22.9 C
Athens
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Δίχως τη δική σου αγάπη, δύσκολα περνά ο καιρός…

Χάρτινο το φεγγαράκι

Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Ερμηνεία: Μελίνα Μερκούρη

Θα φέρει η θάλασσα πουλιά
κι άστρα χρυσά τ’ αγέρι
να σου χαϊδεύουν τα μαλλιά
να σου φιλούν το χέρι.

Χάρτινο το φεγγαράκι
ψεύτικη ακρογιαλιά
αν με πίστευες λιγάκι
θα ‘σαν όλα αληθινά.

Δίχως τη δική σου αγάπη
δύσκολα περνά ο καιρός.
Δίχως τη δική σου αγάπη
είναι ο κόσμος πιο μικρός.

Χάρτινο το φεγγαράκι
ψεύτικη ακρογιαλιά
αν με πίστευες λιγάκι
θα ‘σαν όλα αληθινά…

***

Το «Χάρτινο το φεγγαράκι» είναι τραγούδι σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και στίχους του Νίκου Γκάτσου, που γράφτηκε για τις ανάγκες του έργου «Λεωφορείον ο πόθος» του Τένεσι Γουίλιαμς, που παρουσίασε το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» το 1949.

Στην παράσταση το τραγουδούσε η Μελίνα Μερκούρη. Στη δισκογραφία πέρασε για πρώτη φορά το 1958 με τη Νάνα Μούσχουρη και διαφοροποιημένους στίχους.

Ο Μάνος Χατζιδάκις με τον Νίκο Γκάτσο.

Θεωρείται το πρώτο τραγούδι που δημιουργήθηκε από πρωτότυπους στίχους του Γκάτσου.

Το «Λεωφορείον ο πόθος» παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 1949, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και με βασικούς πρωταγωνιστές τη Μελίνα Μερκούρη (Μπλανς Ντυμπουά) και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο (Στάνλεϊ Κοβάλσκι). Έμπνευση για το συγκεκριμένο τραγούδι φαίνεται να αποτέλεσε ένα στιγμιότυπο από την 7η σκηνή του έργου, στην οποία η Μπλανς τραγουδά τη δημοφιλή μπαλάντα «It’s Only a Paper Moon».
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1947, στις 3 Δεκεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, στο «Ethel Barrymore Theatre» του Μπρόντγουεϊ.

***

Η Νάνα Μούσχουρη σχολίαζε για το τραγούδι και τη σχέση της με τον Γκάτσο: «Όταν πρωτογνωριστήκαμε εγώ ήμουν δεκαεπτά ετών κι εκείνος είκοσι οκτώ. Από το «Λεωφορείον ο πόθος» είναι και το τραγουδάκι «Χάρτινο το φεγγαράκι». Εκείνο τον καιρό δεν φανταζόμασταν ότι θα μπορούσε ποτέ ο κόσμος να τραγουδάει: «Χάρτινο το φεγγαράκι / ψεύτικη η ακρογιαλιά». Ήταν η εποχή που όλοι τραγουδούσαν: «Να το πάρεις το κορίτσι / μην το παιδεύεις» ─η αποθέωση του μικροαστισμού. Τα δικά μας τα τραγούδια τα τραγουδούσαν οι φίλοι μας μόνο”.

Πηγή: Wikipedia

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -