16.4 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημήτρης Ζάχος. Πάει να συναντήσει τη βοσκοπούλα που αγάπησε, τη ζηλεμένη κόρη…

Μια βοσκοπούλα αγάπησα,
μια ζηλεμένη κόρη
και την αγάπησα πολύ
ήμουν αλάλητο πουλί,
δέκα χρονών αγόρι.
*
Μια μέρα που καθόμαστε
στα χόρτα τ’ ανθισμένα,
Μάρω, ένα λόγο θα σου πώ,
Μάρω, της είπα, σε αγαπώ,
τρελαίνομαι για σένα.
*
Από τη μέση με άρπαξε,
με φίλησε στο στόμα
και μού’ πε: Για αναστεναγμούς,
για της αγάπης τους καημούς
είσαι μικρός ακόμα.
*
Μεγάλωσα και την ζητώ…
άλλον ζητά η καρδιά της
και με ξεχνάει τ’ ορφανό…
Εγώ όμως δεν το λησμονώ
ποτέ το φίλημά της.

 

*

 

 

 

Στα 95 του ο Δημήτρης Ζάχος «πάει» να συναντήσει τη βοσκοπούλα που αγάπησε, τη ζηλεμένη κόρη…
Ο Δημήτρης Ζάχος, για μας που μεγαλώσαμε στην πόλη, ήταν ο άνθρωπος που μας έφερε κοντά στο γνήσιο δημοτικό τραγούδια κυρίως μέσα από τις ασπρόμαυρες ταινίες.

Βουγιουκλάκη, Μπάρκουλης, Χατζηχρήστος, Βαλάκου, Παπαμιχαήλ, Θάνος Κωτσόπουλος… «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Γκόλφω» και σχεδόν όλες οι «ταινίες φουστανέλας» είχαν μαζί τους και τον Δημήτρη Ζάχο.
Μια από τις πιο αγαπημένες εκτελέσεις της «Βοσκοπούλας» είναι αυτή του 1955, στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία, στην οποία το κομμάτι ενορχήστρωσε ο Διονύσιος Λαυράγκας.

Ο Δημήτριος Ζάχος τραγούδησε ακόμη στη «Γερακίνα», στη «Μαρία Πενταγιώτισσα», στη «Σαρακατσάνισσα», στον «Γιαγκούλα» και σε πολλές άλλες.

Εκτός από τον «Ιτιά» και τη «Βοσκοπούλα» ερμήνευσε: Μοδίστρες και κομμώτριες, Τρεις μαυροφόρες πέρασαν, Στα ξένα γιόκα μ’ να μην πάς, Παιδιά μου ταξιδιάρικα, Νύσταξαν τα ματάκια μου, Ταίρι μου ξενιτεμένο, Με βλέπεις μάνα που γελώ, Οι Γιώργηδες, Κουμπάρα να με συμπαθάς…

 

 

 

 

Ο Ζάχος γεννήθηκε το 1925, καταγόταν από τα Γιάλτρα Αιδηψού Ευβοίας και γι’ αυτό τον αποκαλούσαν «Το αηδόνι της Εύβοιας». Επί δεκαετίες τραγουδούσε σε γάμους και γλέντια, ενώ από το 1951 μέχρι και το 1962 είχε διατελέσει ψάλτης στη Μητρόπολη Αθηνών.

Αργότερα, εμφανίστηκε στον «Έλατο» και στο «Ελληνικό Γλέντι», με τελευταία εμφάνιση στον «Πλάτανο». Έγινε ευρύτατα γνωστός και δέχτηκε πολλές προσκλήσεις από την απανταχού ελληνική ομογένεια. Έτσι, επισκέφθηκε την Κύπρο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κεντρική Ευρώπη και την Αγγλία.
Επί σειρά ετών είχε τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων.

 

***

 

Ο Ζάχος δεν σταμάτησε να τραγουδάει, έτσι τον Ιούνιο του 2018, στα 94 του, έγινε μια τιμητική εκδήλωση στον Κάλαμο. Εκεί αφού τραγούδησε τη «Βοσκοπούλα» του υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Αμέσως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Μερικές εβδομάδες μετά, ο γιος του τραγουδιστή τον μετέφερε στο Μάτι για να είναι κοντά στην υπόλοιπη οικογένεια, παρά τα πολλά προβλήματα υγείας που του άφησε το εγκεφαλικό, ώσπου να βρεθεί ένα κέντρο αποκατάστασης. Εκεί τον Ιούλιο του 2018 τον βρήκε η καταστροφική πυρκαγιά. Η φωτιά κατέκαψε τα πάντα και όλα τα μέλη της οικογένειας μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Εκεί, στην Ογκολογική Μονάδα νοσηλεύτηκε ο κορυφαίος τραγουδιστής ενώ τα μέλη της οικογένειάς του φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε χώρους του Νοσοκομείου μέχρι να ξαναστήσουν το σπιτικό τους.

 

***

 

Το «ταξίδι» του ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019.

 

***

ΕΔΩ Η ΘΡΥΛΙΚΗ “ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ”

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -