15.4 C
Athens
Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

50 χρόνια μετά τον Θανάση Βέγγο η ΔΕΗ ανακάλυψε το εργοστάσιό της

Πριν από 50 χρόνια, το καλοκαίρι του 1971, ο Θανάσης Βέγγος έδωσε φως στο ξεχασμένο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο. Εκεί με σκηνοθέτη τον Ντίνο Κατσουρίδη γύρισαν την ταινία «Τι έκανε στον πόλεμο Θανάση».
Μετά τα γυρίσματα το ιστορικό εργοστάσιο το τύλιξε και πάλι το μαύρο σκοτάδι.
Από τότε πέρασαν 50 ολόκληρα χρόνια…
Τόσα χρόνια χρειάστηκαν για να ανακαλύψει τον χαμένο της θησαυρό η ΔΕΗ.

***

Έτσι φθάσαμε στην Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022. Αυτή την ημέρα πραγματοποιήθηκαν σε αυτό τον ιστορικό χώρο τα εγκαίνια της έκθεσης «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη». Επίσης έγινε και η βράβευση των καλλιτεχνών που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η εταιρεία.

***

Οι βραβευθέντες

1ο Βραβείο: Βασιλική Λεγάκη – «Περιστροφές» (Ηχητική Εγκατάσταση) – 8.000 ευρώ
2ο Βραβείο: Παναγιώτης Βορριάς – «Προσπάθησε να μην πατήσεις τη γραμμή» (Εγκατάσταση Σωλήνες Νέον) – 5.000 ευρώ
3ο Βραβείο: Έφη Σπύρου – «Μουσική Ενός Φλεγόμενου Αστέρα» (Βελούδο, Ανακλαστικές Ταινίες) – 3.000 ευρώ
4ο Βραβείο: Απόστολος Μητρόπουλος – «Expressing Electricity» (Επίτοιχη Εγκατάσταση) – 2.000 ευρώ
5ο Βραβείο: Δημήτρης Τράγκας – «Αστερισμός του Κεραυνού» (Πίνακας) – 2.000 ευρώ

***
Μέλη Κριτικής Επιτροπής: Πάνος Κοκκινιάς, Κατερίνα Κοσκινά, Μαρία Μαυροειδή, Τάσος Μπουλμέτης, Νίκος Ναυρίδης, Ηλίας Παπαηλιάκης, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

***

Όπως διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου της εταιρείας: «Η επιλογή του Ιστορικού Εργοστασίου της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο δεν ήταν τυχαία, καθώς πρόκειται για έναν συμβολικό χώρο που κρύβει μέσα του ολόκληρη την ιστορία της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Από τα εκατοντάδες έργα που αρχικά υποβλήθηκαν, συνολικά προκρίθηκαν ως εκθέματα 32 έργα τέχνης που καλύπτουν όλο το φάσμα των τεχνών όπως: ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, design, animation films, ηχητικές δημιουργίες, performance art κ.α.».

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Η ΔΕΗ Συναντά Την Τέχνη»
Στο Ιστορικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο
Σολωμού 1 & Δημητρίου Φαληρέως
Από τις 9 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022
Ώρες λειτουργίες
Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00 -20:00
Σάββατο-Κυριακή: 12:00 – 20:00
Είσοδος: Η έκθεση είναι ανοιχτή δωρεάν για το κοινό
H πρόσβαση στον χώρο επιτρέπεται μόνο σε όσους επισκέπτες διαθέτουν και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης Covid 19.

***

Οδηγίες πρόσβασης

Από Συγγρού: Ακολουθείτε το ρεύμα προς Πειραιά. Όταν μπείτε στην παραλιακή ακολουθείτε τις πινακίδες Μικρολίμανο και τελικά την πινακίδα Μικρολίμανο – Μοσχάτο. Αμέσως μετά ακολουθείτε την πινακίδα Μοσχάτο, που θα σας βγάλει σε φανάρια. Περνάτε απέναντι στην Λεωφόρο Ειρήνης παραπλεύρως του Νοσοκομείου Metropolitan, την οποία ακολουθείτε ως το τέρμα της. Συνεχίζετε παράλληλα με τις γραμμές του τρένου και φτάνετε στο εργοστάσιο.

Από Πειραιώς: Στο φανάρι της Ελαΐδας κάνετε αριστερά. Στην πρώτη έξοδο της γέφυρας δεξιά, με κατεύθυνση προς Αθήνα και ακολούθως στο πρώτο φανάρι αριστερά για να βρεθείτε στην Λεωφόρο Ειρήνης, παραπλεύρως του Νοσοκομείου Metropolitan, την οποία ακολουθείτε ως το τέρμα της. Συνεχίζετε παράλληλα με τις γραμμές του τρένου και φτάνετε στο εργοστάσιο.

Από σταθμό ΗΣΑΠ Ν. Φαλήρου 15 λεπτά περπάτημα: Έξοδος προς οδό Ζαΐμη, ακολουθείτε την κατεύθυνση προς Αθήνα. Ο δρόμος κατόπιν ονομάζεται Σολωμού.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -