25.3 C
Athens
Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
 

“Dourgouti Island Hotel”, εξερεύνηση σε ένα αθηναϊκό νησί άγονης γραμμής

Το Δουργούτι μοιάζει με νησί άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που έχει τη δική του ιστορία, κοινωνία, πολεοδομία, ρυθμό, χρώμα, ησυχία σε σχέση με τη γύρω πολύβουη «ακτογραμμή». Η ομάδα παραστατικών τεχνών “Όχι Παίζουμε” στο πλαίσιο της πλατφόρμας Urban Dig, μας καλεί στο Dourgouti Island Hotel, μια παράσταση – εξερεύνηση σε μια γειτονιά της Αθήνας με ιδιαίτερη προσφυγική, αγωνιστική και μεταναστευτική ιστορία. Μια περιπατητική παράσταση σε μια γειτονιά «τράνζιτ».
Περισσότεροι από 40 performers, χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, liveartists και εικαστικοί από την περιοχή, την Ελλάδα και το εξωτερικό, μοιρασμένοι σε τρεις ωριαίες διαδρομές, συναντούν τους θεατές στους 25 σταθμούς των διαδρομών. Σε λίγα τετραγωνικά μέτρα και με υλικό το χτες και το σήμερα του τόπου, φτιάχνουμε σύντομα ταξίδια στενού κύκλου, 10 ατόμων τη φορά. Ένα φευγιό με όχημα την πόλη, αφιερωμένο στο έντονο στοιχείο μετακίνησης που είχε πάντα και έχει ακόμα η γειτονιά.
Το “Dourgouti Island Hotel” είναι η αφορμή και η αυλαία λήξης του ομώνυμου δωδεκάμηνου προγράμματος συλλογικής δια-τομεακής ανοιχτής χαρτογράφησης του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής μέσα από 90 ημέρες επιτόπιων δράσεων με τη συνεργασία 67 ομάδων – φορέων και 450 κατοίκων και φίλων της γειτονιάς, φοιτητών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, ερευνητών.

Η παράσταση Dourgouti Island Hotel, που θα πραγματοποιηθεί από 23/10 έως 1/11 2015, συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στο Δημόσιο Χώρο (26/10) και είναι αφιερωμένη στη γειτονιά, που υπήρξε σημαντικός αρωγός του προγράμματος.
Συμπεριλαμβάνει τα αποτελέσματα του εργαστηρίου Hotel Obscura Athens που υλοποιείται στο πλαίσιο της ομώνυμης ευρωπαϊκής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Αυστρίας και Αυστραλίας.

* Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επισκεφθείτε στο www.dourgouti.gr

Συντελεστές

Σύλληψη/δραματουργία: Γιώργος Σαχίνης, Ειρήνη Αλεξίου, Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Άννα Μαγουλιώτη
Καθοδήγηση performer: Γιώργος Σαχίνης, Ειρήνη Αλεξίου, Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Εικαστική διαμόρφωση: Άννα Μαγουλιώτη
Έρευνα/πηγές: Διατομεακές ομάδες έρευνας του DourgoutiIslandHotel Project, Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου (ΟΠΙΔΟΥ)

Performers:
Bruno Freyssinet (FR), Katerina Kokkinos (ΑU), Pauline Huguet (UK), Rob McNeill (UK), Katrina Wolger (AT), Χρήστος Ανανιάδης, Παναγιώτης Ανδρονικίδης, Μαριάννα Βαρβιάνη, Δημήτρης Βέργαδος, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Νάντη Γώγουλου, Αγγελική Δαλαγγέλη, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Τζίνα Θλιβέρη, Οδυσσέας Ιωάννου Κωνσταντίνου, Στεφανία Καλομοίρη, Μαριάνθη Καραδήμα, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Γωγώ Καρτσάνα, Εμαννουέλα Κορκή, Ναπολέων Μανάτος, Τζάνος Μάζης, Δήμητρα Μητροπούλου, Γιάννης Μήτσος, Νάνσυ Μπούκλη, Μυρτώ Ναούμ, Ιωσήφ Γεβουντιάν, Αγάπη Ντούσκα, Βαγγέλης Παπαδάκης, Ρόζα Προδρόμου, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, Έλενα Σταυροπούλου, Βασίλης Ζιάκας, Στέφανος Κατής, Κατερίνα Χάλκου, Λία Χαμηλοθώρη, Άννα Χανιώτη, Χάρης Χρονόπουλος, Διονύσης Γιαννίμπας, Ειρήνη Ηλιοπούλου και η χορωδία του Αγίου Αλεξάνδρου Π. Φαλήρου
Sounddesign: Δημήτρης Βέργαδος
Οργάνωση παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Θεοδώρα Σάββα, Ιωάννα Θεοδώρου
Υποστήριξη παραγωγής: Μαριάνθη Καραδήμα, Ειρήνη Ηλιοπούλου
Εκπαιδευτική συνεργασία για τα παιδιά της γειτονιάς: Διονύσης Γιαννίμπας
Φωτογραφίες: Irina Vosgerau
Βίντεο: M-wordwebradio
Γραφιστικά: Κώστας Τσακαλάκης
Οργάνωση Επικοινωνίας: Ανθή Χρήστου
Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου: Ελεάννα Γεωργίου| eleanna.georgiou@gmail.com
Social Media: Νίνα Θανασούλα
Website: Ρέα Ζέκκου, KώσταςΤσακαλάκης, Νίνα Θανασούλα, Ομάδα Άστυ, Δημήτρης Ζαχαράκης

Πληροφορίες

“Dourgouti Island Hotel”
Μια περιπατητική παράσταση στη γειτονιά του Δουργουτίου
23 έως 25 Οκτωβρίου και 30 έως 1 Νοεμβρίου 2015

Ημέρες Και Ώρες Παραστάσεων
Παρασκευή 23/10, 17:00-20:30
Σάββατο 24/10, 17:00-20:30
Κυριακή 25/10, 12:00-15:30
Παρασκευή 30/10, 12:00-15:30
Σάββατο 31/10, 12:00-15:30
Κυριακή 1/11, 12:00-15:30
** H παράσταση αποτελείται από τρεις ωριαίες διαδρομές. Ο θεατής συνεννοείται τηλεφωνικά την ώρα άφιξης του με βάση τον αριθμό διαδρομών που επιθυμεί να παρακολουθήσει.

