Η Μαρί Κιουρί είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ, ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε δύο βραβεία και ο μοναδικός άνθρωπος – μέχρι σήμερα – που έχει βραβεία Νόμπελ σε διαφορετικές επιστήμες, στη Φυσική (το 1903) και στη Χημεία.
Όμως αυτό το δεύτερο παραλίγο να το χάσει επειδή η Κιουρί εκτός από επιστήμονας ήταν και γυναίκα. Πρωταγωνίστησε λοιπόν σε ένα ερωτικό σκάνδαλο στο Παρίσι του 1911 και κινδύνεψε να μην πάρει το δεύτερο Νόμπελ.
Τελικά όμως το πήρε, αν και ο γαλλικός Τύπος αποσιώπησε τη δεύτερη απονομή της και η γαλλική κοινωνία την κατέκρινε ξεχνώντας τη μεγαλειώδη προσφορά της.
Αυτή είναι η άγνωστη, στο ευρύ κοινό, ιστορία μιας σημαντικής γυναίκας της παγκόσμιας Ιστορίας. Τα όνειρα, η καριέρα, το αποτύπωμά της στην Επιστήμη και η σχέση με τις κόρες της κόντεψαν να διαγραφούν από ένα ερωτικό σκάνδαλο.
Πρωταγωνιστές σ’ αυτό το σκάνδαλο, η Μαρί Κιουρί και ο Πολ Λανζεβάν, επίσης επιστήμονας, παλιός μαθητής του άντρα της, Πιέρ Κιουρί, και παντρεμένος.
Αυτό το πραγματικό γεγονός, γίνεται εφαλτήριο για μια παράσταση που διαδραματίζεται σε μια δικαστική αίθουσα. Εκεί διεξάγεται η φανταστική δίκη της Μαρί και της δίνεται η ευκαιρία για μια απολογία. Και η καλύτερη απολογία δεν είναι άλλη από τη διήγηση της ζωής της. Τα πρώτα χρόνια στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία, οι σπουδές στη Σορβόνη, η ραδιενέργεια, το πρώτο Νόμπελ…
Η Μαρί στο εδώλιο, σε μια συνθήκη κατάφωρης αδικίας, ξετυλίγει με συγκίνηση και ένταση τη δική της προσωπική ιστορία αποδεικνύοντας πως ο δρόμος των ιδεολόγων του πλανήτη, ειδικά των γυναικών, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Το κείμενο της Ευσταθίας παίρνει ως αφορμή τη βιογραφία της Μαρί Κιουρί, που είναι γραμμένη από την κόρη της Εύα, συγκεντρώνοντας παράλληλα καταγεγραμμένες πληροφορίες της ιστορικής πραγματικότητας σε συνδυασμό με στοιχεία μυθοπλασίας, που αναδεικνύουν, με ευαισθησία, τις άγνωστες πτυχές μιας προσωπικότητας (ερευνήτριας, επαγγελματία, συζύγου, μητέρας, ερωμένης).
Μια ιστορία, η οποία μας αφορά ακόμη και σήμερα. Μιας γυναίκας, που ήδη, στις αρχές του περασμένου αιώνα, προσπάθησε να απαλλαγεί από τα στερεότυπα που η κοινωνία θέλησε για την ίδια.
Μετά την μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Η Απολογία της Μαρί Κιουρί», στο θέατρο «Σταθμός» επιστρέφει για λίγες παραστάσεις.
Να θυμίσουμε ότι η Πέγκυ Τρικαλιώτη τιμήθηκε δύο φορές για την ερμηνεία της.
***
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
«Η Απολογία της Μαρί Κιουρί»
της Ευσταθίας
Σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Κίρκης Καραλή
με την Πέγκυ Τρικαλιώτη.
Για 3η σεζόν, στο Θέατρο «Σταθμός»
*
Συμμετέχουν: Η ηθοποιός Αγγελική Πασπαλιάρη και ο χορευτής Κωνσταντίνος Παπανικολάου.
Σκηνικά – Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Φωτισμοί: Άλεξ Αλεξάνδρου
Κίνηση: Κωνσταντίνος Παπανικολάου
Επιστημονική Σύμβουλος: Παρή Ράπτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κίρκη Ιωσηφίδου
Τεχνική υποστήριξη: Βλάσης Παπαπετρόπουλος
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Βίντεο: Ειρήνη Στείρου
Παραγωγή: Τέχνης Πολιτεία (Αναστασία Παπαγεωργίου)
Επικοινωνία: BrainCo S.A. (Σταυρούλα Κεντιέ)
Καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου Σταθμός: Μάνος Καρατζογιάννης
*
Πρεμιέρα
Σάββατο 23 Nοεμβρίου στις 18:15
Κάθε Σάββατο στις 18:15 και κάθε Κυριακή στις 21:15
Μέχρι 26 Ιανουαρίου 2020
Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
*
Το τραγούδι της παράστασης, «Για πες μου κάτι» ερμηνεύουν η Ευσταθία και η Πένυ Μπαλτατζή.
Ενορχήστρωση – Ηχοληψία – Μίξη τραγουδιού: Μανόλης Λιανής
Πιάνο: Χάρης Μπότσης
*
Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης, της Πολωνικής Πρεσβείας και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου.
***
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 12 ευρώ, Μειωμένο 10 ευρώ (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65), Ανέργων: 5 ευρώ.
*
Θέατρο Σταθμός
Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα 104 37, Ελλάδα
Έναντι μετρό: Μεταξουργείο
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210523 0267
– Με την αγορά των εισιτηρίων σας με μειωμένη τιμή, βασική προϋπόθεση η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών κατά την είσοδό σας στον χώρο του θεάτρου
– Δυνατότητα ομαδικών κρατήσεων με χαμηλότερο αντίτιμο (επικοινωνία στο [email protected])
***
*
***