19.9 C
Athens
Δευτέρα 16 Μαΐου 2022
 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022: «Η Δύναμη των Μουσείων»

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

Για το 2022 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων».

Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: 1. Βιωσιμότητα, 2. Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα, 3. Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «Λίθινες διαδρομές: Ιστορίες από Πέτρα. Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα». Συνδιοργάνωση του Επιγραφικού Μουσείου και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Η φυσική παρουσία στα εγκαίνια θα είναι με πρόσκληση. Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την εκδήλωση σε ζωντανή αναμετάδοση, μέσω Διαδικτύου.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

11.00 -12.00 Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Λίθινες Διαδρομές: Ιστορία από Πέτρα. Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα», από την αρχαιολόγο του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, κα Αναστασία Λουδάρου.

12.30 – 13.30 Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους» από τον επίτιμο Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, κο Χαράλαμπο Κριτζά.

18.30 – 19.30 Παρουσίαση του βιβλίου του Richard L. Hunter, «Greek Epitaphic Poetry: A Selection”, από την επίκουρη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, κ. Κατερίνα Καρβούνη, την καθηγήτρια κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Brown των ΗΠΑ, κ. Johanna Haning και τον Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, κ. Αθανάσιο Θέμο.

20.00 – 21.00 Θεατρική παράσταση «Αχιλλέως έρωτες», σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά, κείμενα της Χριστίνας Καραβεζύρη και σκηνογραφία Ντέιβιντ Νεγρίν. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ντίνα Αβαγιανού, Βασίλης Αθανασόπουλος, Σελήνα Διαμαντοπούλου, Ειρήνη Ιωάννου και Μάριος Κρητικόπουλος. Συνδιοργάνωση με την ΑΜΚΕ «Μορφωτικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτισμού». Περιορισμένες θέσεις θεατών, για τις οποίες θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας (κρατήσεις στο achilles.erotes@gmail.com ή στο τηλέφωνο 694 515 7212 [ώρες 18.00-21.00]).

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

12:00-15:00 Επιγραφικό Μουσείο, Τοσίτσα 1, Αθήνα
Οι εμψυχώτριες Γεωργία Σουβατζή και Γόνη Λούκα σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάζουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στο βιβλίο Το δικό μου μουσείο και προσκαλούν τα παιδιά να γνωρίσουν τα πολύτιμα εκθέματα του Επιγραφικού Μουσείου. Η δράση στοχεύει στη διερεύνηση της δυναμικής συμβολής των μουσείων στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Ως αφετηρία τίθεται η «παροχή ισότιμων ευκαιριών σε όλους για τη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας των εν δυνάμει πολιτών με γνώσεις και διάθεση προσφοράς και δημιουργίας», όπως ακριβώς ορίζεται από το θέμα του φετινού εορτασμού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών και η διάρκεια του δράσης είναι 60’.
Ώρα έναρξης στις 12 μ. για παιδιά 5-8 ετών.
Ώρα έναρξης στις 1.30 μ.μ. για παιδιά 9-12 ετών.
Δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: teee.ema@culture.gr ή στο τηλ. 210 8232950, 210 8847577. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το βιβλίο «Το δικό μου μουσείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πουά.

* Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
695ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art