Copa America με αργεντίνικο street food και γεύση από Ελλάδα…

Του Παναγιώτη Μήλα

Με αφορμή την κατάκτηση του Copa America 2021 από την ομάδα του Λιονέλ Μέσι θέλησα να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα στις γεύσεις της Αργεντινής. Επειδή δεν έχω ειδικές γνώσεις έκανα μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και βρήκα εξαιρετικά θέματα στο olivemagazine.gr.
Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν ένα αφιέρωμα στο αργεντίνικο street food.
Δείτε τρία από τα διάσημα street food της Αργεντινής και πείτε αν σας θυμίζουν κάτι… Ασφαλώς είναι απολαυστικά και οπωσδήποτε δεν είναι «βρώμικα».

Τα κείμενα και οι φωτογραφίες από το olivemagazine.gr

[*] Τα κείμενα με τον αστερίσκο είναι δικά μου και απλά επιβεβαιώνουν τη γνωστή ρήση ότι «σε κανένα τομέα δεν υπάρχει παρθενογένεση».

Lomito

Η Αργεντινή έχει μεγάλη παράδοση στα ψητά και ειδικά στο μοσχάρι και αγαπούν πολύ το μπάρμπεκιου. Με καλοψημένο μοσχαρίσιο κρέας λοιπόν, φτιάχνουν και το λαχταριστό σάντουιτς lomito, που συνοδεύεται με τυρί, ζαμπόν, αβγό, ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι, μαγιονέζα και chimichurri sauce.

[*] Ο Μιχάλης Γαβαλάς και η σύζυγός του Καλλιόπη όταν ξεκίνησαν τη λειτουργία του ξενοδοχείου τους τη δεκαετία του 1960, στον Όρμο της Αιγιάλης, στην Αμοργό, έφτιαχναν ένα τεράστιο σάντουιτς για τους ξένους που έρχονταν στο νησί για διακοπές. Όταν ξεκινούσαν για να δουν τις ομορφιές του νησιού είχαν στο σακίδιό τους το σάντουιτς: Μισή φραντζόλα φρέσκο ψωμί, με λαδοτύρι ή μελίπαστο τυρί, με σαλάμι αέρος, αυγό, ντομάτες και αγγούρι…

Empanadas

Οι χαρακτηριστικές κρεατόπιτες της Αργεντινής, σε σχήμα μισοφέγγαρο και με το χαρακτηριστικό δίπλωμα (repulgue), είναι από τις πιο διάσημες σπεσιαλιτέ της χώρας και θα τις βρεις σε καρότσια στον δρόμο αλλά και στα μενού εστιατορίων και στα super markets. Γίνονται τηγανητές ή ψήνονται στον φούρνο και σε κάθε περιοχή η γέμιση τους διαφέρει, ωστόσο συνήθως οι empanadas είναι γεμισμένες με κιμά, κοτόπουλο, καλαμπόκι, τυρί και κρεμμύδι ή ζαμπόν και τυρί.

[*] Ο παππούς μου, ο Δημήτρης Μήλας, ήταν μαρμαροτεχνίτης από το Άνω Κόρθι της Άνδρου. Κάθε φορά που ερχόταν στην Αθήνα, πήγαινε στην κουζίνα και έφτιαχνε συνταγές του νησιού. Αυτή που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν αυτή που θυμίζει την τυρόπιτα κουρού. Ήταν διπλή σε μέγεθος και μέσα η γέμιση είχε άλλοτε μικρά κομματάκια από μοσχάρι και άλλοτε κοτόπουλο…

Garrapiñada

Και αφού χορτάσαμε με αλμυρά, ας περάσουμε και στα γλυκά. Στους δρόμους της Αργεντινής λοιπόν, πωλούνται τα garrapiñadas ή αλλιώς καραμελωμένα φιστίκια ή αμύγδαλα, με τους πωλητές να έχουν καρότσια με τηγάνια και τα ψήνουν επιτόπου.

[*] Τα καραμελωμένα αμύγδαλα ήταν η σπεσιαλιτέ της θείας μου Δέσποινας Συμιγδαλά που την έφτιαχνε από τα μέσα της δεκαετίας του ’50…

Copa America 2021

Θυμίζουμε ότι το ξημέρωμα της Κυριακής 11 Ιουλίου 2021 μετά από χρόνια προσπάθειας, χαρές και λύπες, ο Λιονέλ Μέσι έφτασε στον πρώτο του τίτλο με την «αλμπισελέστε», αφού η Αργεντινή (για πρώτη φορά μετά από το 1993) επικράτησε μέσα στο Μαρακανά την έδρα της Βραζιλίας με 1-0 και σήκωσε το Copa America 2021, χάρη στο «χρυσό» γκολ του Ντι Μαρία.