Μια νέα εμπειρία: Αρχίζουν οι αγορές με click away και πώς θα γίνονται

 

Το lockdown… νίκησε και βαδίζουμε σε μια πολύ διαφορετική εορταστική περίοδο, όπως διαφορετικό και δύσκολο ήταν ολόκληρο το 2020.

Σύμφωνα με το πλάνο που αναλύθηκε, τα καταστήματα σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά. Η μόνη αλλαγή που έρχεται είναι η επαναλειτουργία των βιβλιοπωλείων και των κομμωτηρίων από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.

Η μόνη υποχώρηση ήταν ότι από 13 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτρέπεται η μετάβαση πελάτη σε κατάστημα για παραλαβή προϊόντος που έχει προαγοράσει ηλεκτρονικά, η λεγόμενη μέθοδος click away.

Τι είναι το click away

Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής είτε απευθείας ηλεκτρονικά είτε μέσω POS έξω από το κατάστημα. 

Για να πάει να παραλάβει το προϊόν που έχει αγοράσει κάποιος, θα στείλει μήνυμα 2 στο 13033 και θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε SMS από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής.

Μόνο ένας θα παραλαμβάνει την παραγγελία η οποία θα παραδίδεται από έναν άνθρωπο.

Οι ουρές θα επιτρέπονται έως 9 άτομα, με απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον. Μάλιστα ότι η αναμονή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο.

Οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές θα πρέπει να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα

Τι ανοίγει από 13 Δεκεμβρίου

Από τη Δευτέρα θα ανεβάσουν ρολά μόνο τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία και αυτά υπό αυστηρούς όρους. Για τη μετάβαση σε αυτά, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS με κωδικό 2 στο 13033. Ανοίγουν επίσης και τα ΚΤΕΟ.

Στα κομμωτήρια θα γίνεται η προσέλευση αποκλειστικά με ραντεβού, ενώ πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φοράνε μάσκες. Θα υπάρχει δυνατότητα να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Στα βιβλιοπωλεία θα ισχύει ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Έξι διευκρινίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων

  • Όπως διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο MEGA, δεν μπορεί κάποιος να περάσει από το μαγαζί και να διαλέξει ένα ρούχο. Δεν επιτρέπονται ούτε οι δοκιμές ρούχων.
  • Αλλαγές ρούχων θα γίνονται ύστερα από επικοινωνία με το κατάστημα.
  • Οι επιστροφές χρημάτων θα γίνονται μέσω τράπεζας, βάσει στοιχείων POS.
  • Θα υπάρχει μια περίοδος χάριτος για πιθανές καθυστερήσεις στα ραντεβού για παραλαβή.
  • Θα πωλούνται παιχνίδια στα βιβλιοπωλεία (μόνο με click away), αλλά όχι στα σούπερ μάρκετ.
  • Δεν υπάρχει περιορισμός στους υπαλλήλους που θα έχει ένα κατάστημα.

***

Η μέθοδος του click away με την οποία θα κάνουμε τις αγορές μας για τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται διεθνώς. Το click away, που θα εφαρμοστεί – με το λιανεμπόριο κλειστό και εν μέσω κορονοϊού και lockdown – προβλέπει τα εξής τρία βήματα:

Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.
Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος
Όπως τόνισε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους είτε μέσω e-shop, είτε μέσω του click away στέλνοντας τον κωδικό 2.

Τη μέθοδο του click away η κυβέρνηση επιτρέπει για 2 βασικούς λόγους:

Διότι οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών έχουν φτάσει στα όριά τους
Για να δοθεί μία ανάσα ανακούφισης στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις.

Προκειμένου να μετακινηθούν στα μαγαζιά οι πολίτες θα μπορούν να επιδείξουν την ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή το μήνυμα SMS με τα στοιχεία της επιχείρησης.

Σημειώνεται πως το «άνοιγμα» αφορά μόνο καταστήματα με είσοδο στο δρόμο και θα γίνεται με αυστηρότατους όρους και τσουχτερά πρόστιμα αν υπάρξουν παρανομίες.

Συγκεκριμένα, όποιος βάλει μέσα πελάτη θα έχει πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως και 90 ημέρες.