Πώς είδαν το Brexit οι Βρετανοί γελοιογράφοι στην έκθεση Sweet Europe το 2017 στο Σύνταγμα

Η Μεγάλη Βρετανία «ξύπνησε» την 1η Φεβρουαρίου 2020 εκτός Ευρώπης και εδώ μπορείτε να δείτε 12 χαρακτηριστικές γελοιογραφίες από την έκθεση «Sweet Europe», που πραγματοποιήθηκε το 2017 στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό στο Σύνταγμα.

 

 

 

Τη στιγμή που σήμερα 1η Φεβρουαρίου οι πολιτικοί αναλυτές όλου του πλανήτη προσπαθούν να παρουσιάσουν την επόμενη ημέρα της Μεγάλης Βρετανίας μετά το Brexit, οι Βρετανοί γελοιογράφοι το είχαν ήδη κάνει …πριν από 3 χρόνια με απόλυτη σαφήνεια.

 

Εδώ το σκίτσο που έφτιαξε η γελοιογράφος The _Surreal_McCoy με αφορμή το πρώτο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

 

Την άνοιξη του 2017, από τις 14 έως και τις 21 Μαΐου, η «Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων» διοργάνωσε τη δεύτερη μεγάλη ετήσια έκθεσή της στο Μετρό Συντάγματος. Τίτλος: «Sweet Europe».

 

Έργο του Dave Brown.

 

Με αφορμή το Brexit και τα γενικότερα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι Έλληνες γελοιογράφοι κάλεσαν τους Βρετανούς συναδέλφους τους. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και έτσι ομάδα 28 Βρετανών έκαναν την πρώτη μεγάλη έξοδο.

 

Έργο του Martin Rowson.

 

Στον εκθεσιακό χώρο του Κεντρικού Σταθμού Μετρό της Αθήνας, στο Σύνταγμα, έκτασης 1.000 τετραγωνικών μέτρων, οι Βρετανοί κατέθεσαν ελεύθερα τις απόψεις τους για την Ευρώπη, κατέγραψαν την άποψή τους για το Brexit και έδωσαν την ευκαιρία σε περίπου 200.000 επισκέπτες να απολαύσουν το ιδιαίτερο και λεπτό βρετανικό χιούμορ.

 

Έργο του Dave Brown από το 2012…

 

Με την ξεχωριστή γραφή τους οι Βρετανοί ζωγράφισαν με όλα τα χρώματα τη δική τους Ευρώπη, έτσι όπως τη βιώνουν και έτσι όπως τη θέλουν.

 

 

Την ομάδα των Βρετανών εκπροσώπησαν δύο γελοιογράφοι: Η «The Surreal McCoy» και ο Glenn Marshall, οι οποίοι μας έδωσαν την ευκαιρία να δούμε από κοντά το 28ο αστέρι της Ευρώπης.

 

Έργο του Noel Ford.

 

 

Έργο του Steve Bright (“Brighty”).

 

 

Έργο του Mike Turner.

 

 

Έργο του Kipper Williams.

 

 

Οι 28 Βρετανοί που πήραν μέρος στην έκθεση ήταν οι: Terry Anderson, Nathan Ariss, Sally Artz, Jeremy Banx, Rupert Besley, Andrew Birch, Steve Bright (“Brighty”), Dave Brown, Matthew Buck, Andy Davey, Peter Dredge, Noel Ford, Jonesy (Steve Jones), Chris Madden, Glenn Marshall, The _Surreal_McCoy, Fran Orford, Ken Pyne, Royston Robertson, Martin Rowson, William Rudling, Tim Ruscoe, Liam Higgins Saunders, Peter Schrank, Bill Stott, Mike Turner, Colin Whittock, Kipper Williams.

 

Έργο του Peter Shrank.

 

***

 

Η έκθεση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, της ΣΤΑ. ΣΥ. (Μετρό) και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.