Cat Is Art

Coronation – Το νέο ντοκιμαντέρ του Άι Γουέι Γουέι για τον Covid-19 και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Αν και ο ίδιος είναι ανεπιθύμητος στη χώρα του, ο Άι Γουέι Γουέι κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετό υλικό σχετικά με την αντίδραση της Κίνας στην επιδημία του κορονοϊού και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του lockdown της Γουχάν, την άνοιξη του 2020. Το ντοκιμαντέρ «Coronation» είναι διαθέσιμο on demand, στον επίσημο ιστότοπο του καλλιτέχνη.

Καλλιτέχνης, ακτιβιστής, σκηνοθέτης, γνώστης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ο Άι Γουέι Γουέι χρησιμοποιεί με συνέπεια το έργο του για να αντισταθεί σε κάθε μορφή λογοκρισίας. Το 2017, κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ του, «Ανθρώπινη Ροή» (Human Flow), με γυρίσματα από τη Συρία και την Ελλάδα (Ειδομένη, Λέσβος), μέχρι τη Γαλλία (Καλέ).

Το αποτέλεσμα ήταν μία σπουδαία ταινία τεκμηρίωσης για την προσφυγική κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διαδίκτυο, αλλά και για τον ρόλο και την ηθική ευθύνη του καλλιτέχνη στη σύγχρονη εποχή.

 

 

Τρία χρόνια μετά, ο Κινέζος καλλιτέχνης, ο οποίος ζει εξόριστος πλέον από την πατρίδα του, παρουσιάζει το νέο του ντοκιμαντέρ «Coronation», σχετικά με το lockdown στην πόλη Γουχάν της Κίνας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, την άνοιξη του 2020.

Την 1η Δεκεμβρίου του 2019, ο πρώτος ασθενής με συμπτώματα κορονοϊού εντοπίστηκε στη Γουχάν. Αρχικά, οι Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν επανειλημμένα ότι ήταν δυνατή η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ αποκρύφτηκε ο αριθμός των διαγνωσμένων ασθενών και τιμωρήθηκε το ιατρικό προσωπικό για την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με την επιδημία.

Στις 23 του Ιανουαρίου 2020, ολόκληρη η πόλη Γουχάν τέθηκε υπό περιορισμό. Ο κορονοϊός έχει μετατραπεί πλέον σε πανδημία, με περισσότερα εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και χιλιάδες καταγεγραμμένους θανάτους.

Το ντοκιμαντέρ «Coronation» εξετάζει το πολιτικό περιτύλιγμα του κινεζικού κρατικού ελέγχου από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα του lockdown στη Γουχάν. Η ταινία καταγράφει τη στρατιωτικοποιημένη απάντηση του κράτους για την αντιμετώπιση του ιού. Τα μεγάλα νοσοκομεία έκτακτης ανάγκης δημιουργήθηκαν μέσα σε λίγες μέρες, ενώ 40.000 ιατροί μεταφέρθηκαν από όλη την Κίνα και οι κάτοικοι της πόλης «σφραγίστηκαν» στα σπίτια τους.

Η ταινία μας μεταφέρει στην καρδιά αυτών των προσωρινών νοσοκομείων και των θαλάμων ICU / ΜΕΘ (Intensive Care Unit / Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), δείχνοντας ολόκληρη τη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας. Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους μιλούν στην κάμερα, αντικατοπτρίζοντας τη σκέψη τους για την πανδημία και εκφράζοντας τον θυμό, αλλά και τη σύγχυσή τους για τον περιορισμό των ελευθεριών του κράτους.

 

 

Η Κίνα έχει αναλάβει τον ρόλο της υπερδύναμης στην παγκόσμια σκηνή, ωστόσο παραμένει ελάχιστα κατανοητή από τα άλλα έθνη. Με φόντο τις εξελίξεις στην περίοδο της πανδημίας, το φιλμ του Άι Γουέι Γουέι απεικονίζει λεπτομερώς την κινεζική μηχανή διαχείρισης κρίσεων και κοινωνικού ελέγχου – μέσω της παρακολούθησης, της ιδεολογικής πλύσης εγκεφάλου και της βίαιης πολλές φορές αποφασιστικότητας που δείχνει, ώστε να ελέγχει κάθε πτυχή της κοινωνίας.

Η ταινία δείχνει τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε μια πόλη και σε ατομικό επίπεδο υπό την επίδραση του ιού. Απεικονίζει την αξία της ατομικής ζωής στο πολιτικό περιβάλλον, αντανακλώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα, αλλά και οι χώρες στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Τελικά, το αποτέλεσμα είναι μια κοινωνία που δεν έχει εμπιστοσύνη, διαφάνεια και σεβασμό στην ανθρωπότητα.

Παρά την εντυπωσιακή κλίμακα και ταχύτητα του κλειδώματος της Γουχάν, καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα ακόμα πιο καίριο ερώτημα. Μπορεί ο πολιτισμός να επιβιώσει χωρίς ανθρωπότητα; Μπορούν τα κράτη να βασίζονται το ένα στο άλλο χωρίς διαφάνεια ή εμπιστοσύνη και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα;

Ο Άι Γουέι Γουέι σκηνοθέτησε και παρήγαγε την ταινία από την Ευρώπη όπου και ζει τα τελευταία χρόνια, ενώ η μαγνητοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από απλούς πολίτες, οι οποίοι ζουν στην πόλη Γουχάν. Η νέα ταινία τεκμηρίωσης του Κινέζου καλλιτέχνη, είναι διαθέσιμη on demand, στον επίσημο ιστότοπο του δημιουργού: «Coronation».

 

 

 

Πληροφορίες

Coronation
Σκηνοθεσία: Άι Γουέι Γουέι / Ai Weiwei
Έτος Παραγωγής: 2020
Διάρκεια: 115 λεπτά

 

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουCoronation – Το νέο ντοκιμαντέρ του Άι Γουέι Γουέι για τον Covid-19 και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Related Posts