25.4 C
Athens
Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022
 

Χταπόδι γλυφαδιώτικο ψημένο στη λαδόκολλα

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Όταν ήμουν παιδί, θυμάμαι πως τις Κυριακές τα πρωινά περιμέναμε τις βάρκες στο λιμάνι της Γλυφάδας για να δούμε τι ψάρια και θαλασσινά θα φέρουν.

Αν βρίσκαμε χταπόδι, το παίρναμε και το στέλναμε στο φούρνο της γειτονιάς, τυλιγμένο καλά σε μια λαδόκολλα. Επιλέγαμε τα μυρωδικά από ό, τι βρισκόταν στην αυλή. Δενδρολίβανο, αρμπαρόριζα και ρίγανη λίγη για να μην πικρίσει.

Συχνά ρίχναμε και μερικές πατατούλες ολόκληρες ή κομμένες στα τέσσερα. Γινόταν θεσπέσιο. Ήταν η άλλη όψη του κυριακάτικου ψητού με πατάτες, ιδανικό για τις νηστίσιμες μέρες. Μια απλή και νόστιμη συνταγή. Οι χυμοί και οι θαλασσινές γευστικές ιδιότητες του χταποδιού κλείνονται στο χαρτί, πετυχαίνοντας ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα.

Η παραλία της Γλυφάδας μπροστά από το Δημαρχείο, στη δεκαετία του ’60.

Στον καιρό μας, το χταπόδι σφραγισμένο στη λαδόκολλα και στο αλουμινόχαρτο, ξεροψήνεται στο φούρνο χωρίς να καεί ή να ξεραθεί και παραμένει ζουμερό, εύγευστο και αφράτο. Μελωμένο και ψημένο εξαιρετικά μέσα στα μπαχαρικά και τα αρώματά του. Στο τέλος, πρέπει να είναι κρουστό, μαστιχωτό. Η σάλτσα απλή, βασισμένη στη θαυμάσια νοστιμιά του ίδιου του ζωμού του. Το χταπόδι, έτσι όπως δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει, να σιγοψήνεται αργά με μυρωδικά. Αυτό το πανεύκολο μεζεδάκι, ρίξτε το δίπλα σ’ ένα υψηλόβαθμο ποτό, όπως το ούζο και το τσίπουρο. Εναλλακτικά συνοδεύεται και από λευκό κρασί.

  • Ταιριάζει πολύ επίσης με μια ξηρή Μαυροδάφνη ή ένα κυκλαδίτικο Μαυροτράγανο.

 Τι θα χρειαστείτε

1 χταπόδι (περίπου 1 με ενάμισι κιλό)
ελαιόλαδο
λίγη φρέσκια ρίγανη
2 φύλλα δάφνης
ένα κλαδάκι δεντρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
1 ξερό κρεμμύδι
3 λεπτές φέτες από λεμόνι
χυμός από μισό λεμόνι
5 – 6 ολόκληροι κόκκοι πιπεριού

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στον αέρα στους 180°C. Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι. Στραγγίζουμε. Κόβουμε σε χοντρές ροδέλες το κρεμμύδι. Πλένουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις χτυπάμε στο γουδί ελαφρώς να σπάσουν. Απλώνουμε μια λαδόκολλα. Βάζουμε το χταπόδι στη μέση, ρίχνουμε τη ρίγανη και το πιπέρι και τοποθετούμε τις φέτες λεμονιού, το σκόρδο, το κρεμμύδι. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Τυλίγουμε το χταπόδι με τη λαδόκολλα. Τη διπλώνουμε να γίνει σαν πουγκί. Έπειτα δένουμε καλά το πουγκί με σπάγκο. Το βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για μιάμιση με δύο ώρες. Ελέγχουμε ότι έχει ψηθεί τρυπώντας με μια οδοντογλυφίδα από το πάνω μέρος της λαδόκολλας. Αν είναι μαλακό, είμαστε έτοιμοι. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ανοίγουμε τη λαδόκολλα για να το απολαύσουμε.

  • Το τοποθετούμε σε ένα ταψί για να μην κυλήσουν στο φούρνο οι χυμοί.
  • Συμπληρώστε πατάτες, αν θέλετε το φαγητό να το σερβίρετε ως κυρίως γεύμα.
  • Είναι προτιμότερο να μη ρίξετε αλάτι. Ίσως ελάχιστο στις πατατούλες.
  • Αν δεν είστε σίγουροι για το χταπόδι του ψαρά, προτιμήστε κατεψυγμένο.
  • Στο τραπέζι βάλτε και μια φρέσκια σαλάτα απαραιτήτως.
  • Αν δεν συμπληρώσετε ψητές πατάτες, μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια δροσερή πατατοσαλάτα.
  • Αν σας περισσέψει σάλτσα χρησιμοποιήστε τη για να γαρνίρετε ένα απαλό, αφράτο ρύζι.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
694ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art