24.3 C
Athens
Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022
 

Ο Δημήτρης Δημητριάδης παρουσιάζει την «Ανθρωπωδία» του στον IANOS

Μία συνάντηση. Ένας άνθρωπος δεν ανταποκρίνεται σε ένα ερωτικό βλέμμα. Τιμωρεί τον εαυτό του με έναν χιλιετή εγκλεισμό. Για να «διορθώσει/επανορθώσει» το λάθος που, κατ’ αυτόν, διέπραξε, θα επιδιώξει μια καινούργια συνάντηση. Πώς θα αντιμετωπίσει/χειριστεί αυτή τη φορά την επιθυμία του;
Η απάντηση την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 19:30 όπου οι Εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Δημητριάδη με τίτλο «Η Ανθρωπωδία. Μία ατελής χιλιετία – Βιβλία 3ο και 9ο». Πρόκειται για τη συνέχεια της δεκάτομης Ανθρωπωδίας, μετά την έκδοση του 1ου, του 5ου και του 7ου βιβλίου. Ένα έργο ζωής που ξεκίνησε να γράφεται πριν από 45 χρόνια, το 1976.
***
Με μοναδικό ύφος, ολοζώντανες, θεατρικές εικόνες, αναφορές σε παγκόσμια κείμενα, γλώσσα πυκνή αλλά εύληπτη, με λαχανιάσματα, κρεσέντο, πτώσεις, μεταπτώσεις, αντιφάσεις, λάθη, παραλείψεις και επαναλήψεις, αναπτύσσεται η «Ανθρωπωδία» στο 3ο και 9ο βιβλίο της. Μία ανθρώπινη τραγωδία –η τραγωδία του ανθρώπινου γένους;– ξεδιπλώνεται στη συνολική έκταση χιλίων βιβλίων, δημιουργώντας εσαεί μια «Ατελή χιλιετία». Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας: «H Ανθρωπωδία συνιστά το εντελώς αντίθετο του εντελούς έργου. Έτσι, το κάθε βιβλίο της, που κρατά ο εκάστοτε αναγνώστης στα χέρια του, είναι αυτό το όσο και στο όσο κατόρθωσε να φτάσει ο συγγραφέας του, πάντα ένα μη όλον, ένα εν μέρει, ένα το κατά δύναμιν. Γιατί η Ανθρωπωδία δεν είναι παρά μία εκδοχή του ανθρωπίνως δυνατού».
***
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944 και σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες. Είναι πολυγραφότατος, με περισσότερα από 50 έργα –πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, δοκίμιο– στο ενεργητικό του. Ενδεικτικά: Πεζογραφία: Πεθαίνω σα χώρα, Η Ανθρωπωδία. Η ανάθεση, Η Ανθρωπωδία. Μία ατελής χιλιετία, Η μεταφορά, Κηδεύω Α΄ Εκπνοή, Β΄ Ανάβλεμμα, Γ’ Χερετισμός κ.ά. Ποίηση: Κατάλογοι 1-14, Κατάλογοι 15-21, Κατάλογοι 23-32 κ.ά. Θέατρο: Η νέα εκκλησία του αίματος, Η αρχή της ζωής, Φαέθων, Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας, Insenso, Ομηριάδα, Ο γύρος του κόμπου, Ο κυκλισμός του τετραγώνου, Η ζάλη των ζώων πριν την σφαγή, Χρύσιππος κ.ά. Δοκίμιο: Η εμπράγματη φαντασία, Εμείς και οι Έλληνες, Περί πίστεως, Ο πόνος ως πόλη, Το απρόσβατο, Το πέρασμα στην άλλη όχθη κ.ά. Μετάφραση: Μπλανσό, Μπατάιγ, Ζενέ, Σαίξπηρ, Πονζ, Μπαλζάκ, Αξελός, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης κ.ά. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και θεατρικά του έργα έχουν ανέβει και σε σκηνές του εξωτερικού.
***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
«Ανθρωπωδία»
Του Δημήτρη Δημητριάδη
Τετάρτη 13 Απριλίου
Στις 19:30
Εκδόσεις IANOS
Σταδίου 24, Αθήνα
Μετρό σταθμός «Πανεπιστήμιο»
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Αργυρής Πανταζάρας και Χάρης Φραγκούλης.
Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.
Λόγω των υγειονομικών συνθηκών και τα ισχύοντα μέτρα η παρακολούθηση τους με φυσική παρουσία γίνεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική κράτηση στο ianos.gr. Η είσοδος στο χώρο εκδηλώσεων στο (Cafe IANOS) επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (έως 3 μήνες) και έλεγχο ταυτοπροσωπίας .
Για την είσοδο σας είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ianos.gr ή στο ταμείο του βιβλιοπωλείου την ημέρα της εκδήλωσης και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.
Μέγιστος αριθμός θεατών: 85 άτομα. Ελάχιστη κατανάλωση: 4 ευρώ
***
Link προκράτησης
https://bit.ly/3JCJXmh

Link εκδήλωσης
https://bit.ly/3D6jf3f

Link βιβλίου
https://bit.ly/3iz5vV2

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
694ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art