Ο Δημήτρης Τάρλοου δημιουργεί Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής στο θέατρο «Πορεία»

Κλείνοντας την πρώτη του εικοσαετία υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού του διευθυντή Δημήτρη Τάρλοου, το Θέατρο “Πορεία” μπαίνει ενεργά στον χώρο της εκπαίδευσης.

Για την ολοκλήρωση της πολύπλευρης πολιτιστικής προσφοράς του ο Δημήτρης Τάρλοου αποφάσισε να κάνει ένα νέο σημαντικό βήμα.

Συνεργάζεται λοιπόν με δύο από τους πιο ενεργούς Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς των τελευταίων χρόνων: Τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (Λα Πουπέ, Αέρας, Κέικ κ.α.) και τον Θανάση Τριαρίδη (Μένγκελε, Οιδίνους, Lebensraum κ.α.) και προχωρεί στη δημιουργία της πρώτης ελληνόγλωσσης Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής, διετούς φοίτησης.

Η συνεργασία αυτή έρχεται ως απόρροια της πολύμορφης δραστηριότητας των δύο συγγραφέων τα τελευταία χρόνια με την πυροδότηση και τη διδασκαλία της θεατρικής γραφής μέσα από διάφορα (θεσμικά και ιδιωτικά) εργαστήρια γραφής.

Οι δύο συγγραφείς εργάζονται παράλληλα για αρκετό καιρό στον τομέα αυτό, σε διάφορα Εργαστήρια Θεατρικής Γραφής:

Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, στο Εθνικό Θέατρο, στο Ίδρυμα Κακογιάννης, στη «Σχόλη» των Εκδόσεων Πατάκη και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Θανάσης Τριαρίδης: Στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, στο Ίδρυμα Κακογιάννης και στα Εργαστήρια Πυροδότησης των Εκδόσεων «Ευρασία».

 

***

 

 

 

Το Θέατρο Πορεία δίνοντας φιλόξενη στέγη σ’ αυτήν την προσπάθεια, σκοπεύει να συμπράξει μαζί τους, προσφέροντας όλη την τεχνογνωσία του, τις διεθνείς και ελληνικές διασυνδέσεις του αλλά κυρίως την αγάπη του για το ίδιο το θεατρικό κείμενο.

 

Η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου του 2019 και θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους αναμεταξύ τους ετήσιους κύκλους εκπαίδευσης και συγγραφικής πυροδότησης πάνω σε όλα τα στάδια της δραματουργικής δημιουργίας.

 

Με τον όρο «ετήσιοι κύκλοι» οι δημιουργοί αναφέρονται στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο της μίας χρονιάς μέχρι τον Ιούνιο της επομένης.

 

***

 

 

 

 

O Πρώτος Ετήσιος Κύκλος (ή Κύκλος Γενικής Πυροδότησης) θα γίνεται κάθε Δευτέρα (από τις 4 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.) και θα αφορά ανθρώπους δίχως προηγούμενη εμπειρία στη θεατρική γραφή (αριθμός συμμετεχόντων: έως 15 άτομα). Θα υπάρξουν εισαγωγικές ασκήσεις στη θεατρική γραφή – ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί η συγγραφή δύο θεατρικών έργων (με συγκεκριμένη κοινή θεματογραφική στόχευση) από κάθε συμμετέχοντα.

 

***

 

Ο Δεύτερος Ετήσιος Κύκλος (ή Κύκλος Εξειδίκευσης) θα γίνεται επίσης κάθε Δευτέρα (από τις 4 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.) και θα αφορά ανθρώπους με προηγούμενη τριβή και εμπειρία στη θεατρική γραφή (αριθμός συμμετεχόντων: έως 15 άτομα). Θα επιχειρηθεί η συγγραφή δύο θεατρικών έργων (με συγκεκριμένη κοινή θεματογραφική στόχευση) από κάθε συμμετέχοντα – με ιδιαίτερη εστίαση στην επιμέλεια και δραματουργική διαμόρφωση των εν λόγω κειμένων.

 

***

 

Και στους δύο κύκλους θα γίνουν 32 εβδομαδιαίες συναντήσεις με εξακολουθητικούς διδάσκοντες τους Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη (ενώ θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία της κάθε μιας ομάδας σε κοινή λίστα).
Επίσης είναι απολύτως εφικτή η εξ αποστάσεως συμμετοχή και παρακολούθηση των συναντήσεων μέσω Skype.
Εκτός αυτού θα υπάρξουν προσωπικότητες από διάφορους χώρους που έχουν σχέση με το θέατρο (συγγραφείς, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, δραματολόγοι κτλ.) οι οποίοι θα έρθουν προσκεκλημένοι του θεάτρου να διδάξουν προσφέροντας την εμπειρία τους σε σχέση με το αντικείμενο της συγγραφής.

 

***

 

Όλα τα παραχθέντα έργα τόσο του Πρώτου όσο και του Δεύτερου Κύκλου θα δημοσιεύονται στην σελίδα του θεάτρου Πορεία σε ειδικά διαμορφωμένο μέρος του site της όπου και θα παραμείνουν στο διηνεκές για την εντελέστερη γνωστοποίηση και διάδοσή τους.

Επίσης τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν στο σύνολό τους σε ειδικό διήμερο αναλογίου – ενώ στόχος στο τέλος της διετίας θα είναι να ανέβουν όσα περισσότερα έργα γίνεται τόσο από το Πορεία όσο και από άλλους ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς.

 

***

 

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής (για κάθε ετήσιο κύκλο) θα είναι 1.000 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα (που μπορεί να αποπληρωθεί σε 2 δόσεις).

Έναρξη μαθημάτων

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την 12η Οκτωβρίου του 2019 και θα γίνονται κάθε Δευτέρα από τις 4.00 μ.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. στο χώρο του Θεάτρου Πορεία. Η ολοκλήρωση των μαθημάτων θα γίνει στις αρχές του Ιουνίου του 2020.

Αιτήσεις Συμμετοχής

Οι συμμετέχοντες και στους δύο Κύκλους της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής θα προκύψουν κατόπιν αποστολής αναλυτικού βιογραφικού και δύο δειγμάτων γραφής πάνω στα ακόλουθα:

α) Περίληψη έως 300 λέξεις με πυροδοτικό άξονα είτε τη ματαίωση μιας επιθυμίας, είτε την τελευταία πτήση του Αντουάν Σεν Εξιπερί (προσοχή: μία από τις δύο).

β) Την εναρκτήρια σκηνή ενός έργου που θα εκκινεί από την εν λόγω περίληψη (έως 400 λέξεις).

***

Οι αιτήσεις (με το αναλυτικό βιογραφικό και τα δείγματα γραφής) πρέπει να σταλούν στο
e-mail

info@poreiatheatre.com

οποιαδήποτε στιγμή από τις 3η Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι την 23η Σεπτεμβρίου 2019. Οι επιλεγέντες θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους (καθώς και για τον Κύκλο Σπουδών όπου θα έχουν ενταχτεί) μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

***

Για κάθε άλλη πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Θεάτρου Πορεία στο τηλέφωνο 210-82.10.991 (από τις 3 Σεπτεμβρίου 2019, ώρες επικοινωνίας, 13:00 με 20:00).