20.6 C
Athens
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Ξεκινά στην άκρη του λιμανιού το «3ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός»

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ξεκινά το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου το «Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός» με φετινό τίτλο «Μεταξύ δύο κόσμων», που για τρίτη χρονιά θα ταξιδέψει επισκέπτες και κατοίκους σε ένα ανεπανάληπτο μουσικό ταξίδι, με πολλές ιδιαίτερες στάσεις σταθμούς του ελληνικού πενταγράμμου.

Από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου, το λιμάνι, ο περίβολος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, το σπίτι του Δημήτρη Κρεμαστινού, και ο αρχαιολογικός χώρος του Χωριού, θα αποτελέσουν τα σημεία πραγματοποίησης των πέντε μουσικών βραδιών στις οποίες θα συμμετέχουν συνολικά 37 σημαντικοί καλλιτέχνες από τη χώρα μας και από το εξωτερικό.

Υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου και μέλους της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Νίκου Χαλιάσα, οι νότες γίνονται μελωδίες, οι μελωδίες εικόνες και οι εικόνες αναμνήσεις που θα ξεχειλίσουν το μυαλό και την καρδιά των μουσικών και των ακροατών, οδηγώντας τους μυσταγωγικά, σε μουσικά μονοπάτια που όλοι αγαπάμε και σιγοτραγουδάμε.

*Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου ξεκινά το Φεστιβάλ στην άκρη του λιμανιού με «Τα πολλά πρόσωπα του κυρίου Κώστα Γιαννίδη», όπου οι διακεκριμένες τραγουδίστριες Θεοδώρα Μπάκα και Άρτεμις Μπόγρη, καθώς και ο εξέχων πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος θα παρουσιάσουν τα πολλά πρόσωπα του Μικρασιάτη Κώστα Γιαννίδη, κατά κόσμον Γιάννη Κωνσταντινίδη.

*Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου θα παρακολουθήσουμε «Βιολί & πιάνο» στον περίβολο της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, όπου η εξέχουσα βιολονίστρια της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Κατερίνα Χατζηνικολάου, συναντά τον διακεκριμένο πιανίστα Απόστολο Παληό σε μια συναυλία που διατρέχει πέντε αιώνες μουσικής.

*Το βράδυ της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την τύχη να απολαύσουν στη φυσική σκηνή του παλιού χωριού το πρόγραμμα «Η μουσική Σμύρνη: ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο» με τους Quintarco, τους ανήσυχους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, σε ένα μοναδικό συλλογισμό με τον Αλέκο Βρέττο στο ούτι και τις ενορχηστρώσεις.

*Την Τρίτη 10 του μηνός ο Can Okan στη μουσική διεύθυνση της συναυλίας της μικρής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα συμπράξει με τον 12χρονο ταλαντούχο Νικόλα Γαρουφαλίδη που θα ερμηνεύσει 3 έργα-ορόσημα της βιολιστικής φιλολογίας, μπροστά από το σπίτι του Δημήτρη Κρεμαστινού.

*Τέλος, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει στο λιμάνι με τον ερμηνευτή και καταξιωμένο καλλιτέχνη Δημήτρη Μπάση που με τη φωνή του θα ντύσει μια βραδιά αφιερωμένη στον Μίμη Πλέσσα, μαζί με τη Μάλαμα Σεβαστού θα ερμηνεύσουν τα κομμάτια του μουσικού που με το έργο του έχει «ντύσει» αγαπημένες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου και της θεατρικής σκηνής και έχει «συνοδεύσει» μουσικά την ελληνική ιστορία για ήδη 70 χρόνια.

***

«Η τρίτη χρονιά μας βρίσκει “Μεταξύ δύο κόσμων” και πολλών ακουσμάτων που θέλουμε να μοιραστούμε με το κοινό. Ο τόπος αυτός είναι μία συνεχής καλλιτεχνική έμπνευση και η αγάπη με την οποία οι κάτοικοι το έχουν αγκαλιάσει είναι για εμάς η καλύτερη ανταμοιβή», δηλώνει ο Καλλιτεχνικός Δ/ντης κ. Νίκος Χαλιάσας.

Το φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του σπουδαίου ακαδημαϊκού, γιατρού, πολιτικού και Χαλκίτη, Δημήτρη Κρεμαστινού και αποτελεί πρωτοβουλία του στενού του και επί ετών συνεργάτη και σήμερα Δημάρχου Χάλκης, κ. Άγγελου Φραγκάκη. “Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, μέντοράς μου για πάνω από 20 χρόνια αφιέρωσε τη ζωή του στους ανθρώπου και στον τόπο του γιατί μέσα από τη δική τους ευημερία αντλούσε δύναμη, ικανοποίηση και χαρά. Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, νιώθω βαριά την ευθύνη της σχέσης μας και ιδιαίτερη τιμή που το φεστιβάλ που δημιουργήσαμε οι συνεργάτες μου και εγώ, έχει αρχίσει να ριζώνει “θεσμικά”. Η Χάλκη είναι ένας τόπος μαγικός, όπως και οι μουσικές αναφορές που ο Νίκος Χαλιάσας και οι συνάδελφοί του εδώ και τρία χρόνια έχουν ταυτίσει με το νησί μας” δηλώνει ο κ. Φραγκάκης λίγο πριν την επίσημη έναρξη του θεσμού.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από τον Δήμο Χάλκης, σε συνεργασία με την p-art of the solution AΜKE, ενώ έχει την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, την αμέριστη υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και υλοποιείται σε σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στηρίζει τη διοργάνωση ως χορηγός ο ΔΕΔΔΗΕ και η εταιρεία Cosmote. Χορηγοί μεταφορών είναι οι εταιρείες SKY express & NISSOS HALKI.

***

3ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός

Πρόγραμμα Συναυλιών

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00
Άκρη Λιμανιού

Εναρκτήρια Συναυλία
Τα πολλά πρόσωπα του κυρίου Κώστα Γιαννίδη

Κ. Γιαννίδη – Α. Σακελλάριου: Σαν κι απόψε
Γ. Κωνσταντινίδη: Απόψε τα μεσάνυχτα
Κ. Γιαννίδη – Α. Σακελλάριου: Λες και δεν είν’ αλήθεια
K. Weill – B. Brecht: Und was bekam des Soldaten Weib
Κ. Γιαννίδη – Κ. Μάνεση: Πέρσι τέτοιο καιρό
Γ. Κωνσταντινίδη: Τα ματάκια σου τα μαύρα
Γ. Κωνσταντινίδη: Το Ερηνάκι
Κ. Weill – R. Fernay: Youkali
Κ. Γιαννίδη – Α. Σακελλάριου: Συγγνώμην σου ζητώ
G. & I. Gershwin: The man I love
Κ. Γιαννίδη: Τα γκρίζα ματάκια
H. Arlen – E. Y. Harburg: Over the rainbow
Γ. Κωνσταντινίδη:
●Μωρή κοντούλα λεϊμονιά
●Δεν είν’ αυγή να σηκωθώ
●Είχα μιαν αγάπη
K. Weill – B. Brecht: Nanna’s Lied
K. Weill – M. Magre: Je ne t’aime pas
Κ. Γιαννίδη – Α. Σακελλάριου: Θα ξανάρθεις
Κ. Γιαννίδη – Δ. Γιαννουκάκη: Ονειρεύτηκα
G. & I. Gershwin: Let’s call the whole thing off
Κ. Γιαννίδη – Γ. Σπυρόπουλου: Πόσο λυπάμαι
Κ. Γιαννίδη – Μ. Τραϊφόρου: Μια φορά μονάχα ζούμε

Θεοδώρα Μπάκα, μεσόφωνος
Άρτεμις Μπόγρη, μεσόφωνος
Θανάσης Αποστολόπουλος, πιάνο

Ο συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984) ξεχωρίζει με τη μουσική του ιδιοφυία, τη φινέτσα, τη γνώση και τη συνθετική του μαεστρία. Γεννημένος στη Σμύρνη, όπου και πήρε τα πρώτα του μουσικά μαθήματα, αφήνει πίσω του τη Μικρασία λίγες μόλις μέρες πριν την καταστροφή του ’22 για να σπουδάσει μουσική στη Γερμανία. Φίλος και συνοδοιπόρος του Σκαλκώτα και του Μητρόπουλου στο Βερολίνο στα χρόνια του ’20, μαθητής μεταξύ άλλων του Κουρτ Βάιλ, επιστρέφει στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’30, φέρνοντας στις αποσκευές του τα ακούσματα από το βερολινέζικο καμπαρέ, τη τζαζ και τη χορευτική φρενίτιδα του μεσοπολέμου.
Αντιστρέφει το όνομά του και – ως Κώστας Γιαννίδης – υπογράφει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού. Σχετικά λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν το πραγματικό του όνομα, καθώς ο ίδιος το προορίζει αποκλειστικά για μια δεύτερη, “κρυφή” καριέρα, μακριά από τα λαμπερά φώτα της διασημότητας: αυτή του λόγιου συνθέτη «κλασικής» μουσικής.
Στο πρόγραμμα της συναυλίας αυτής τα τραγούδια του Κωνσταντινίδη και του Γιαννίδη πάνε χέρι-χέρι σκιαγραφώντας έτσι την πολυσύνθετη μουσική φυσιογνωμία ενός ιδιοφυούς δημιουργού.

Οι συντελεστές…

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΑ, μεσόφωνος
Η Θεοδώρα Μπάκα γεννήθηκε στη Λάρισα, όπου μελέτησε αρχικά τραγούδι με την Κίτσα Δαμασιώτη. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Ανόβερου (Γερμανία) στα τμήματα Όπερας και Μουσικής δωματίου.

ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΠΟΓΡΗ, μεσόφωνος
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία πήρε μαθήματα πιάνου. Σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Ατενέουμ, στην τάξη της υψιφώνου Μαρίνας Κρίλοβιτς, αποφοιτώντας το 2002 με το βαθμό Άριστα Παμψηφεί, Α΄ Βραβείο, και χρυσό μετάλλιο.. Επίσης, είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, πιάνο
Ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος έχει εμφανιστεί σε μερικές από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές αίθουσες συναυλιών, όπως το Concertgebouw (Άμστερνταμ), το Palais des Beaux-Arts (Βρυξέλλες), η Kölner PhilharmonieBFM (Γενεύη), το Birmingham Symphony Hall και η Αίθουσα της Φιλαρμονικής της Σόφιας, όπου έχει βραβευτεί στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Albert Roussel»., τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Wiener Konzerthaus, το Bâtiment des Forces Motrices.

***

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00
Περίβολος εκκλησίας Αγ. Νικολάου

Βιολί & Πιάνο

Arcangelo Corelli: La Follia
Alfred Schnittke: Suite in Old Style
Μίκης Θεοδωράκης: Σονατίνα αρ. 1
Francis Poulenc: Σονάτα
Bela Bartok: Romanian Folk Dances

Κατερίνα Χατζηνικολάου, βιολί
Απόστολος Παληός, πιάνο

Κατερίνα Χατζηνικολάου, βιολί
Απόστολος Παληός, πιάνο

Βιολί και πιάνο, αν και τόσο διαφορετικά στην κατασκευή και στην εκτέλεση όργανα, υπήρξαν ανέκαθεν ιδανικοί μουσικοί συνοδοιπόροι. Η Κατερίνα Χατζηνικολάου, εξάρχουσα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών συναντά τον διακεκριμένο πιανίστα Απόστολο Παληό σε μια συναυλία που διατρέχει πέντε αιώνες μουσικής με γνωστές, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες, σελίδες του αχανούς σχετικού ρεπερτορίου.

Οι συντελεστές…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, βιολί
Η βιολονίστρια Κατερίνα Χατζηνικολάου χαρακτηρίστηκε από την Rheinische Post ως μουσικός με «σπινθηροβόλο ζωντάνια και δεξιοτεχνία». Από το 2023 κατέχει τη θέση της εξάρχουσας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και αποτελεί την πρώτη γυναίκα εξάρχουσα στην ιστορία της ορχήστρας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΛΗΟΣ, πιάνο
Γεννημένος στην Καρδίτσα. Διπλωματούχος των Ανωτάτων Μουσικών Ακαδημιών Βερολίνου και Λειψίας με σολιστικό δίπλωμα πιάνου και master με άριστα παμψηφεί και διάκριση. Πτυχιούχος Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στο οποίο εισήχθη ως πρώτος, και αριστούχος διδάκτορας του ίδιου τμήματος. Υπότροφος διαφόρων Ιδρυμάτων και βραβευθείς πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία.

***

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00
Χωριό

Συναυλία του Quintarco – Κουιντέτο Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Η μουσική Σμύρνη: ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο

Γιάννης Κωνσταντινίδης: Δωδεκανησιακή Σουίτα (1948)
Edward Elgar: In Smyrna (1905) – Ενορχήστρωση για κουιντέτο εγχόρδων Αλέκος Βρέτος, 2022
Αλέκος Βρέτος: Smyrna Icons για κουιντέτο εγχόρδων και ούτι (2020)
Δημήτρης Γούζιος: Λίκνισμα Σμύρνης (2022)
Cinuçen Tanrıkorur: Nihavend Saz Semaisi (Mehtapta Yakamozlar) (1986)
Resat Aysu: Nihavend Saz Semasi (1953) – Ενορχήστρωση για κουιντέτο εγχόρδων Αλέκος Βρέτος (2022)
Simon Shaheen: Φαντασία για ούτι και κουιντέτο (1990)

Κουιντέτο Εγχόρδων Quintarco
Δημήτρης Σέμσης, βιολί
Μαρίνα Χαραλαμπίδου, βιολί
Ενκέλα Κοκολάνη, βιόλα
Βάνια Παπαδημητρίου, βιολοντσέλο
Τάκης Καπογιάννης, κοντραμπάσο

Αλέκος Βρέτος, ενορχηστρώσεις/ούτι

Το 1922 η Σμύρνη, όπως την ήξεραν οι Ιωνίτες, σταμάτησε να υπάρχει. Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η ζωή που ήξεραν άλλαξε βίαια και ριζικά. Η επέτειος των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλέσουμε αυτά τα τραγικά γεγονότα, αλλά συνάμα μας προτρέπει να εξερευνήσουμε και τον τρόπο ζωής αυτής της πολυπολιτισμικής πόλης και συγκεκριμένα της μουσικής ζωής της.

Οι συνθέσεις και οι ενορχηστρώσεις έγιναν κατόπιν παραγγελίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για τη συναυλία στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού της 31/8/2022

Οι συντελεστές…

QUINTARCO – ΚΟΥΙΝΤΈΤΟ ΕΓΧΌΡΔΩΝ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Η ιδέα για το Quintarco γεννήθηκε το 2016 από την επιθυμία πέντε “ανήσυχων” μουσικών της ΚΟΑ να καλύψουν το κενό που υπάρχει στη μουσική σκηνή της Αθήνας – και όχι μόνο – σε αυτόν το τομέα της μουσικής δωματίου, εξερευνώντας παράλληλα τις δυνατότητες ενός κουϊντέτου εγχόρδων σε ένα πιο ευρύ ρεπερτόριο από το καθιερωμένο.

ΑΛΕΚΟΣ ΒΡΕΤΟΣ, ούτι
Σολίστ στο ούτι, πιανίστας και συνθέτης, ο Αλέκος Βρέτος αναμιγνύει την τζαζ, την αραβική, την λάτιν και την ελληνική μουσική σε ένα αριστοτεχνικό κοκτέιλ ήχων από παραδοσιακά και μοντέρνα όργανα, όπως το ούτι και το νάι, το πιάνο αλλά και τα ντραμς. Ο Αλέκος Βρέτος έχει αναπτύξει μία μοναδική και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην μουσική του, κρατώντας τον παραδοσιακό ήχο στην πρώτη γραμμή και αναπτύσσοντάς τον μέσα από τον τζαζ αυτοσχεδιασμό και την εκρηκτική ρυθμική εξέλιξη.

***

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00
Οικία Δ. Κρεμαστινού

Συναυλία της Μικρής Ορχήστρας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

John Rutter: Suite for strings
Max Bruch: Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, 1ο μέρος
Pablo de Sarasate: Romanza Andaluza
Niccolò Paganini: Σονάτα αρ. 6
Gustav Holst: St Paul’s suite
Edvard Grieg: Holberg suite

Σολίστ: Νικόλαος Γαρουφαλίδης, βιολί
Μουσική διεύθυνση: Can Okan

Παραδοσιακά, μπροστά στο σπίτι του Δημήτρη Κρεμαστινού, το Φεστιβάλ φιλοξενεί την πλέον ιδιαίτερη συναυλία του από το «φάσμα» της κλασικής μουσικής. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Χαλκίτης στην καταγωγή, αλλά και λάτρης του τόπου του, πέραν της εξέχουσας θέσης που είχε στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ήταν αληθινός φιλόμουσος, που πίστευε ότι η κλασική μουσική «ταιριάζει» στην Χάλκη.

Οι συντελεστές…

ΝΙΚΟΛΑOΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΔΗΣ
Γεννήθηκε το 2012 σε μια μουσική οικογένεια και από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να εξασκεί τα δάκτυλά του στο βιολί προκειμένου να συμμετάσχει στο μουσικό περιβάλλον που τον περιέβαλε. Είναι μαθητής στο Ωδείου του Κολλεγίου Αθηνών και άρχισε βιολί στην τάξη του κυρίου Παναγιωτόπουλου. Από το 2022 είναι μαθητής του κυρίου Δημήτρη Σέμση. Έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες στην Αθήνα καθώς και στην αίθουσα Mozarteum Universitat στο Salzburg της Αυστρίας. Έχει συμμετάσχει σε Master Class με τους Paul Roczek (Salzburg)και Cecilia Zilliacus (Brescia)
Έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

CAN OKAN, αρχιμουσικός

Ο Can Okan γεννήθηκε το 1986 στην Κωνσταντινούπολη. Άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα πιάνου το 1994 με τη Meliha Doğuduyal και ακολούθως με τον καθ. Metin Ülkü. Ξεκίνησε τις σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας με τον καθηγητή Gürer Aykal το 2005. Έδωσε την πρώτη του συναυλία ως μαέστρος με την Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra το 2007.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και έκτοτε πέρασε από διάφορα στάδια, τόσο ως προς την ονομασία, όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας της. Η πρώτη συναυλία της ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1943.
Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσφέρει στους Έλληνες την δυνατότητα επικοινωνίας με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα είναι ο κορυφαίος εκφραστής της εγχώριας συνθετικής παραγωγής.

***

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00
Λιμάνι της Χάλκης

Αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα

Δημήτρης Μπάσης, τραγούδι
Μάλαμα Σεβαστού, τραγούδι

Αριστέα Τσίχλη, ενορχηστρώσεις

Μικρή Ορχήστρα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας

Ο Μίμης Πλέσσας αποτελεί ένα κεφάλαιο στην ελληνική μουσική ιστορία που αγγίζει όλους τους Έλληνες. Η μουσική του έχει «ντύσει» αγαπημένες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου και της θεατρικής σκηνής και έχει «συνοδεύσει» μουσικά την ελληνική ιστορία για ήδη 70 χρόνια. Σε αυτήν τη μυθική καριέρα, ο Μίμης Πλέσσας (γεννημένος στις 12 Οκτωβρίου του 1924), πολυσχιδής συνθέτης, βιρτουόζος πιανίστας και μαέστρος, έχει συνθέσει μελωδίες και τραγούδια που άφησαν εποχή, μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, τζαζ, όπερα, αλλά και κλασική μουσική.

Οι συντελεστές…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ, τραγούδι
Ο Δημήτρης Μπάσης γεννήθηκε στην Στουτγάρδη, όπου είχαν μεταναστεύσει για μερικά χρόνια οι γονείς του. Την Ελλάδα τη γνωρίζει για πρώτη φορά στα οκτώ του χρόνια, όταν επιστρέφουν οικογενειακώς σ’ ένα ακριτικό χωριό, το Χέρσο του νομού Κιλκίς. Σε ηλικία εννέα ετών αρχίζει να ψέλνει στην εκκλησία του χωριού και στα δώδεκα αρχίζει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής, τα οποία ολοκληρώνει παίρνοντας το πτυχίο του σε ηλικία δεκαεπτά ετών.

ΜΑΛΑΜΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥ, τραγούδι
Γεννημένη στη Λήμνο, από μικρή ηλικία έδειξε τη ροπή της στις τέχνες. Τεσσάρων ετών ξεκίνησε τη μουσική της εκπαίδευση και τα μαθήματα πιάνου. Παράλληλα, ασχολήθηκε με το χορό, την ενόργανη γυμναστική και το θέατρο. Από την εφηβεία, αντιλήφθηκε τη δύναμη του γραπτού λόγου, κάτι που την ώθησε στη στιχουργία.
Φοίτησε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής-Τμήμα Μουσικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδίκευση στην ποντιακή λύρα.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΙΑΣΑΣ, αρχιμουσικός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μελέτησε βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου πήρε το δίπλωμα βιολιού το 1989 με Άριστα και Βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Royal Academy of Music με τον Howard Davis και μετά στο Royal College of Music του Λονδίνου στην τάξη του Grigori Zhislin.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και έκτοτε πέρασε από διάφορα στάδια, τόσο ως προς την ονομασία, όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας της. Η πρώτη συναυλία της ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1943.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -