Το clafoutis είναι γαλλικό γλυκό με καταγωγή από την περιοχή του Limousin και γίνεται συνήθως με φρέσκα μαύρα κεράσια και χυλό, περίπου σαν αυτόν που φτιάχνουμε τηγανίτες. Ένα πολυταξιδεμένο γλυκό που ξεκίνησε από τη Γαλλία το 19ο αιώνα και κατέκτησε όλο τον κόσμο με το παράξενο όνομα clafoutis (κλαφουτί). Γευστικά μοιάζει με φρουτένιο ζουμερό κέικ με κεράσια.
Εύκολο και νόστιμο, ψήνεται στο φούρνο σε πυρίμαχο ταψάκι, σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου πασπαλισμένο με ζάχαρη και μπορεί να παρασκευαστεί και με άλλα φρούτα.
Υλικά
600 γρ. κεράσια (προτιμήστε σφιχτά, μαύρα κεράσια)
3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
125 γρ. ζάχαρη
80 γρ. αλεύρι ή αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα σε πούδρα
3-4 αβγά
2 φλιτζάνια γάλα
1 λοβό βανίλιας (ή εκχύλισμα βανίλιας)
αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)
Διαδικασία
Πλένετε τα κεράσια, τα καθαρίζετε από το κοτσανάκι τους κι, αν θέλετε, βγάζετε τα κουκούτσια. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια βανίλια, την κόβετε κατά μήκος με κοφτερό μαχαιράκι και ξύνετε τα σποράκια σε ένα μικρό μπολάκι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Αλείφετε με το βούτυρο τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας για τάρτες με διάμετρο 24 – 26 εκ.
Αραδιάζετε μέσα στην ταρτιέρα τα κεράσια -με ή χωρίς κουκούτσι- και τα πασπαλίζετε με τη μισή ζάχαρη. Τα ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ρίχνετε σε ένα μπολ τα αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι ή την πούδρα των αμυγδάλων, το γάλα και τα σποράκια ή το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε καλά με αβγοδάρτη.
Βγάζετε τα κεράσια από το φούρνο και τα περιχύνετε με το μείγμα που ετοιμάσατε. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το φιλέ αμύγδαλου και βάζετε ξανά την ταρτιέρα στο φούρνο. Ψήνετε το κλαφουτί στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και όταν βυθίσετε τη λάμα ενός μαχαιριού, να βγαίνει στεγνή.
Αφήνετε το κλαφουτί να κρυώσει ελαφρά και το σερβίρετε χλιαρό, συνοδεύοντας αν θέλετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια, φρεσκοχτυπημένη σαντιγί ή γιαούρτι.
- Στην αυθεντική εκδοχή του κλαφουτί χρησιμοποιούνται τα κεράσια με το κουκούτσι τους, γιατί πιστεύεται, ότι είναι αυτά του δίνουν ξεχωριστό… αμυγδαλένιο άρωμα!
- Για να βγάλετε τα κουκούτσια με ευκολία χρησιμοποιήστε το ειδικό εργαλείο αν και προτιμότερος είναι ο παλιός τρόπος με τη φουρκέτα, γιατί έτσι χάνεται λιγότερη σάρκα φρούτου. Δοκιμάστε επίσης να μαρινάρετε τα ξεκουκουτσιασμένα κεράσια με λίγο αμαρέτο ή κιρς. Ίσως να κερδίσετε κάτι από το άρωμα που χάνουμε από την αφαίρεση των κουκουτσιών.
- Μπορείτε να φτιάξετε κλαφουτί με βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα ή φράουλες. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα των αβγών μερικά κομματάκια σοκολάτας κουβερτούρας, ενώ αντί για ταρτιέρα μπορείτε να μοιράσετε το μείγμα σε 6 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια, δημιουργώντας μάφιν.
- Μπορείτε -εναλλακτικά- να πασπαλίσετε την τάρτα με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.