30.9 C
Athens
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

“Έαρ Βικτώρια”, κίνημα ελληνικού έργου

Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017, στις 12 π.μ., στο χώρο του Polis Art Cafe, Πεσματζόγλου 5, πάνω από τη Στοά του Βιβλίου (τηλ. 210-3249588) θα διεξαχθεί συνάντηση – συζήτηση για το «Κίνημα Ελληνικού Έργου» στη θεατρική ζωή της πόλης και στο ιστορικό της κέντρο…

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία αλλά και την παρέμβασή τους προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών όπως η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ, οι συγγραφείς Γιώργος Μανιώτης, Γιάννης Τσίρος και Βασίλης Κατσικονούρης ενώ μήνυμα θα απευθύνουν οι Νάνος Βαλαωρίτης, Παναγιώτης Μέντης και Γιώργος Χριστοφιλάκης σε ένα δημιουργικό διάλογο με το κοινό.

Για το «Έαρ» Βικτώρια

Ένα ενδιαφέρον κίνημα ελληνικού έργου υπό τον τίτλο “Έαρ Βικτώρια” ξεκινά υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Μεταφραστών. Πρόκειται για μια προσπάθεια συλλογική στη βάση της με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, λογοτεχνίας και ποίησης με δυναμική εξέλιξης και καρποφορίας στο παγκόσμιο θεατρικό στερέωμα.

«Το Έαρ Βικτώρια θεμελιώνεται στην ανάγκη μας για παραστάσεις με τη σφραγίδα της ποιότητας στη σύλληψη και την πραγματοποίησή τους, με κατεύθυνση συγκεκριμένη και με την ελπίδα να καλύψουμε τις προσδοκίες ενός κοινού ενήμερου πολιτιστικά, με απώτερο σκοπό να μεταδώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες τη χαμένη, ίσως, πίστη στην ελληνική τέχνη», αναφέρουν οι υπεύθυνοι του κινήματος αυτού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο χώρος του θεάτρου «Έαρ Βικτώρια» θα επαναλειτουργήσει -σαν να θεμελιώθηκε από την αρχή- σε δύο Θεατρικές Σκηνές. Η Κεντρική Σκηνή θα απευθύνεται στο κοινό με έργα σύγχρονα, επιλεγμένα από το ελληνικό ρεπερτόριο με οπτική και ιδέες που θα ακουμπούν στο παρόν, έχοντας πάντα σαν κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη της ελληνικής έκφρασης και δραματουργίας.
Η Δεύτερη Σκηνή θα απευθύνεται στους ίδιους τους εκφραστές, νέους Έλληνες καλλιτέχνες (Ηθοποιούς – Σκηνοθέτες – Συγγραφείς) που με τη συνεργασία τους θα μπορούν να παρουσιάζονται έργα και παραστάσεις κυρίως του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς ρεπερτορίου δίνοντας αυτή τη φορά έμφαση στην αισθητική και εκφραστική δύναμη του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί το θέατρο στη χώρα μας.
Η Δεύτερη Σκηνή θα έχει εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την Κεντρική Σκηνή, ενώ παράλληλα θα μπορεί να φιλοξενεί ποιητικές βραδιές με αναγνώσεις, αλλά και βραδιές μελοποιημένης ποίησης, παρουσιάσεις συγγραφέων και των νέων εκδόσεων τους καθώς και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό των αναγνωστών, στο πλαίσιο της προσέγγισης και του διαλόγου μεταξύ θεάτρου, ποίησης, λογοτεχνίας και μουσικής.

Αναφορικά με τις παραστάσεις, στην Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενηθεί «Το αμάρτημα της μητρός μου» Γεωργίου Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία Ηλία Λογοθέτη, με τους Ηλία Λογοθέτη, Μαρία Ζαχαρή, Ιωάννα Δαρμή και Σάββα Σουρμελίδη. (Έναρξη παραστάσεων στις 28 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00).
Την παράσταση θα διαδεχτεί «Το γαμήλιο εμβατήριο» του Άγγελου Τερζάκη και η «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη, με τους Γιάννη Νικολαΐδη, Φωτεινή Φιλοσόφου, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Βούλα Κώστα και Θοδωρή Προκοπίου.