Αφετηρία και Κράτηση Εισιτηρίων
Α.Π.Σ. Πήγασος, Φανοσθένους 8
Τηλ. κράτησης θέσεων: 210 9222863, 6985069300
Ώρες ταμείου: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-13:00 και 17:00-20:00 (από τις 10 Οκτωβρίου)

Τιμές Εισιτηρίων Και Διάρκεια Παραστάσεων
3 διαδρομές (180′): Κανονικό 15€ | Φοιτητικό – Ανέργων 8€ |
2 διαδρομές (120′): Κανονικό 15€ | Φοιτητικό – Ανέργων 6€ |
1 διαδρομή (60′): Κανονικό 10€ | Φοιτητικό – Ανέργων 6€ |
** Απαραίτητη η κράτηση θέσεων προς καθορισμό της ώρας εισόδου (είσοδος κάθε 20 λεπτά εντός του ωραρίου παράστασης σε γκρουπ των 10 ατόμων)
Προπώληση εισιτηρίων:

Για περισσότερες πληροφορίες e-mail: mpesstodourgouti@gmail.com

Η παράσταση συμπεριλαμβάνει το αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής δράσης
Hotel Obscura, σε συνεργασία με:
Mezzanine Spectacles (Γαλλία), Kulturverein (Γαλλία)
Die Fabrikanten (Αυστρία)
Triage Live Art Collective (Αυστραλία)

* Το Δουργούτι μοιάζει με νησί άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που έχει τη δική του ιστορία, κοινωνία, πολεοδομία, ρυθμό, χρώμα, ησυχία σε σχέση με τη γύρω πολύβουη «ακτογραμμή»: Τραμ, λεωφόρος Λαγουμιτζή και η όλο και πιο κοσμοπολίτικη λεωφόρος Συγγρού. Το Δουργούτι ήταν μία προσφυγική παραγκούπολη και το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ταινία «Μαγική Πόλις» του Νίκου Κούνδουρου. Αρχιτεκτονικά εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε έναν ευρύχωρο λαβύρινθο με κυρίαρχη και σήμερα την έννοια της μετακίνησης και έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο.

* Το “Dourgouti Island Hotel” αποτελεί εφαρμογή του προγράμματος “Urban Dig” της ομάδας παραστατικών τεχνών «όχι παίζουμε». Είναι μια πλατφόρμα 90 ημερών δράσεων δια-τομεακών ομάδων κατοίκων, επιστημόνων, καλλιτεχνών, ερευνητών, φοιτητών και μαθητών με σκοπό τη συλλογική χαρτογράφηση του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής (ιστορική, αισθητηριακή, πολιτιστικής δραστηριότητας, ενδιαφερόντων συμμετεχόντων) και την ανάπτυξη πολιτισμικών και εκπαιδευτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και η τελική παράσταση στους δρόμους της γειτονιάς τον Οκτώβριο του 2015. Το δίκτυο των 67 επίσημων και άτυπων φορέων (450 ατόμων) από τη γειτονιά, την Αθήνα και εκτός Ελλάδος που συμμετείχαν στο εγχείρημα, το αρχείο που παράχθηκε (ιστορικό, αισθητηριακό, πολιτιστικής δραστηριότητας, ενδιαφερόντων συμμετεχόντων) και τα ψηφιακά εργαλεία (δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή πλοήγησης ClioMuse, ιστοσελίδα www.dourgouti.gr) παραδίδονται στη γειτονιά για περαιτέρω αξιοποίηση εφ’ όσον το επιθυμεί.

* Η ΑΜΚΕ καλλιτεχνών, ερευνητών, επιστημόνων «όχι παίζουμε», εξειδικεύεται στην παραγωγή παραστατικών τεχνών στη πόλη, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του αστικού χώρου, των ανθρώπων και του πολιτισμικού κεφαλαίου. Με το “Urban Dig Project” ή αλλιώς «Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη», η ομάδα περιηγείται σε λιγότερο γνωστές γωνιές, κτήρια και γειτονιές της πόλης, όπου στήνει σύγχρονες παραστάσεις που επανα-συστήνουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, μέσα από την καλλιτεχνική διαχείριση τόπου και αρχείου. Από το 2013, το Urban Dig για Γειτονιές μετατρέπεται σε μία πλατφόρμα συλλογικής ανασκαφής του πολιτισμικού αρχείου τόπων και γειτονιών με αφορμή και κατάληξη μια site-specific παράσταση της ομάδας. Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της 15 παραγωγές και σημαντικές διακρίσεις (1ο βραβείο TEDxAthensChallenge 2010, βραβείο ACEAEcoArtInternationalContest 2011, συμμετοχή στο Ελληνικό Περίπτερο στην PragueQuadrennialofPerformanceDesignandSpace 2015 κ.α.).

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art