27.7 C
Athens
Δευτέρα 16 Μαΐου 2022
 

Διεθνές Φεστιβάλ των Κρυμμένων Θηβών: “Κοινωνική γλυπτική” από εικαστικούς και μαθητές της μυθικής πόλης

 

​Στην εποχή μας βιώνουμε τη διαρκή απώλεια της συνέχειας του εαυτού, της σταθερής μας ταυτότητας ως σχέσης με τον κόσμο, όπως σχηματίστηκε στην κλασική σκέψη. Το τραγικό άτομο που βίωνε την ταπεινότητά του μπροστά στη μοίρα μετέπεσε στο αδρανές εργαλειακό υπόλειμμα μιας αέναης μεταπλασιμότητας μέσα σε έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθή.

Αναζητώ τον εαυτό μου (επιθυμώντας την ευτυχία μου);

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον ή είμαστε παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο;

Είναι ο άνθρωπος ένα καταραμένο ον, όπως λέει ο Οιδίποδας του Σοφοκλή; Είναι απατηλή η αναζήτηση του νοήματος;

Η Θήβα είναι ο μυθικός τόπος που κατά την αρχαία γραμματεία πρωτοδιατυπώθηκαν τα παραπάνω ερωτήματα για το νόημα και το αδιέξοδο του ανθρώπινου όντος – πολιτισμού. Στο φετινό διεθνές φεστιβάλ «κοινωνικής γλυπτικής» δεν αναζητείται μια δεδομένη ταυτότητα αλλά τίθεται η ερώτηση αν αυτή η ταυτότητα στον υβριδικό μας κόσμο είναι πλέον εφικτή. «Ζούμε όπως ο Οιδίποδας, σχολιάζει ο Φρόιντ». Υπάρχει η δυνατότητα εκπλήρωσης του ανθρώπου σήμερα, ή είναι αδύνατη η αναζήτηση της ευτυχίας στον ορίζοντα της νέας εκκοσμίκευσης;

Πρόθεση του φεστιβάλ της Σφίγγας είναι η ανάδειξη αρχαίων φιλοσοφικών ερωτημάτων που άπτονται της πολιτιστικής παρακαταθήκης με ένα επιχείρημα «κοινωνικής γλυπτικής». Με το έργο αυτό θα αναπτυχθούν σε όλη την πόλη έργα δημόσιας γλυπτικής, εφήμερες εγκαταστάσεις, land art, happenings, performance, υπαίθριες προβολές video art και ό,τι άλλο μπορεί να αποτελέσει εικαστική πρόταση.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της Σφίγγας θ’ αναπτυχθούν τρεις κύριες καλλιτεχνικές προτάσεις:

α. 14 έργα που θα τοποθετηθούν σε ζεύγη σε 7 σημεία ιστορικής και συμβολικής σημασίας στην πόλη.

β. Μια σειρά από επιμέρους έργα που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία, μέσα στην πόλη.

γ. Η ίδια η Σφίγγα ως ομάδα δημιουργών θα παρουσιάσει τη μεταβαλλόμενη εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Οιδίποδας – χαμένα μηνύματα», με αναφορά στη διάσταση των ανθρώπινων ταυτοτήτων μέσα στο χρόνο και τα διλήμματα που διατρέχουν σταθερά την ανθρώπινη ουσία.

​Το φεστιβάλ Σφίγγα θα συνεχίσει τη συνεργασία του με την τοπική μαθητική κοινότητα εντάσσοντας στο πρόγραμμά του την έκθεση: «Η ευτυχία είναι στην πόλη μου. Είμαι η πόλη μου». Εδώ, τα παιδιά με πρόσχημα τον μύθο, καλούνται να φανταστούν τη σύγχρονη προβληματική διάσταση της ανθρώπινης ευτυχίας και την αναζήτησή της σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο. Πάνω από 1.000 μαθητές, συντονισμένα, θα πάρουν μέρος στο φεστιβάλ Σφίγγα το 2018. Σε 18 κύρια, αλλά συνολικά σε 200 σημεία στην πόλη αναμένεται να υπάρξουν μικρές ή μεγαλύτερες εικαστικές παρεμβάσεις, μηνύματα θετικής προτροπής ή κραυγές διαμαρτυρίας. Η πόλη μπορεί να γίνει το μέρος μιας δημιουργικής επανάστασης νέων ανθρώπων, γεγονός που θα φέρει και πάλι την αισιοδοξία.

Ο χώρος της μυθικής πόλης της Θήβας θα αποτελέσει για 18 ημέρες, χώρο προσωπικής διερεύνησης, ιστορικής διασύνδεσης και κοινωνικού προβληματισμού. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από εικαστικούς από 2 – 9 Ιουνίου 2018 και για τους μαθητές από τις 23-27 Μαΐου 2018.

Πληροφορίες

ΣΦΙΓΓΑ 2018

“ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ”

Διεθνές φεστιβάλ «κοινωνικής γλυπτικής»

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Διεθνές Φεστιβάλ των Κρυμμένων Θηβών

International Ηidden Thebes Festival

Με την υποστήριξη της ΕΡΤ3

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
695ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art