27.4 C
Athens
Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Γιορτάστηκαν τα 117 χρόνια από τη γέννηση του μύθου της πένας, Δημήτρη Ψαθά

Η «Ένωση των Απανταχού Μανιατών Η Μάνη» τίμησε τον κορυφαίο Τραπεζούντιο δημοσιογράφο, λογοτέχνη και θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά και παρουσίασε την κωμωδία του «Ξύπνα Βασίλη» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κοσμά.

Το έργο ανέβηκε στο πλαίσιο διήμερου αφιερώματος για τα 117 χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Ψαθά.

Στόχος να ενισχυθούν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πειραιά και η Ιερά Μητρόπολη Πειραιά.

Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Μαρτίου και το Σάββατο 2α Μαρτίου στο θέατρο του «Πειραϊκού Συνδέσμου».

Η δράση είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Η παράσταση ανέβηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με τη στήριξη του Πειραϊκού Συνδέσμου, των Εκδόσεων Ψαθά και της Saint Nicholas Ship Repairs.

Τη βραδιά άνοιξε η Πρόεδρος της «Ένωσης των Απανταχού Μανιατών Η Μάνη» Δήμητρα Κούβαρη που επέδωσε βραβείο για την πνευματική προσφορά του Δημήτρη Ψαθά στην εγγονή του συγγραφέα και εκδότρια των Απάντων του, Λένα Νίτσου.
Το έργο ανέβηκε στη μνήμη της Μαρίας Ψαθά που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Το αφιέρωμα στον Δημήτρη Ψαθά ξεκίνησε με την προβολή του βίντεο «Δημήτρης Ψαθάς: Ένας μύθος της πένας 117 χρόνια από τη γέννησή του», που δημιούργησε ο Μιχάλης Τριανταφυλλόπουλος. Το βίντεο επιμελήθηκε η καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σταθοπούλου και το μέλος του ΔΣ του συλλόγου Ηλίας Σωτηρόπουλος.

Η ηθοποιός Βάσια Παναγοπούλου, η εγγονή του Δημήτρη Ψαθά και εκδότρια των Απάντων του, Λένα Νίτσου και η πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Μανιατών Δήμητρα Κούβαρη.

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ιωακείμ Καρεπίδης, η Βάσια Παναγοπούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης και η Λένα Νίτσου, εγγονή του Δημήτρη Ψαθά.

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μουσούλης, η Δήμητρα Κούβαρη, η ηθοποιός Δέσποινα Χαριάτη και η Λένα Νίτσου.

Η Βάσια Παναγοπούλου, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Δέσποινα Χαριάτη, ο βουλευτής και Πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, ο σκηνοθέτης Όμηρος Ευστρατιάδης, η Λένα Νίτσου και ο Πέτρος Καραβίδογλου (Διευθυντής Φωτογραφίας ελληνικού κινηματογράφου).

Η Λένα Νίτσου παραλαμβάνει το βραβείο για το πνευματικό έργο του Δημήτρη Ψαθά από την πρόεδρο του συλλόγου Δήμητρα Κούβαρη.

Η Δήμητρα Κούβαρη με τη Λένα Νίτσου και την Ολυμπιονίκη στο βάδην Αθανασία Τσουμελέκα

Η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χριστίνα Χαφουσίδου, η Λένα Νίτσου και η Δήμητρα Κούβαρη

Η Βάσια Παναγοπούλου με τη Λένα Νίτσου

Η Λένα Νίτσου προλογίζει την εκδήλωση για τα 117 χρόνια από τη γέννηση του παππού της Δημήτρη Ψαθά

