27.8 C
Athens
Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Διαδικτυακό εργαστήριο Visual Storytelling: Η φωτογραφία ως ντοκουμέντο και μέσο αφήγησης

 

Το εργαστήριο Visual Storytelling | Documentary Practice επικεντρώνεται στην πρακτική διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο αφήγησης και ως εργαλείο οπτικοποίησης της πραγματικότητας. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τον τεκμηριωτικό ρόλο της φωτογραφίας, τις αφηγηματικές τεχνικές και τους εκφραστικούς κώδικες του μέσου.

Το θεωρητικό μέρος υποστηρίζεται από παρουσίαση και σχολιασμό σημαντικών φωτογράφων και ανάλυση των σύγχρονων πρακτικών και προσεγγίσεων της αφηγηματικής φωτογραφίας. Το πρακτικό μέρος βασίζεται στην εκπόνηση προσωπικών φωτογραφικών εργασιών. Έμφαση δίνεται στα μεθοδολογικά βήματα, την έρευνα, τα βασικά εργαλεία και τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής αφήγησης ενός θέματος ή ιστορίας, επισημαίνοντας και αναλύοντας τα δομικά στοιχεία των εργασιών των συμμετεχόντων και ζητήματα που προκύπτουν σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες καλούνται -προαιρετικά- να διερευνήσουν και να πειραματιστούν και με άλλα οπτικοακουστικά μέσα για την αφηγηματική πλαισίωση της ιστορίας τους (cross-media project), συνδυάζοντας δημιουργικά: γραφή, βίντεο και ήχο.

Τελικός στόχος είναι να δουλέψουν εντατικά σε μία νέα ή υπό εξέλιξη φωτογραφική εργασία και να αξιοποιήσουν δημιουργικά κλασικούς ή και πιο σύγχρονους τρόπους αφήγησης, διευρύνοντας έτσι τα όρια και το επίπεδο της φωτογραφικής τους πρακτικής.

 

 

Μεθοδολογία διδασκαλίας

Δεδομένων των πρόσφατων μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του Covid-19, τα μαθήματα διενεργούνται online μέσω τηλεδιάσκεψης σε “ψηφιακή τάξη”, με απευθείας διδασκαλία και καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο (live streaming), σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του εργαστηρίου.

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων, θα συνεχίσουμε τη λειτουργία των μαθημάτων διά ζώσης, τηρώντας και εφαρμόζοντας τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα, όπως αυτά καθορίζονται από τις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, σε όσες και όσους επιθυμούν, θα προσφέρεται η δυνατότητα επιλογής για παρακολούθηση εξ ολοκλήρου διαδικτυακά της διδασκαλίας που διεξάγεται κανονικά στην αίθουσα.

Ημερομηνίες εργαστηρίου

Το εργαστήριο περιλαμβάνει 10 συναντήσεις, διάρκειας 3 διδακτικών ωρών (18.00 – 21.00), οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη από 17 Νοεμβρίου 2020 έως 9 Φεβρουαρίου 2021.

Πιστοποιητικό

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Επιπλέον παροχές

1. Με κάθε εγγραφή προσφέρεται δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
2. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων.

Δηλώσεις Συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο, συμπληρώνοντας την online αίτηση συμμετοχής ή απευθείας στη γραμματεία του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Επικοινωνία

Τ: 210 9211750 (Δευτ.-Παρ. 11:00-15:00 & 18:00-21:00), E: contact@hcp.gr

 

Μυρτώ Παπαδοπούλου

 

Πληροφορίες

Τώρα και Online με Live Sessions

VISUAL STORYTELLING
Η φωτογραφία ως ντοκουμέντο και μέσο αφήγησης
Διδάσκουσα: Μυρτώ Παπαδοπούλου

Έναρξη: Νοέμβριος 2020
Ημέρα και ώρες διεξαγωγής:
Τρίτη, 18.00 – 21.00
Αριθμός συμμετεχόντων: 12

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
705ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art