Συναρπαστικός «Διάλογος» με τον Διονύσιο Σολωμό

Είναι δύο φλόγες, διδάσκαλε, μία στο νου, άλλη στην καρδιά, αναμμένες από τη φύση εις κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι εις διάφορες εποχές διαφορετικά μέσα μεταχειρίζονται για ν’ απολαύσουν τα ίδια αποτελέσματα…
Διονύσιος Σολωμός

***

Μια πρωτότυπη θεατρική πρόταση με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό, ιστορικό και παιδαγωγικό ενδιαφέρον.
Γραμμένος από τον σημαντικότερο Έλληνα ποιητή, τον Εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό (1824), ο «Διάλογος» είναι ένα σπουδαίο έργο του πεζού λόγου, που αναδεικνύει θεματικά και φιλοσοφικά το υψηλό επίπεδο της σκέψης του σε ένα μαχητικό́, υποδειγματικό́ κείμενο για την ελεύθερη «Ελλάδα» όπως την ονειρεύτηκε και την παρουσίασε με κάθε αφορμή́.
Τονίζοντας το ενδιαφέρον μιας σύγχρονης ανάγνωσης αυτών των αριστουργημάτων, που πηγάζει από́ τη διαχρονικότητα και τη θεμελιακή́ αξία τους για τον νεοελληνικό́ κόσμο, προβάλλεται μια εποχή́ ιδιαίτερα σημαντική́ για πολλούς λόγους: οικονομική́ και πολιτισμική́ επανεξέταση, πνεύμα ελευθερίας και εθνικής συνείδησης. Η παιδεία και η μόρφωση που έλαβε στην Ευρώπη ο Διονύσιος Σολωμός, δεν μείωσε διόλου την εθνική́ διάσταση της τέχνης του και τη σημασία της για την ελληνική́ γλώσσα.
Ειδικά́ στην προσέγγιση του «Διαλόγου» του, φαίνεται καθαρά́ η οικουμενική́ διάσταση και οι αξίες της ελληνικότητας και της ελευθερίας χωρίς προκαταλήψεις. Η παράσταση πλαισιώνεται από παράλληλη εκδήλωση – συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους θεατές.
***
Όπως σημειώνει η σκηνοθέτις Μαρία Φραγκή: «Με το κείμενο αυτό, ο Διονύσιος Σολωμός πλησιάζει τα δυο μεγάλα θέματά του: την ελευθερία και τη γλώσσα. Ο ποιητής ανέπτυξε μια σχέση με την τεχνική της διαλογικής φόρμας από την ευρωπαϊκή μόρφωσή του ενώ βίωσε και το λαϊκό δρώμενο του νησιού, τις «ομιλίες» απ’ όπου άντλησε και το στοιχείο της εύφορης ανατρεπτικότητας και του καυστικού σχολίου. Μέσα από το ρόλο του «Ποιητή», παίζοντας μισοκρυμμένος και μισοαποκαλυπτικός, ο ποιητής μάς καταθέτει όλη του την κοσμοθεωρία».
***
Το «Θέατρο της Ημέρας» συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία παρουσιάζει για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή τον «Διάλογο» του Διονυσίου Σολωμού σε δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία Μαρίας Φραγκή από την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 και κάθε Κυριακή στις 6 μμ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Διάλογος»
Του Διονυσίου Σολωμού
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Φραγκή
Σκηνικά – κοστούμια: Ανδρομάχη Μοντζολή
Μουσική: Άννα Μουζάκη
Επικοινωνία-δημόσιες σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου

Ερμηνεύουν:
Τάσος Μπλάτζιος, Γιώργος Ρουστέμης, Τάσσος Ζιάκκας

Στο «Θέατρο της Hμέρας»
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Κυριακή, ώρα 6:00 μ.μ. και ώρα 8 μ.μ.
Έναρξη: Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021
Διάρκεια: 65 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Mειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, ανέργων): 8 ευρώ
***
Θέατρο της Ημέρας
Ν. Γεννηματά 20
Δίπλα στο Μετρό Πανόρμου
Τηλέφωνα: 210-6929090 και 6974 374103
www.theatro-imeras.grinfo@theatro-imeras.gr
Επικοινωνία:
Ράνια Παπαδοπούλου
E-mail: ran.papadopoulou@gmail.com