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής και τ. Υπουργός Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Βουλευτής και Πρόεδρος του ΣΕΗ ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας, η ηθοποιός Βάσια Παναγοπούλου, ο σκηνοθέτης Όμηρος Ευστρατιάδης, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μουσούλης, η Ολυμπιονίκης στο βάδην Αθανασία Τσουμελέκα, η Ολυμπιονίκης στο Ταε Κβο Ντο Κυριακή Κούβαρη, ο Διευθυντής Φωτογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου Πέτρος Καραβίδογλου, η ηθοποιός-σκηνοθέτης Δέσποινα Χαριάτη, ο Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου Ευάγγελος Καρλάφτης, ο Κοινοτικός Σύμβουλος Πειραιά Γιώργος Δρούζας, η Αντιδήμαρχος Πειραιά Αθηνά Γλύκα-Χαρδαλάκου, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά Σταυρούλα Μέντη, ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Γλύκας, η Γενική Γραμματέας της “Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας” Χριστίνα Χαφουσίδου, ο Πρόεδρος της “Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης” Ηλίας Ιορδανίδης και ο Αντιπρόεδρος λαογράφος Ιωακείμ Καρεπίδης, η Κοινοτική Σύμβουλος Ε. Κοινότητας Ευγενία Γεωργιάκου, η Κοινοτική Σύμβουλος Ε. Κοινότητας Πειραιά Μπέτυ Σουβλάκη, ο Πρόεδρος Πιλότων Πολιτικής Αεροπορίας Αερολέσχης Μυτιλήνης Αδαμάντιος Ζυγόμαλας και πάρα πολλοί άλλοι.

***

Η αιχμηρή πολιτική σάτιρα «Ξύπνα Βασίλη» που γράφτηκε το 1960 από τον Δημήτρη Ψαθά και παίχτηκε στο αφιέρωμα αυτό με μεγάλη επιτυχία από τη νεοσύστατη Θεατρική Ομάδα της «Ένωσης των Απανταχού Μανιατών Η Μάνη» στην παρθενική της εμφάνιση στον «Πειραϊκό Σύνδεσμο» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κοσμά και σκόρπισε άφθονο γέλιο στο κοινό. Όλοι οι ήρωες του Ψαθά ζωντάνεψαν στη σκηνή: ο θρυλικός ποιητής Φανφάρας του εκδοτικού οίκου Φαρλάκου με την επιτυχία του “άσπρα κοράκια, κόκκινα κοράκια…”, ο συντηρητικών πολιτικών πεποιθήσεων υπάλληλος Βασίλης Βασιλάκης, ο κομμουνιστής συνάδελφός του και γαμπρός του Μάνος ο οποίος αμέσως μόλις πλουτίζει κερδίζοντας το λαχείο αλλάζει πολιτικές πεποιθήσεις και συνεταιρίζεται με το πρώην αφεντικό του που ως τότε πολεμούσε…

Η θεατρική ομάδα του συλλόγου με τον σκηνοθέτη Βασίλη Κοσμά, τη Δήμητρα Κούβαρη και τη Λένα Νίτσου

Στην παράσταση έλαβαν μέρος τα μέλη της θεατρικής ομάδας της «Ένωσης των Απανταχού Μανιατών Η Μάνη» με σειρά εμφάνισης: Δαμιανός Γεωργιάκος, Βασίλης Κοσμάς, Μαρία Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Σάντας, Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, Λίντα Πρεκετέ, Μαρία Γερογιάννη, Άγγελος Βαλαχάς, Μαρία Λουκά, Ελένη Βαλαχά, Έφη Ξηρακιά, Γιώτα Γκλεζάκου, Μαρία Λουκά, Μαρία Γερογιάννη. Τη μουσική επιμέλεια της παράστασης είχαν ο Δαμιανός Γεωργιάκος και ο Βασίλης Κοσμάς. Τα σκηνικά δημιούργησαν ο Δημήτρης Βουγιουκλάκης και ο Γρηγόρης Κούβαρης. Τα κοστούμια ο Άγγελος Βαλαχάς και η Λίντα Πρεκετέ και τα ηχητικά της παράστασης και τη ρύθμιση του ήχου ανέλαβαν ο Στάθης Τσιμούρης και ο Πέτρος Σαλπέας.

***

Οι φωτογραφίες της εκδήλωσης προέρχονται από το Αρχείο της «Ένωσης των Απανταχού Μανιατών Η Μάνη».

Το ΔΣ της «Ένωσης των Απανταχού Μανιατών Η Μάνη» με την Πρόεδρο Δήμητρα Κούβαρη, τη Λένα Νίτσου και την Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χριστίνα Χαφουσίδου

Ο Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος που δημιούργησε για την εκδήλωση το βίντεο «Δημήτρης Ψαθάς: ένας μύθος της πένας, 117 χρόνια από τη γέννησή του».

***

Από την Οικογένεια Ψαθά αποφασίστηκε να δοθούν κι άλλες παραστάσεις από τον Σύλλογο πάντα για φιλανθρωπικό σκοπό με ελεύθερη είσοδο για το κοινό υπέρ του κοινωνικού παντοπωλείου.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -