Χρυσοί Σκούφοι 2020 από το “Αθηνόραμα” – Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

 

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», σε μια λαμπερή τελετή με 70 βραβεύσεις, την έναρξη μιας σημαντικής καινοτομίας για το θεσμό αλλά και ένα αξέχαστο dîner de gala διά χειρός του καλύτερου σεφ στον κόσμο, Mauro Colagreco, ο οποίος τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από το δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.
Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι θριάμβευσε για άλλη μία χρονιά στο γαστρονομικό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων, διατηρώντας την πρωτιά ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας αλλά και την απόσταση ενός βαθμού από τα επόμενα τέσσερα. Έτσι, τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside», καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.
Συνολικά 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο, ενώ η εστιατορική άνθηση σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς πιστοποιήθηκε για ακόμη μία φορά με τρεις νέες εισόδους εστιατορίων της Σαντορίνης (Element, Lauda και Petra). Την τετράδα των νέων εισόδων συμπληρώνει το Salonica Restaurant της Θεσσαλονίκης.
Φέτος, όμως, o θεσμός των Χρυσών Σκούφων καθιέρωσε και μια σημαντική καινοτομία, δημιουργώντας ακόμη ένα επίπεδο βράβευσης πέραν των τριών που ήδη υφίσταντο: 3 Χρυσοί Σκούφοι (επίπεδο που δεν το έχει κατακτήσει κανένα εστιατόριο στα 27 χρόνια του θεσμού), 2 Χρυσοί Σκούφοι και 1 Χρυσός Σκούφος. Από φέτος καθιερώνεται ένα τέταρτο επίπεδο στην κλίμακα βράβευσης, με την τιμητική διάκριση Top Notch στα πολύ καλά εστιατόρια της Ελλάδας που ξεχωρίζουν με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποίηση ποιοτικών υλών, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο. Ουσιαστικά πρόκειται για εστιατόρια που έχουν βαθμολογηθεί από 14,25/20 έως και 14,90/20. Για το 2020, με τη διάκριση Top Notch βραβεύτηκαν 39 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα.
Αναμφισβήτητα, το πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο κορυφαίος σεφ του κόσμου, o Αργεντινός Mauro Colagreco. Ο τριάστερος σεφ –από το εστιατόριο «Mirazur» στην Κυανή Ακτή, καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2019 στον διεθνώς καταξιωμένο θεσμό «World’s 50 Best Restaurants»– μάγεψε τους περίπου 300 προσκεκλημένους όχι μόνο με το συγκλονιστικό dîner de gala που δημιούργησε και μαγείρεψε ο ίδιος ειδικά για την περίσταση αλλά και με την εμπνευσμένη ομιλία του στην οποία ανέπτυξε τη φιλοσοφία της ερεθιστικής κουζίνας του που δεν γνωρίζει σύνορα. Η παρουσία και η συμμετοχή του στην τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων ήταν μια μεγάλη στιγμή τόσο για την εστιατορική/γαστρονομική κοινότητα της χώρας όσο και για την πόλη των Αθηνών, γι’ αυτό και ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης τίμησε τον κορυφαίο σεφ με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών.
Την τελετή παρουσίασε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας με άνεση, χιούμορ, εύστοχα σχόλια και φανερή γνώση του αντικειμένου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιστορία του θεσμού, αποκαλύπτοντας πως οι Χρυσοί Σκούφοι που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι 488 (και έγιναν 516 με τα φετινά βραβεία), ενώ τα βραβευμένα εστιατόρια είναι 96 (100 πλέον με τις 4 νέες εισόδους). Και για όσους πιστεύουν ότι είναι λίγα για 27 χρόνια, ο παρουσιαστής έδωσε και την απάντηση: «Όχι, δεν είναι λίγα! Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε δυο βασικά στοιχεία: ότι στους Χρυσούς Σκούφους αξιολογείται και βραβεύεται η υψηλή γαστρονομία και ότι τα κριτήρια αυτής της αξιολόγησης είναι αυστηρότατα και ευθυγραμμισμένα με τα διεθνή πρότυπα. Η βαθμολογική βάση των Χρυσών Σκούφων, το 15/20 δηλαδή, είναι ουσιαστικά αντίστοιχη του ενός αστεριού Michelin. Οπότε καταλαβαίνετε ότι εδώ τα βραβεία δεν μοιράζονται αλλά κατακτώνται!».
Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευθέντων εστιατορίων απένειμαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, o δημοσιογράφος Νίκος Στραβελάκης καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών των Χρυσών Σκούφων 2020: Ο κ. Δημήτρης Χανιόγλου, Business Executive officer της Nestle Waters Ελλάδος, η κ. Μαριάννα Παπαδοπούλου, γενική διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας METRO AEBE, η κ. Ελένη Μιχοπούλου, γενική διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, o κ. Θάνος Κυριαζής, Managing director της Miele Hellas, η κ. Γεωργία Ασκητοπούλου, Senior Brand manager της Kaiser, η κ. Άννα Λάμπρου, Premium Spirits Development manager της Coca-Cola 3E (εκπροσωπώντας το malt ουίσκι Macallan) και ο κ. Παναγιώτης Αικατερινίδης, Marketing Manager Citroën.
Βραβεία, τέλος, απένειμαν η συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Ακόμη, στο πλαίσιο της τελετής βραβεύτηκε από το «αθηνόραμα» –διά χειρός του συνιδιοκτήτη και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Διονύση Κούκη– ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας, ενώ απονεμήθηκε και το Βραβείο Κοινού 2020 στο εστιατόριο Hasika του Ρεθύμνου.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2020: Acqua Panna – S.Pellegrino, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, The Macallan, Metro Cash & Carry, Citroën, Miele, Air France.
Υποστηρικτές: Trinity Wines, Thesauri Caviar

Φωτογραφικό υλικό:
ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Mauro Colagreco – Ο κορυφαίος σεφ στον κόσμο

O Mauro Colagreco είναι ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου Mirazur στην πόλη Μαντόν της Κυανής Ακτής, το οποίο ανακηρύχθηκε καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2019 από τον θεσμό «World’s 50 Best Restaurants». Είναι Αργεντίνος, με ιταλικές ρίζες αλλά όπως λέει και ο ίδιος, στο DNA του συνυπάρχουν πολλές ακόμη εθνικότητες και ίσως αυτή η πολιτισμική ποικιλία να είναι ένα από τα μυστικά της ερεθιστικής κουζίνας του που δεν γνωρίζει σύνορα.
Έκανε τις πρώτες μαγειρικές σπουδές του στο Μπουένος Άιρες και σύντομα πήρε την απόφαση να περάσει τον ωκεανό για να κάνει την αγάπη του για τη γαστρονομία, τρόπο ζωής. Στη Γαλλία σπούδασε στην Ecole Hotelliere της Rochelle και δούλεψε δίπλα σε μεγάλους σεφ. Τον Bernand Loissau, τον Alain Passard, τον Allain Ducasse. Από τον Loissau πήρε το πάθος για καινοτομίες, από τον Passard τη φιλοσοφία των υλικών και από τον Ducasse τα μυστικά της μεσογειακής κουζίνας.
Λίγο πριν από τα 30 του, αποφάσισε να κάνει το όνειρο για ένα δικό του εστιατόριο πραγματικότητα. Το Mirazur άνοιξε τις πόρτες του το 2006 και ένα χρόνο αργότερα ήρθε το πρώτο αστέρι Μισλέν και ο ίδιος ο Colagreco ανακηρύχθηκε «Ανακάλυψη της χρονιάς». Το 2008 μπήκε στη λίστα με τα 100 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Το δεύτερο αστέρι ήρθε το 2012, χρονιά που ο Colagreco ανακηρύχθηκε «Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών». Το 2017 ο Mauro Colagreco τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας» το οποίο απονέμεται πολύ σπάνια σε μη Γάλλους. Το Mirazur απέκτησε το τρίτο αστέρι το 2019 μαζί με την πρωτιά στα «50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου».
Ο Mauro Colagreco έχει σφυρηλατήσει ένα προσωπικό ύφος με βασικές εμπνεύσεις την καταγωγή του, τους μαγειρικούς του μέντορες, αλλά και τα φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται στους δικούς του κήπους ανάμεσα στη θάλασσα και το βουνό. Είναι μια σπάνια καλλιτεχνική φλέβα που φορτώνει με γαστρονομικό συναίσθημα τη σύγχρονη γαλλική κουζίνα δημιουργώντας φανταστικά, παιγνιώδη γευστικά τοπία. Είναι εξπρεσιονιστής και αφαιρετικός conceptualίστας, δημιουργώντας εκπληκτικές συγχορδίες αριστουργηματικής αρμονίας. Δημιουργεί μια κουζίνα φυσιοκρατική με απρόσμενες γαστρο-γεωπονικές λεπτομέρειες που εκθειάζουν τις γεύσεις και τα αρώματα τις φύσης. Ο Mauro Colagreco είναι ένας αδιάκοπος πειραματιστής που αναζητά και ανακαλύπτει διαρκώς ονειρεμένους συνδυασμούς. Η γαστρονομία του είναι γεμάτη απρόσμενες ιδέες και ιδιαιτερότητες που την κάνουν να ερεθίζει με ρεύμα υψηλής τάσης.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Χρυσοί Σκούφοι 2020

• Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

• Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

• Fresco, Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος

• Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

• Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

• Hytra, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

• Lauda, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος

• Lycabettus, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος

• Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

• Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος

• Noble, Ρόδος, 15,5/20 και ένας σκούφος

• Patio, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

• Premiere, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

• Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

• Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

• Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

• Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

• Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

• CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

• Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

• Elements Restaurant, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

• GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

• Grandma’s, Ίος, 15/20 και ένας σκούφος

• Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

• Ovac, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

• Petra Restaurant, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

• Salonica Restaurant, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος

• Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

 

Top Notch για τα εστιατόρια της Αθήνας παρέλαβαν οι Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, σεφ του «Sense», Ρένα Αντωνοπούλου για το «Τηλέμαχος Athens», Σπύρος Λιάκος, σεφ – συνιδιοκτήτης του «Travolta», Γιώργος Παπαϊωάννου, σεφ – ιδιοκτήτης «Παπαϊωάννου» και ο Λευτέρης Γεωργόπουλος, συνιδιοκτήτης του «ΦΒΚ (Φαγητό Βίου Κυβερνήτης)». Την απονομή έκανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος.

 

Διακρίσεις Top Notch 2020

• L’ Abreuvoir, Αθήνα
• Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη
• Ανδρέας, Σέρρες
• Baos, Μύκονος
• Beef Bar, Μύκονος
• Bill & Coo, Μύκονος
• La Bouillabaisse, Κρήτη
• Bubo, Χαλκιδική
• Γλυκάνισος, Θεσσαλονίκη
• Cabbanes, Μύκονος
• Clochard, Θεσσαλονίκη
• Five Senses, Ρόδος
• Flame, Πύλος
• Grada Nuevo, Θεσσαλονίκη
• Ηλιοβασίλεμα, Σύρος
• J-Tree, Κρήτη
• Jackie O Beach, Μύκονος
• Kamares by Spondi, Χαλκιδική
• Kooc Taverna Secrets, Πύλος
• Κρητικός, Κάντζα Αττικής
• Μαραθιά, Τήνος
• Maraveal, Γλυφάδα Αττικής
• Μαρίνα, Χαλκιδική
• Micrasia Restaurant, Μύκονος
• Milos Estiatorio, Αθήνα
• Mr Pug, Μύκονος
• Naos, Σαντορίνη
• Nikkei, Αθήνα
• Old Mill, Κρήτη
• Παπαϊωάννου, Αθήνα
• Santoro, Σαντορίνη
• Sense, Αθήνα
• Τηλέμαχος Athens, Αθήνα
• Travolta, Αθήνα
• Vezené, Αθήνα
• ΦΒΚ – Φαγητό Βίου Κυβερνήτης, Αθήνα
• Water Restaurant, Χαλκιδική
• Yacht Club, Κρήτη
• Χαρούπι, Θεσσαλονίκη

Dîner de Gala Χρυσοί Σκούφοι 2020
Menu By Mauro Colagreco

Το ψωμί της μοιρασιάς του «Mirazur», ποίημα του Πάμπλο Νερούδα, ελαιόλαδο με τζίντζερ και λεμόνι της Menton του Mauro Colagreco
“Mirazur” sharing bread, poem by Pablo Neruda, Mauro Colagreco’s olive oil with Menton’s lemon and ginger

Canapés
Πατάτες μιλφέιγ, τρούφα / Τσιπς ρεβιθιού, μελιτζάνα, αβγοτάραχο / Λαγόχορτο, lardo di Colonnata, μέλι
Potato millefeuille, truffle / Chickpea crispies, eggplant, bottarga / Salsify, lardo di Colonnata, honey

•Kaiser Pilsner Beer

Luxus Beta Vulgaris (παντζάρι, χαβιάρι*)
Beetroot, caviar

•Whispering Angel 2018, Côtes de Provence, Château d’ Esclans – Domaine Sacha Lichine

Πατάτες vitelotte, κρέμα γκοργκοντζόλα, καρύδια τσάγαλα, καπνιστό χέλι
Vitelotte potatoes, gorgonzola cream, fresh walnuts, smoked eel

•Riesling Reserve 2018, Alsace, Gustave Lorentz

Ραβιόλια με κατσικίσιο τυρί, ουίσκι, φύκια
Goat cheese ravioli, whisky, nori seaweed

•Pouilly-Fumé «Les Chante-Alouettes» 2018, Jean-Max Roger

Πεσκανδρίτσα του Αιγαίου, υφές αγκινάρας Ιερουσαλήμ, φουντούκια του Πιεμόντε
Monkfish from the Aegean sea, Jerusalem artichoke textures, haselnuts from Piedmont

•Pouilly-Fumé «Les Chante-Alouettes» 2018, Jean-Max Roger

Σοκολάτα grand cru Maison Duplanteur, παγωτό καψαλισμένου δεντρολίβανου, ελαιόλαδο Κτήματος Μισιχρόνη
Grand cru Maison Duplanteur chocolate, burnt rosemary ice cream, Misihroni Estate olive oil

•The Macallan Double Cask 12 Years Old

Νespresso Origin Peru Organic

Τα πιάτα του δείπνου συνοδεύουν το ελαφρώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό S.Pellegrino και το μη ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό Aqua Panna.

*Στο μενού χρησιμοποιήθηκε χαβιάρι Signature Baerii Ikra της Thesauri.

Συμπράττει ο executive chef της «Μεγάλης Βρετανίας» Αστέριος Κουστούδης με την μπριγάδα του.

  • Αρχική φωτογραφία: O δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τίμησε τον κορυφαίο σεφ Mauro Colagreco με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών.