Ο Δήμος Πειραιά στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Ο Δήμος Πειραιά τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τη σημασία της πρόληψης, με τον συμβολικό φωτισμό του εμβληματικού κτηρίου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σε ροζ χρώμα.
Με τον τίτλο: «Καρκίνος Μαστού: Μας αφορά όλες», πραγματοποιήθηκε στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, εσπερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Διοργανωτές: Ο Δήμος Πειραιά και ο Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» σε συνεργασία με το Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά».

Στη εσπερίδα, η σύζυγος του δημάρχου κυρία Βάλια Κυριαζή – Μώραλη ανέγνωσε τον χαιρετισμό του κ. Γιάννη Μώραλη και αναφέρθηκε στον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

«Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια πολύ δυνατή προσωπικότητα, που πάλεψε γενναία και με περίσσια αξιοπρέπεια μέχρι την τελευταία στιγμή. Μια γυναίκα που είχε μιλήσει ανοιχτά για την περιπέτεια της υγείας της, με μοναδικό σκοπό να αφυπνίσει χιλιάδες γυναίκες στην Ελλάδα για τη σημασία της πρόληψης σχετικά με τον καρκίνο. Κι εμείς, βρισκόμαστε σήμερα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε αυτήν την εκδήλωση για έναν και μοναδικό σκοπό: Να θυμίσουμε σε κάθε γυναίκα να προσέχει τον εαυτό της.
«Ο καρκίνος του μαστού αφορά όλες τις γυναίκες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Γνωρίζουμε πλέον όλοι πως ο καρκίνος του μαστού, εφόσον διαγνωστεί νωρίς, είναι πλήρως ιάσιμος. Άρα οφείλουμε όλοι να είμαστε παρόντες στον αγώνα για την ενημέρωση και την πρόληψη, για να συμβάλουμε, όσο μπορούμε, ώστε να σωθούν ζωές».

Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης, εθελόντριες του «ΑγκαλιάΖΩ» στο Πασαλιμάνι και στη Μαρίνα Ζέας, ενημέρωναν τις γυναίκες για τη σημασία της μαστογραφίας και της ψηλάφησης του μαστού, στέλνοντας το μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

*Η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου, θύμισε ότι το 2019 έδωσε τη δική της «μάχη» με τον καρκίνο του μαστού και βγήκε νικήτρια διατηρώντας το χαμόγελό της ακόμα και στις χημειοθεραπείες.
*Η Διευθύντρια, υπεύθυνη της Μονάδας Μαστού του «Μεταξά» Ελευθερία Β. Ιγνατιάδου, στην ομιλία της αναφέρθηκε στον ψυχικό αντίκτυπο που έχει στις γυναίκες η νόσος, τονίζοντας ότι η «πρόληψη είναι απόλυτη ανάγκη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ποσοστό ίασης του καρκίνου του μαστού ανέρχεται στο 98% αν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση.
*Ο Επιμελητής Α’ της Μονάδας, Μαστού του «Μεταξά» Παύλος Λαμπρόπουλος, μίλησε για το πώς επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη, τονίζοντας ότι η γυναίκα αρχικά πρέπει να κάνει κλινική εξέταση από εξειδικευμένους γιατρούς.
*Η Πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω» Αναστασία Πασακοπούλου τόνισε: «Ελπίδα μας είναι ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα γίνει μια χρόνια νόσος».
*Η Αντιδήμαρχος Προβολής και Επικοινωνίας Ανδριάνα Ζαρακέλη ανέφερε ότι ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίζει να στηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την ενημέρωση των πολιτών, σε τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η υγεία.
*Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. Ιωσήφ Βουράκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Όλοι έχουμε στις οικογένειες μας ανθρώπους οι οποίοι νοσούν. Δυστυχώς, ακόμη δεν έχει βρεθεί ο τρόπος που θα μπορεί να αντιμετωπιστεί 100% ο καρκίνος, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις. Παρόλα αυτά το πρώτο «φάρμακο» είναι η θέληση, η πίστη, η δύναμη και η οικογένεια».
*Η Διευθύντρια του «ΑγκαλιάΖΩ» Όλγα Λιοντοπούλου, ανέγνωσε συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά του 2008 στο περιοδικό του Ομίλου, στην οποία μιλούσε για την ασθένειά της, αλλά και την αισιοδοξία της, προκαλώντας συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.

ΔΩΡΕΑΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, από τις 15:00 έως τις 18:00 στο Νοσοκομείο «Μεταξά» θα πραγματοποιείται δωρεάν πλήρης κλινική εξέταση μαστού για γυναίκες άνω των 35 ετών, συμπτωματικές ή μη.
Η εξέταση θα πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 213 2079420, 213 2079147 και 213 2079421.