σημειώνει ο συγγραφέας Νικόλαος Χρυσάκης, επιχειρείται και καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να αποσαφηνιστούν πλήρως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομολογιακή πρακτική και δικανική τεκμηρίωση, οι όποιες υφιστάμενες συγχύσεις ή ερμηνευτικές δυσχέρειες ταλανίζουν τους αστυνομικούς, σε περιπτώσεις εκδήλωσης παραβατικών συμπεριφορών, κακοποίησης, παραμέλησης, εγκατάλειψης και άλλης βάναυσης συμπεριφοράς εις βάρος της ευζωίας όχι μόνο των ζώων συντροφιάς, αλλά όλων των ζώων, τα οποία προστατεύονται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Επιπροσθέτως η δομή του εγχειριδίου αποσκοπεί στο να αποτελέσει στο μέτρο του δυνατού, τη βάση ενός πολύτιμου βοηθήματος για κάθε αστυνομικό που συμμετέχει και συμπράττει τόσο στο προανακριτικό έργο, όσο και στη διαδικασία ελέγχου και βεβαίωσης των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, μετουσιώνοντας έτσι κατά τρόπο εύληπτο και προσιτό τη θεωρία σε αποτελεσματική πράξη. Με άλλα λόγια επιδιώκεται αφενός η νομική και γνωστική κατάρτιση και επιμόρφωσή του και αφετέρου η ομοιόμορφη εφαρμογή ενδεδειγμένων πρακτικών αντιμετώπισης και διαχείρισης οποιουδήποτε συμβάντος ή καταγγελίας που σχετίζεται με την εφαρμογή περί προστασίας των ζώων.

 

 

Όπως ανακοινώνει η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, «πρόκειται για πρωτοβουλία ενός εξαίρετου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. και Ανθρώπου, που εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αναμένεται να τύχει αναγνώρισης στους κόλπους της Ε.Ε. μιας και η προσπάθεια αυτή αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία».

Η ανακοίνωση:

Το βιβλίο περιλαμβάνει όλη την ελληνική νομοθεσία για τα ζώα, είναι γραμμένο κατά τρόπο πολύ εύληπτο, παραστατικό και συνάμα επιστημονικό.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί η έμπνευση και η ενασχόληση του κ. Χρυσάκη με το φιλοζωικό γίγνεσθαι, όπως ο ίδιος λέει, ήταν η Ομοσπονδία μας, οι αγώνες της και οι εθελοντές της, όπως τους γνώρισε μέσα από τις παρουσιάσεις εδώ και χρόνια στα αστυνομικά τμήματα της Κρήτης και όλης της Ελλάδας της κείμενης νομοθεσίας για τα ζώα.

Το βιβλίο δεν αρκείται στην απαρίθμηση νόμων, έχει πολλά παραδείγματα από πραγματικά περιστατικά κακοποίησης ζώων, αποφάσεις δικαστηρίων, πρακτική εφαρμογή ποινικών και διοικητικών υποθέσεων αλλά κυρίως παίρνει θέση στο μείζον ζήτημα της εγγενούς αυταξίας των ζώων, όπως αυτή περιγράφεται στα βιβλία μεγάλων φιλοσόφων για τα δικαιώματα των ζώων.

Η ΠΦΠΟ προλογίζει και στηρίζει ένθερμα το βιβλίο του, το οποίο ήδη μέσω της ΕΛ.ΑΣ. και βεβαίως δωρεάν βρίσκεται σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, πολύτιμος σύμβουλος για όλους τους ένστολους συναδέλφους του.

Προσδοκά κι άλλοι αστυνομικοί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του με πρωτοβουλίες γύρω από την υπόθεση των ζώων και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ να στηρίξει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια αυτή γιατί πραγματικά είναι ρηξικέλευθη».

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΕγχειρίδιο για “Το νομικό status των ζώων στην ελληνική έννομη τάξη”

Related Posts