31 C
Athens
Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Η “Ανθρώπινη Φωνή” του Ζαν Κοκτώ με την Καίτη Φίνου στο Σπίτι του Ηθοποιού

“…Γιατί να έχουμε ψευδαισθήσεις, μπορούμε να αφεθούμε, να ξεχάσουμε υποσχέσεις, να ρισκάρουμε το αδύνατο, να πείσουμε αυτούς που λατρεύουμε φιλώντας τους, αγκαλιάζοντάς τους…”.
“Ανθρώπινη Φωνή”, Ζαν Κοκτώ

Μια ξεχωριστή παράσταση ανεβαίνει την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017, στο Σπίτι του Ηθοποιού, σε σκηνοθεσία Ελένης Δούναβη, η “Ανθρώπινη Φωνή” του Ζαν Κοκτώ. Ερμηνεύουν οι Καίτη Φίνου και Γιώργος Τσακίρης.

Το Σπίτι του Ηθοποιου είναι το σπίτι όλων μας, ηθοποιών και θεατών. Μπορούμε να στηρίξουμε όλοι αυτήν την παράσταση, για τους ηθοποιούς αυτούς που πριν από εμάς ονειρεύτηκαν και που θα συνεχίσουν να το κάνουν, που έδωσαν την ψυχή τους και ίσως έχασαν κάποια κομμάτια από αυτήν. Για τους καλλιτέχνες που μόχθησαν για να βρίσκονται εκεί, πάνω στη σκηνή, πάνω σε ένα σανίδι, να έχουν ένα κοινό απέναντί τους ελπίζοντας πως από τους πολλούς, κάτι θα καταλάβουν έστω οι λίγοι, ελπίζοντας πως μπορούν να κάνουν έναν κόσμο καλύτερο, γιατί το θέατρο είναι πολιτισμός. Είναι όμως και πόνος και έκθεση και αγωνία και πίκρα και μοναξιά…

* Δημοσιευμένο το 1955, το κείμενο αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να διεισδύσουμε στην τόσο θελκτική προσωπικότητα του Zαν Kοκτώ (1889-1963): τον οίστρο του, το χιούμορ, τη λεπτή καλλιγραφία του πορτρέτου, το κλείσιμο του ματιού, την ταχύτητα του ύφους, την τρυφερή αγαλλίαση που προσφέρει η πένα του.
O Kοκτώ για περισσότερα από πενήντα χρόνια δεν θα πάψει να καταπλήσσει τους πάντες, αναπτύσσοντας τη μαγεία του στην ποίηση, στην πρόζα, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, σε σχέδια και σε πίνακες.
Μισήθηκε στην εποχή του υπερβολικά, για να αφοπλίσει τους πάντες στη διάρκεια, μην ανταποδίδοντας ποτέ τα χτυπήματα. Μόνος εναντίον όλων, ένας γητευτής των καιρών, ελαφρός, γενναιόδωρος έως την εκμετάλλευση από ασήμαντους και σημαντικούς, μια ιδιόμορφη αγιότητα της αυτοκαταστροφής και των παθών, του οπίου και των σκανδάλων. Με απόλυτο πνεύμα πρωτοπορίας, προηγήθηκε της εποχής του για να αναγγείλει την επόμενη, εκφράζοντας τον διαρκή ηλεκτρισμό ενός γίγνεσθαι, ενός κύματος που συνέχεια ξεσπά μπροστά.

Ταυτότητα παράστασης

“Ανθρώπινη Φωνή”
Ζαν Κοκτώ
Σκηνοθεσία: Ελένη Δούναβη
Διανομή: Καίτη Φίνου – Γιώργος Τσακίρης
Κίνηση: Αφροδίτη Καλαφάτη – Έλενα Ζέπου
Ενδυματολογία: Γεωργιάννα Τσακίρη
Κατασκευή Κοστουμιών: Ξανθή Μπουρογιαννοπούλου
Μαλλιά: Ελευθέριος Γιγουρτάκης
Μακιγιάζ: Αναστάσης Γαραγάνης
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου-Στέλιος Δανιήλ
Γραφιστικά: Γιάννης Γεωργιάδης
Εικονοληψία – trailer Σπύρος Γερούσης

* ΙΔΡΥΜΑ “ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ”

Αλκαμένους 175 και Παναθηναίων, Κάτω Πατήσια

(στάση ηλεκτρικού σταθμού Αγ. Νικολάου)

Τηλέφωνα: 210-522.61.32 και 210-522.61.34

* Το Σπίτι του Ηθοποιού ήταν ιδέα της προέδρου του, Άννας Φόνσου, εδώ και 15 χρόνια. Είναι ένα Ίδρυμα Κοινωφελές Φιλανθρωπικό – Πολιτιστικό, Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Το 2016 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο σκοπός του είναι καταρχήν η φιλοξενία ηθοποιών που χρειάζονται βοήθεια. Είτε γιατί είναι μεγάλης ηλικίας είτε γιατί είναι νέοι σπουδαστές θεατρικών σχολών που δεν έχουν την οικονομική άνεση να σπουδάσουν. Από κει και πέρα στους στόχους του Σπιτιού του Ηθοποιού είναι και η δημιουργία χώρων και προϋποθέσεων για πολιτιστικές δραστηριότητες.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -