Πάνω: Μέριλιν Μονρόε
Cecil Beaton: Γεννήθηκε και πέθανε Ιανουάριο. Ο φωτογράφος, συγγραφέας και σχεδιαστής Σεσίλ Μπίτον γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου το 1904 και έφυγε από τη ζωή 18 Ιανουαρίου του 1980. Υπήρξε ο δημιουργός των χαρακτηριστικότερων φωτογραφικών πορτρέτων της Μέριλιν Μονρόε και της Όντρεϊ Χέμπορν. Ο βραβευμένος με Τόνι και Όσκαρ σχεδιαστής κοστουμιών ήταν και ο εμπνευστής πολυτελών, φαντασμαγορικών πάρτι στην οικία του στο Ουαλτσάιρ, στα οποία μεγάλο μέρος από την αφρόκρεμα της βρετανικής αριστοκρατίας πόζαρε στο φακό του με εξωτικές ενδυμασίες, πολλές από τις οποίες έφεραν την υπογραφή του ίδιου.
Ο Μπίτον εργάστηκε στη Vogue και το Vanity Fair, ενώ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διετέλεσε πολεμικός ανταποκριτής του βρετανικού υπουργείου Πληροφοριών.
Υπήρξε ο δημιουργός των χαρακτηριστικότερων φωτογραφικών πορτρέτων της Μέριλιν Μονρόε και της Όντρεϊ Χέμπορν. Άφησε το αποτύπωμά του στην ιστορία της έβδομης τέχνης.
Ο Σεσίλ Μπίτον ρούφηξε τη ζωή ως το μεδούλι. Πριν από λίγα χρόνια, υπήρξε το πρόσωπο του αφιερώματος του οίκου Sotheby’s και του Wilton House με μία έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο του Sotheby’s Cecil Beaton Studio που διαμορφώθηκε με τη φροντίδα του γνωστού Βρετανού σχεδιαστή, Τζάσπερ Κόνραν. Η έκθεση με τίτλο «Cecil Βeaton στο Wilton House» ύστερα από έναν πρώτο κύκλο παρουσίασης φιλοξενήθηκε στους χώρους του Wilton House στο Ουαλτσάιρ, περιοχή που σαφώς έχει συνδεθεί με τη δράση του Σεσίλ Μπίτον. Εκεί, ο Μπίτον διασκέδαζε με τους φίλους από την οικογένεια Pembroke σε με μεγαλειώδη πάρτι και μεγαλοπρεπείς παρελάσεις για πάνω από 50 χρόνια.
Σαν να κοιτάει κανείς μέσα από μια κλειδαρότρυπα και να του αποκαλύπτεται ένας καινούργιος κόσμος, οι εικόνες του αρχείου Μπίτον «μιλούν» με τρόπο αφοπλιστικό για τις εξοχικές διασκεδάσεις της βρετανικής αριστοκρατίας, για τα αποκριάτικα κοστούμια και τις παρελάσεις διάσημων προσώπων προσφέροντας μια συναρπαστική ματιά στη ζωή του καλλιτέχνη και τη ζωντανή τοιχογραφία μίας γοητευτικής εποχής (1920 – 1960).
Καθώς οι τάσεις της μόδας έδιναν ολοένα και εντονότερα το στίγμα τους στα ξεφαντώματα της εποχής, ο Μπίτον εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την άνεσή του να συνδυάζει την προσωπική με την επαγγελματική του ζωή, πείθοντας τους φίλους του, που ανήκαν στα υψηλά στρώματα της βρετανικής κοινωνίας, να του ποζάρουν με τις πιο απίθανες ενδυμασίες.
Ο φωτογράφος που επί δεκαετίες υπηρέτησε τη Vogue και το Vanity Fair ήταν αναμφίβολα μια από τις μεγάλες καλλιτεχνικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα.
Αποκύημα της πολύπλευρης σταδιοδρομίας του Σερ Σεσίλ Μπίτον ήταν μερικά από τα πιο εμβληματικά πορτρέτα διασημοτήτων του 20ού αιώνα, όπως η Μέριλιν Μονρόε, ο Πάμπλο Πικάσο και η βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά και ανώνυμων ανθρώπων. Η έκδοση «Cecil Beaton: The art of the scrapbook» (εκδ. Assouline) παρουσιάζει επιλεγμένο υλικό από τα ημερολόγια που ο φωτογράφος εμπλούτιζε ακατάπαυστα από το 1922 μέχρι το 1974. Τετρακόσιες σελίδες ξετυλίγουν ένα πάτσγουορκ οπτικών ερεθισμάτων.
Γεννήθηκε στη Βρετανία της Εδουαρδιανής εποχής και βίωσε τη δημιουργία του χολιγουντιανού σταρ σύστεμ και την έκρηξη των περιοδικών μόδας. Ο Μπίτον ήταν ένας καλλιτέχνης εκκεντρικός. Φορούσε πλατύγυρα καπέλα και περίεργες γραβάτες υιοθετώντας μία εντελώς εξεζητημένη κομψότητα για την εποχή του, αγαπούσε πολύ τις γάτες. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν όταν το 1964 απέσπασε δύο Όσκαρ για τα κοστούμια και τα σκηνικά της πολυβραβευμένης ταινίας «Ωραία μου Κυρία» του Τζορτζ Κιούκορ.