Contra στην Πρόοδο
ένα πεδίο μνήμης
του Εστέβα Σολέρ
από την
Ομάδα Θεάτρου Dulcinea
Σκηνοθεσία: Άννα-Μαρία Ιακώβου
Παρασκευή 30, Σάββατο 31 Μαΐου και Κυριακή 1 Ιουνίου, 21.15 Θεσσαλονίκη:
Artbox Fargani Theater
(Αγίου Παντελεήμονος 10, Θεσσαλονίκη)
«Το σύμπαν ξεκίνησε σαν μία πελώρια κρατημένη ανάσα που βγήκε.
Κανείς δεν ξέρει γιατί, αλλά όποιος κι αν είναι ο λόγος, χαίρομαι που συνέβη,
γιατί σ’ αυτό χρωστώ την ύπαρξη μου»
Ted Chiang
Η Ομάδα Θεάτρου Dulcinea παρουσιάζει το έργο του Ισπανού συγγραφέα Εστέβα Σολέρ «Contra στην Πρόοδο – ένα πεδίο μνήμης», σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και διασκευή Ιωάννας Κανελλοπούλου και Άννας-Μαρίας Ιακώβου. Η παράσταση, που παρουσιάζεται με επιτυχία στο θέατρο ΠΛΥΦΑ από τις 28 Απριλίου, έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στο Artbox Fargani Theater για τρεις παραστάσεις, την Παρασκευή 30, Σάββατο 31 Μαΐου και Κυριακή 1η Ιουνίου στις 21.15.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Άννα-Μαρία Ιακώβου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Καλτζίδης, Δημήτρης Καπετάνιος, Μάρω Καραγεώργου, Κατερίνα Συναπίδου, Κώστας Χατζηγεωργίου.
Η παράσταση εξερευνά την ανθρώπινη ύπαρξη, που πασχίζει να διατηρήσει τη ζωντάνια και την αυθεντικότητά της σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται αδιάκοπα. Σε μια εποχή όπου η πληροφορία κατακλύζει τα πάντα και ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα από ποτέ, ένα καινοτόμο τεχνολογικό πρόγραμμα, η «Εκπνοή», επαναφέρει τις αναμνήσεις από την τελευταία εβδομάδα της ζωής μιας γυναίκας.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η αδερφή της αναρωτιέται για τις αναταράξεις που προκαλεί η τεχνολογία, καθώς επαναπροσδιορίζει τη μνήμη, το παρελθόν και το μέλλον. Μπορεί, όμως, η ανάμνηση να ανασυσταθεί χωρίς να αλλοιωθεί η ουσία της; Είναι δυνατόν οι άνθρωποι να παραμείνουν συνδεδεμένοι με το παρελθόν τους, όταν αυτό μετατρέπεται σε δεδομένα και φιλτράρεται μέσα από αλγορίθμους;
Σε ένα τοπίο όπου η απώλεια, η νοσταλγία και το τεχνολογικό άγχος συνυπάρχουν, η παράσταση εστιάζει στον αγώνα του ανθρώπου να ορίσει την ύπαρξή του, αναζητώντας νόημα και προσανατολισμό σε έναν κόσμο που αλλάζει με αμείλικτο ρυθμό.
Το έργο του Εστέβα Σολέρ εγκιβωτίζει ένα παράλογο και ασύμμετρο σύμπαν, όπου η γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας θολώνει. Ο Σολέρ αντλεί έμπνευση από το παράδοξο και το δυστοπικό, ενώ η συνομιλία με το μυθιστόρημα «Εκπνοή» του Τεντ Τσιανγκ, θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο ενός αβέβαιου μέλλοντος. Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας, όταν η τεχνολογία υπερβεί την ανθρώπινη υπόσταση; Θα υπάρχει χώρος για την ταυτότητά μας, τα συναισθήματά μας, χώρος για επικοινωνία;
Με αισθητικές αναφορές από την pop και sci-fi κουλτούρα, η παράσταση διαμορφώνει ένα ανοίκειο, αλλά οικείο σύμπαν, έναν χωροχρόνο που μοιάζει μακριά, αλλά βρίσκεται κοντά. «Δεν είναι καθόλου εύκολο να μην είσαι πουθενά», έγραψε ο Ιονέσκο και έτσι ξεκινάει αυτή η αταξινόμητη διαδρομή στο χρόνο, τη μνήμη και τη σχέση μας με την τεχνολογία.
Σκηνοθετικό Σημείωμα
«Πολλές φορές αναρωτιέμαι πώς ήταν η ζωή μου παλιά. Πριν την Alexa, τα iPhone, τις οθόνες, το ChatGPT και το cloud. Πριν την ατελείωτη, ανεπεξέργαστη πληροφορία, πριν την ταχύτητα, που με σπρώχνει να προλάβω, να καταλάβω, να θυμηθώ. Πριν να νιώσω τον χρόνο και τα χρόνια να με κυνηγάνε, χωρίς να προλαβαίνω να υπάρξω.
Έχω κάποιες αναμνήσεις – θολές, διεσταλμένες, σαν φως που περνάει μέσα από νερό.
Όταν ήμουν μικρή, το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν κάτω από ένα σεντόνι να κάνουμε την κατατρεγμένη οικογένεια, που τη χτυπούσαν η πείνα και οι καταιγίδες. Μια προσομοίωση των παιδικών μου φόβων, δηλαδή. Αυτό το έργο προσπαθεί να φτιάξει μια ανάμνηση του μέλλοντός μας, μια ακόμη προσομοίωση των φόβων, αλλά και της ελπίδας μου».
Δείτε το trailer πατώντας εδώ.
Συντελεστές
Κείμενο: Εστέβα Σολέρ
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ & Els de Paros
Σκηνοθεσία: Άννα-Μαρία Ιακώβου
Διασκευή & Δραματουργία: Ιωάννα Κανελλοπούλου, Άννα-Μαρία Ιακώβου
Σκηνογραφία & Ενδυματολογία: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου
Βίντεο: Γιάννης Παπαγεωργίου
Σχεδιασμός φωτισμού: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Χορογραφία: Δημήτρης Γαλανάκης
Μουσική επιμέλεια: Άννα-Μαρία Ιακώβου, Κώστας Χατζηγεωργίου
Βοηθός Παραγωγής: Αγγελική Νικολαΐδου
Βοηθός Ομάδας: Στέφανος Καλτζίδης
Φωτογραφίες: Γιάννης Παπαγεωργίου, Bobina Films
Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Κασιούμη Αλεξάνδρα (Θεσσαλονίκη)
Παίζουν: Αλέξανδρος Καλτζίδης, Δημήτρης Καπετάνιος, Μάρω Καραγεώργου, Κατερίνα Συναπίδου, Κώστας Χατζηγεωργίου
Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
Ευχαριστούμε το Tavros Art Space για τη διαρκή υποστήριξη και την εμπιστοσύνη.
Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.
Social Media:
IG: dulcinea_compania
TikTok: dulcinea.compania
Info
Τοποθεσία: Artbox Fargani Theater, Αγίου Παντελεήμονος 10, Θεσσαλονίκη
Ημερομηνία: Παρασκευή 30, Σάββατο 31 Μαΐου και Κυριακή 1 Ιουνίου, 21.15. Διάρκεια: 75’
Πληροφορίες: Τηλ.: 6970627896
Τιμές εισιτηρίων: 13€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο)
Ηλεκτρονική Προπώληση: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/contra-stin-proodo-ena-pedio-mnimis/