33.5 C
Athens
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Αχ, βρε Δημήτρη! Τι πλάκες μας κάνεις…

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Καρανικόλας, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 αφού έδωσε σκληρή μάχη με πολλά προβλήματα υγείας.

Γεννήθηκε στον Άλιμο, το 1961. Παντρεύτηκε την Αμαλία Κοντορούση και απέκτησαν δύο παιδιά, την Ελένη και τον Γιώργο. Οι γονείς του, Γιώργος Καρανικόλας και Ελένη Στεφανίδου είχαν πολυετή συμμετοχή και προσφορά στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά και αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών. Υπήρξαν οι εμπνευστές και ουσιαστικοί ιδρυτές της Θουκυδιδείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλίμου, στην οποία δώρισαν μεγάλο μέρος της προσωπικής τους βιβλιοθήκης.

Από το 1981 ο Δημήτρης ασκούσε το λειτούργημα του δημοσιογράφου, ενώ από το 1995 μέχρι σήμερα εργαζόταν στην ΕΡΤ. Είχε εργαστεί στις εφημερίδες: «Έθνος», «Έθνος της Κυριακής», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «Αυριανή», «Εξόρμηση», «Η Βραδυνή», «Ημερησία». Επίσης στα περιοδικά: «Εικόνες», «Σύγχρονη γυναίκα», «Τέχνη και πολιτισμός», «Το παιδί μου κι εγώ». Στα ερτζιανά: Δίαυλος 10, Ράδιο Κύκλος, John Greek, Captain Jack και στους Κρατικούς ραδιοφωνικούς Σταθμούς των Ιωαννίνων και της Λάρισας.

Εντάχθηκε στη διδακτική κοινότητα, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όπου δίδαξε ως καθηγητής δημοσιογραφίας.

Τιμήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, για τον τρόπο γραφής και προσέγγισης των κοινωνικών θεμάτων.

Ασχολήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στον δήμο Αλίμου (1994, 1998, 2002 και 2006).

 

***

 

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καρανικόλας, ως ρεπόρτερ στην εφημερίδα «Έθνος», κάλυψε τη συγκλονιστική – από πολλές απόψεις – περίοδο της ασθένειας και της νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου στο «Ωνάσειο» και λίγους μήνες αργότερα παρέδωσε στην ιστορία το βιβλίο με τον τίτλο «Το ημερολόγιο ενός δημοσιογράφου: 3.000 ώρες αγωνίας».

Ο Καρανικόλας είχε την τύχη να ζήσει από κοντά όλα όσα συνέβησαν τότε στο «Ωνάσειο». Εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε στα χέρια μας αυτό το βιβλίο που περικλείει μόνο αλήθειες και ασφαλώς είναι χρήσιμο για τον ιστορικό του παρόντος και του μέλλοντος.

 

Ο Δημήτρης Καρανικόλας, την εποχή του “Ωνασείου” καταγράφει λεπτό προς λεπτό όλα τα γεγονότα.

«ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ»…

 

Για τον Δημήτρη Καρανικόλα και το βιβλίο του ας διαβάσουμε τι έγραψε στον πρόλογο ο αείμνηστος δημοσιογράφος Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος.

 

«Είναι γοητευτικό επάγγελμα η δημοσιογραφία. Μέχρι και μαγικό καμιά φορά. Ίσως το μοναδικό που σου δίνει την αίσθηση πως ζεις μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, πως δεν βρίσκεσαι στο περιθώριο της ζωής, αλλά στο κέντρο της, πως παρακολουθείς και βιώνεις από κοντά καταστάσεις κι εξελίξεις. Αλλά είναι και δύσκολο. Απαιτητικό. Το ίδιο με ζηλιάρα γυναίκα. Γιατί τα θέλει όλα. Μέχρι και την προσωπική σου ζωή καμιά φορά. Που δεν μπορείς να την ελέγξεις, να την προγραμματίσεις και να την κατευθύνεις, γιατί εκείνο που αποφασίζει τελικά για σένα είναι το κυνήγι της είδησης, η ανάγκη να βρίσκεσαι την κατάλληλη στιγμή εκεί που διαμορφώνονται τα γεγονότα, εκεί που, καμιά φορά γράφεται η Ιστορία.
Όπως στο «Ωνάσειο», για παράδειγμα, εκείνους τους τέσσερις μήνες της νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου. Που, εκτός των άλλων, ήταν μια περίοδος δοκιμασίας για μας τους δημοσιογράφους. Και που – κακά τα ψέματα – δεν τα πήγαμε και τόσο καλά. Αλλά όχι με αποκλειστικά με δική μας ευθύνη. Γιατί η καθημερινή, συστηματική και υστερόβουλη παραπληροφόρηση υπήρχε, και η ανάγκη κάλυψης ενός απίστευτα μεγάλου τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου πίεζε για μετάδοση πληροφοριών που καμιά φορά διαμορφώνονταν πρόχειρα και ανεύθυνα, αλλά και γιατί τα διάφορα πολιτικά παιχνίδια οδηγούσαν σε μεταδόσεις στοιχείων που, αν δεν ήταν κατασκευασμένα, ήταν τουλάχιστον ανεπιβεβαίωτα.
Σ’ αυτό το δύσκολο τετράμηνο υπήρξαν και αρκετοί δημοσιογράφοι που στάθηκαν με σεβασμό και ευθύνη τόσο απέναντι στα γεγονότα που διαδραματίζονταν, όσο και απέναντι του αναγνωστικού κοινού που είχαν το χρέος να ενημερώνουν. Κι ένας απ’ αυτούς είναι και ο Δημήτρης Καρανικόλας, που είχε την ιδέα να καταγράψει μέρα προς μέρα όσα έζησε αυτούς τους τέσσερις μήνες στη σκηνή και στους διαδρόμους του «Ωνασείου», βιώνοντας απ’ όσο πλησιέστερα γινόταν τον αγώνα ενός μεγάλου πολιτικού να κρατηθεί στη ζωή, την προσπάθεια των εκπροσώπων του Τύπου να μαθαίνουν τι ακριβώς συνέβαινε και τις μεθοδεύσεις ορισμένων που επιχειρούσαν να πλασάρουν τη δική τους «αλήθεια».

Οι δημοσιογραφικές μαρτυρίες έχουν πάντα μια ιδιαίτερη αξία, όταν συμβαίνει να καταγράφονται ψυχρά, αντικειμενικά, αποστασιοποιημένα. Κι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο όταν αφορούν σημαντικές πολιτικές στιγμές, όπως το τετράμηνο του «Ωνασείου». Η προσπάθεια του φίλου και συναδέλφου Δημήτρη Καρανικόλα ανταποκρίνεται και στις δύο αυτές προϋποθέσεις. Γι’ αυτό κι αποτελεί πολύτιμη δημοσιογραφική προσφορά προς όσους θέλουν να γνωρίζουν τι έγινε, από ποιους έγινε και με ποιους επιχειρήθηκε να γίνει, την ώρα που ο άρρωστος ηγέτης έδινε τον αγώνα της ζωής, στο «Ωνάσειο».

 

***

Ο αποχαιρετισμός του Δημήτρη Καρανικόλα θα γίνει την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να διατεθούν δωρεές στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα».

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -