Χιόνι, Παναγιώτης Τζαννετάτος (Μικροί εσπερινοί)

Τρέμει η κρύα γη.
Νεκρά στους κλώνους τα πουλιά.
Κάτω από το χιόνι
ανθίζει ο λυγμός των λουλουδιών.
Κάτω από τον ουρανό
ακούγεται ο ήχος
μιας κρυστάλλινης ζωής που ραγίζει.
Έξω πέφτει παγωνιά
φιλντισένιο το χιόνι
στέκεται στην άκρη της στέγης μας
στον φοβισμένο κήπο μας
στης αυλής μας τις κρυφές γωνιές.
Έξω πέφτουν όνειρα.
Έλα είναι ζεστά εδώ.

 

 

Μικροί εσπερινοί
Παναγιώτης Τζαννετάτος
Εκδόσεις Οδός Πανός

***

Ο Παναγιώτης Τζαννετάτος γεννήθηκε το 1989 στην Κεφαλονιά.
Έχει σπουδάσει Τουριστικές Επιχειρήσεις και Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Δεκέμβριο του 2011 παρουσίασε σε ιδιωτική έκδοση τα πρώτα του ποιήματα με τίτλο “Ποιήματα”. Άρθρα του καθώς και ποιήματά του φιλοξενούνται σε έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες.

Μέσα από την ευαισθησία και τη γλαφυρότητα της γραφής του, ο Παναγιώτης Τζαννετάτος συνθέτει στίχους που έχουν ως κέντρο βάρους τον άνθρωπο και τη ζωή. Η ποίηση για τον ίδιο δεν είναι τρόπος μόνο έκφρασης, αλλά τρόπος ζωής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε κείμενό του για την ποίηση:

«Η ποίηση είναι μια δυναμική ζύμωση αισθήσεων και συναισθημάτων που φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με τις πραγματικές διαστάσεις της ύπαρξής του, είναι το κλειδί που ανοίγει μια εσωτερική πόρτα, ίσα να χωρέσει το χέρι ώστε να ψηλαφίσουμε με μια πιο γεμάτη αφή τα πράγματα. Κι αν δεν είναι κλειδί, είναι ίσως η κλειδαρότρυπα που κρυφοκοιτάμε τον κόσμο απαλλαγμένο από τα περιττά. Η ποίηση δεν χαρίζεται, ο αναγνώστης πρέπει να ιχνηλατήσει την ουσία του λόγου μέσα από τις λέξεις που τον καταδιώκουν. Μέσα σε αυτές τις λέξεις βρίσκεται ένας κόσμος που απέχει από τον ρεαλισμό και την καθημερινότητα ωστόσο είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ζωή. Η ποίηση στην πραγματικότητα είναι βαθιά λογική, γιατί ζητάει λίγες στιγμές αθανασία. Γι’ αυτό πολλές φορές ίσως μοιάζει παράλογη. Η ποίηση δεν δίνει απαντήσεις, δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμούς για μια εσωτερική διεργασία οδηγώντας τον αναγνώστη σε μια πνευματική αναζήτηση».

***

  • Έργο: Βίνσεντ Βαν Γκονγκ (Vincent van Gogh) – Ολλανδία – “Τοπίο στο χιόνι”, 1888. Λάδι σε καμβά / The Solomon R. Guggenheim Museum