23.6 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ιστορική στιγμή: Το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid–19 πήρε άδεια χρήσης στη Μεγάλη Βρετανία

Στις 17 Απριλίου 1957, ο Αμερικανός μικροβιολόγος Μορίς Χίλμαν συνειδητοποίησε ότι μια πανδημία κατευθυνόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού διάβασε ένα δημοσίευμα που περιέγραφε μια μεγάλη επιδημία γρίπης στο Χονγκ Κονγκ.
Μια λεπτομέρεια κέντρισε την προσοχή του. Το άρθρο περιέγραφε ότι «οι γυναίκες μετέφεραν παιδιά με υαλώδη μάτια». Γρήγορα ξεκίνησε να εργάζεται για το εμβόλιο που θα μπορούσε να σταματήσει τη γρίπη, καθώς πίστευε πως γρήγορα θα εξελιχθεί σε πανδημία.
Ο Αμερικανός μικροβιολόγος αντέδρασε σωτήρια και κυκλοφόρησε έγκαιρα το εμβόλιο στην Αμερική. Η πανδημία σκότωσε 70.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, αλλά η ιατρική κοινότητα υπολόγισε πως χωρίς το εμβόλιο, τα θύματα θα ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο.
Ο Χίλμαν είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τα περισσότερα εμβόλια από κάθε άλλο επιστήμονα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κατάφερε να κατασκευάσει πάνω από σαράντα.
Τα 14 από αυτά είναι τα λεγόμενα «εμβόλια ρουτίνας» που συνηθίζεται να χορηγούνται στα παιδιά κατά την περίοδο της ανάπτυξής του. Σημαντικές ασθένειες καταπολεμήθηκαν χάριν στον Μορίς Χίλμαν, όπως η ηπατίτιδα Α και Β, η μηνιγγίτιδα, ενώ συνέβαλε στην προσπάθεια εξάλειψης του μάλλον καρκινογόνου ιού SV40.

 

***

 

Dr June Raine: Η ασφάλεια του λαού είναι πάντα πρώτη μας φροντίδα

 

Στις 2 Δεκεμβρίου 2020 η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας αξιολόγησε θετικά το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech βάσει των διεθνών προτύπων και εντός των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου.
«Ο τρόπος με τον οποίο εργάστηκε η Medicines and Healthcare products Regulatory Agency [MHRA] είναι ισοδύναμος με όλα τα διεθνή πρότυπα», σημείωσε η Dr. June Raine, γενική διευθύντρια της MHRA.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η ασφάλεια του λαού είναι πάντα πρώτη μας φροντίδα. Η ρυθμιστική αρχή δεν έκανε εκπτώσεις στη διαδικασία κυλιόμενης επισκόπησης που την οδήγησε στην έγκριση του εμβολίου και η αξιολόγηση που έγινε ήταν εμπεριστατωμένη και αυστηρή».
«Οι εξειδικευμένοι μας επιστήμονες και κλινικοί ιατροί εργάστηκαν όλο το 24ωρο, προσεκτικά, μεθοδικά, διερευνώντας πίνακες και αναλύσεις και γραφήματα για καθένα ξεχωριστά δεδομένο, εκατοντάδες, πάνω από χίλιες σελίδες δεδομένων και με απόλυτη κριτική οπτική, αναλύοντας τα προ-κλινικά στοιχεία, τις κλινικές δοκιμές, τους ελέγχους παρασκευής και ποιότητας και στη συνέχεια την τελική δειγματοληψία», δήλωσε.

 

***

Η Pfizer δήλωσε ότι η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης της Βρετανίας σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά του κορoνοϊού.
«Αυτή η έγκριση είναι ένας στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε τον MHRA για την ικανότητά τους να διεξάγουν προσεκτική αξιολόγηση και να λάβουν έγκαιρα μέτρα για να βοηθήσουν στην προστασία των λαών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.
Στη Μεγάλη Βρετανία η μεγαλύτερη προτεραιότητα για τον εμβολιασμό θα δοθεί στους ενοίκους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και θα ακολουθήσουν αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 80 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την COVID-19.

 

Το εμβόλιο θα δοθεί σε δύο δόσεις [με χρονική απόσταση 21 ημερών μεταξύ τους] και θα έχει αποτελέσματα 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

 

***

«Εφημερίδα των Συντακτών»: Τα εμβόλια σώζουν ζωές…

 

Για την αξία των εμβολίων και με τον τίτλο «Τα εμβόλια σώζουν ζωές» στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 η «Εφημερίδα των Συντακτών» και η δημοσιογράφος Ντάνι Βέργου είχαν φιλοξενήσει τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρη Τσιόρδα ο οποίος τόνιζε τα εξής:
«Το ίδιο το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι μια επιδημία. Η συνεργασία και οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων για την ορθή ενημέρωση και για τη διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των επαγγελματιών υγείας – οι οποίοι έχουν καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή του εμβολιασμού – αλλά και πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα των εμβολίων, θα ισχυροποιήσει τη χώρα μας στον αγώνα κατά των υψηλά μεταδοτικών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με το κοινό σχετικά με τα εμβόλια είναι καθοριστικής σημασίας».
Στο ίδιο θέμα [του 2017] κορυφαίοι επιστήμονες Παθολογίας, Παιδιατρικής, Λοιμώξεων, Μικροβιολογίας, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής τόνιζαν:
«Από τη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκίτης, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, η ανεμοβλογιά και ο έρπητας ζωστήρας, οι μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, η ηπατίτιδες Α και Β, οι λοιμώξεις από HPV που προξενούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και η γρίπη.
»Μεγάλες μελέτες αποδεικνύουν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή, οι πραγματικές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη χορήγησή τους είναι ελάχιστες και είναι πολύ σημαντικό το όφελος που προκαλούν σε σχέση με την νόσο που προλαμβάνουν.
»Οι μύθοι περί δήθεν επικινδυνότητας των εμβολίων και η παραπληροφόρηση του αντιεμβολιαστικού κινήματος έχουν οδηγήσει σε επάνοδο επιδημιών από εξαφανισμένα νοσήματα».

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ, Μηχανή του χρόνου, Efsyn.

 

***

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -