Δημήτρης Μυλωνάς: Εξοργιστική η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου…

Με αφορμή αυτή τη δύσκολη – από κάθε άποψη – χρονιά, το Catisart.gr δίνει τον λόγο σε καλλιτέχνες που μιλούν για όσα έχασαν, για όσα κέρδισαν και για όσα περιμένουν.
Μας μιλούν για θέματα που τους ενόχλησαν ή τους συγκίνησαν, για γεγονότα που τους πίκραναν, τους εξόργισαν ή τους έδωσαν χαρά.
Εκμυστηρεύονται – εξομολογούνται τις απογοητεύσεις ή τις ελπίδες τους και τέλος εκθέτουν διαφωνίες, σκέψεις, ιδέες και προτάσεις…

Γράφει ο Δημήτρης Μυλωνάς

ΕΧΑΣΑ…

…Τον καταιγιστικό ρυθμό που έχω απέναντι στη ζωή. Τη ρουτίνα του «Από Μηχανής» Θεάτρου: καλλιτεχνική διεύθυνση, σκηνοθεσίες, υποκριτική. Κουρδισμένος στην ολότητά μου στα γρανάζια αυτής της δουλειάς.
…Μια αίσθηση ασφάλειας που δεν αντανακλάται μόνο στην αγωνία αυτής καθ’ αυτής της πανδημίας αλλά και στην απουσία ενός συστήματος διαχείρισης των συνεπειών της μέσα στην καθημερινότητα. Η αναντιστοιχία μεταξύ των περιοριστικών μέτρων και της παντελούς έλλειψης ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης ήταν εξοργιστική.
Καταστολή, συντηριτικοποίηση, αυθαιρεσία είναι η μόνη γλώσσα που ακούμε εδώ και ενάμιση χρόνο.

Η Πολιτεία έχασε μια τεράστια ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τον Πολιτισμό ως μια ανάσα οξυγόνου στην ασφυκτική κατάσταση που ζούμε. Να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους κατά τους οποίους ο Πολιτισμός μπορεί να γεμίσει το κενό που άφησε ένα από τα πιο μακροχρόνια lockdown της Ευρώπης, να αντιμετωπιστεί ως μια βασική ανάγκη της κοινωνίας και ως τέτοια και να διαφυλαχθεί και να στηριχθεί. Από τη μια τεράστια έργα υπό την αιγίδα μεγάλων χορηγών και από τη άλλη, κόσμος να ζει με τα 534 και θέατρα να κινδυνεύουν να κλείσουν.
…Την παραλίγο πρεμιέρα για το συγκλονιστικό «Sleuth» του Άντονι Σάφερ, μια παράσταση που έχω την τιμή να συμπρωταγωνιστώ δίπλα στον Σωτήρη Χατζάκη ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Η υπέροχη αυτή συνάντηση ανανεώθηκε για τον ερχόμενο Οκτώβριο 2021, πάντα ασφαλώς στο «Από Μηχανής» Θέατρο.

ΚΕΡΔΙΣΑ…

…Την έννοια της παύσης, έστω της αναγκαστικής παύσης. Ότι έχω το χρόνο να σταθώ δίπλα σε όσα κάνω και να τα παρατηρώ, να τα αξιολογώ, να αφήνω χρόνο για να ωριμάσουν.
…Μια πιο σταθερή παρουσία με την εστία, με το σπίτι
..Τις δυο μου κόρες. Ο χρόνος μαζί τους είναι ιαματικός. Κι όσο κι αν στην καραντίνα ζορίστηκαν και οι ίδιες, η καθεμιά για διαφορετικούς λόγους, η μεγάλη στην εφηβεία, η μικρή νήπιο, τα παιδιά, μικρά ή μεγάλα έχουν έναν τρόπο να μεταμορφώνουν το ζόρι σε ανάσα, το δάκρυ σε χαμόγελο, ο τρόπος που τελικά προσαρμόζονται στις καταστάσεις είναι παραδειγματικός.

ΠΕΡΙΜΕΝΩ…

Τέσσερις προγραμματισμένες πρεμιέρες, στις τρεις σκηνοθετώ και στη μία συμμετέχω ως ηθοποιός. Έτσι για την ερχόμενη σεζόν σκηνοθετώ τα έργα:
-«Μάκμπεθ- ο κύκλος του στΑΙΜΑτος», μια διασκευή της τραγωδίας του Σαίξπηρ για τρία πρόσωπα, σε πρωτότυπη μετάφραση Γιάννη Νταλιάνη και πρωταγωνιστές τους Γιάννη Νταλιάνη, Άννα Ελεφάντη και Θανάση Βλαβιανό στο «Από Μηχανής» Θέατρο.
-«Όπου κι αν πας να μη χαθείς», μια διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Νίκου Σκορίνη για 6 πρόσωπα στο «Από Μηχανής» Θέατρο.
-«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο με πρωταγωνιστές τους Μπέσυ Μάλφα και Γιώργο Σουξέ, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.
Ενώ όπως προανέφερα πιο πάνω, περιμένω με μεγάλη λαχτάρα να βρεθώ και ως ηθοποιός επί σκηνής δίπλα στον Σωτήρη Χατζάκη ο οποίος υπογράφει και την σκηνοθεσία του εμβληματικού ψυχολογικού θρίλερ «Sleuth» του Άντονι Σάφερ, στο «Από Μηχανής» Θέατρο.