Το πιο αντιπροσωπευτικό ίσως έργο του Παπαδιαμάντη, χαρακτηρισμένο από τον ίδιο ως «κοινωνικό μυθιστόρημα», επιστρέφει στην Αθήνα, κατόπιν μιας μεγάλης περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, στο «Έαρ» Βικτώρια. (Έναρξη παραστάσεων στις 8 Φεβρουαρίου, και κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00).

Ακολουθούν οι «Ζωντανές ζωγραφιές του Λευκάδιου Χέρν» σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη, ο «Λόγος Αγγέλου» σε σκηνοθεσία του ίδιου, σε μια παράσταση για τη ζωή και το έργο του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, αλλά και το «Σας αρέσει ο Μπραμς» της Μάρως Δούκα, σε σκηνοθεσία Κυριάκου Κατζουράκη, με την Κάτια Γέρου.

Στη Δεύτερη Σκηνή θα δούμε το «Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι» της Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ σε σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη, με τη Γεωργία Ζώη και τον Γιάννο Θεοδούλου και με τη συμμετοχή της ίδιας της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ επί σκηνής. (Έναρξη στις 2 Φεβρουαρίου και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00).

Τη σκυτάλη παίρνει ο «Άστεγος ο Μέγας» του Νάνου Βαλαωρίτη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη, με τον Γιώργο Χριστοδούλου, τη Δήμητρα Ζέρβα και τον Γιάννο Θεοδούλου. (Έναρξη στις 4 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00.)

Στις επόμενες συνεργασίες του “Έαρ Βικτώρια” θα συναντήσουμε τους: Γιώργο Μανιώτη, Παναγιώτη Μέντη, Γιάννη Τσίρο και Βασίλη Κατσικονούρη και στις μελλοντικές του παραγωγές τα εξής: «Η κοκώνα η Σμαρώ» και «Το κούτσουρο» του Νάνου Βαλαωρίτη, σε ένα επί σκηνής αφιέρωμα για τον ποιητή. «Το μπουφάν της Χάρλεϊ» και «Ο Μάκης» του Βασίλη Κατσικονούρη. «Το γαμήλιο εμβατήριο» του Άγγελου Τερζάκη. «Οι γειτόνισσες» του Παντελή Χορν. «Η κληρονομιά της Τσάτσας» του Γεράσιμου Σπαταλά (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1930). «Η διαθήκη της κυρά Σουλτάνας» του Πάνου Βλάχου. «Περί παρασίτου» του Λουκιανού. «Το παράπονο ενός νεκροθάφτου» του Εμμανουήλ Ροΐδη. «Όταν ο Μπέκετ ζωγράφισε τον Πίντερ» του Γιάννη Φαλκώνη.

* Διεύθυνση Θεάτρου: Γιώργος Χριστοδούλου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Φαλκώνης, Υπεύθυνη Θεάτρου: Ράνια Μαργαρώνη, Εισηγητής Δραματολογίου: Ηλίας Λογοθέτης, Αρχιτεκτονική Επιμέλεια – Μελέτη, Ηθοποιός: Γεωργία Ζώη, Εικαστική Επιμέλεια, Ηθοποιός: Μαρία Ζάχαρη, Επιμέλεια – Σχεδιασμός Φωτισμού Θεάτρου: Σπύρος Καρδάρης, Σχεδιασμός Φωτισμών Παραστάσεων: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Ηλεκτρολόγοι – Συνεργάτες: Κώστας Χλίδας, Σάββας Σουρμελίδης.

* Υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Μεταφραστών.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
705ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -