20.8 C
Athens
Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Ό,τι μπορείς, με ό,τι έχεις, όπου είσαι / Δέκα κύκλοι εργαστηρίων για το σύγχρονο θέατρο στην πράξη

 

Πώς διαμορφώνεται το σύγχρονο θεατρικό τοπίο;

Ποιος ο ρόλος του ηθοποιού μέσα σε αυτό;

Τι ακριβώς του ζητείται;

Και πώς θα το κάνει πράξη;


Τα εργαστήρια Ό,τι μπορείς με ό,τι έχεις, όπου είσαι για έκτη χρονιά συνιστούν ένα άμεσο και αποτελεσματικό περιβάλλον μάθησης της θεατρικής πρακτικής. Επικεντρώνοντας στο θέατρο με τα ελάχιστα μέσα, τη σκηνική πράξη και τη λειτουργία του ηθοποιού, τα εργαστήρια παρουσιάζουν με απλό και πρακτικό τρόπο νέες ιδέες και μεθόδους πάνω στο σύγχρονο θέατρο και την περφόρμανς.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων έχει σχεδιαστεί με σκοπό να είναι ευέλικτο και προσβάσιμο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής και ταυτόχρονα συστηματικό και εντατικό ώστε να παρέχει στους συμμετέχοντες εργαλεία χρήσιμα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Οι εισηγητές – καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών – μοιράζονται την καλλιτεχνική τους εμπειρία και δουλεύουν στενά με τους συμμετέχοντες, βουτώντας στη δημιουργική διαδικασία μέσω των μαθημάτων, της συζήτησης, της δοκιμής και της έρευνας. Ο κάθε κύκλος των εργαστηρίων ολοκληρώνεται με μία ανοιχτή για το κοινό παρουσίαση.

***

Άντζελα Μπρούσκου, Παράλληλοι Μονόλογοι

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου έως Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου

Κάθε Δευτέρα 14:00 – 18:00, για 10 συναντήσεις

Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 160 ευρώ

Το εργαστήριο αυτό θα ασχοληθεί με την σχέση του ηθοποιού με τον λόγο, χρησιμοποιώντας σαν υλικό τα κείμενα του Γιάννη Κοντραφούρη για το Θέατρο και την Νύχτα Μόλις Πριν Από Τα Δάση του Μπερνάρ Μαρί Κολτές.

Οι κοινοί άξονες δραματουργίας και η συνομιλία με το έργο των δύο συγγραφέων θα αποτελέσει βασική έμπνευση αυτής της συνάντησης.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να προμηθευτούν τα βιβλία των συγγραφέων και να είναι ενημερωμένοι απαραίτητα για το έργο τους πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Όριο ηλικίας τα 36 έτη.

Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος μέχρι την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου.

Παρακαλούμε να προωθήσετε τα παραπάνω και τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο [email protected]

 Άντζελα Μπρούσκου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ίδρυσε το 1993 το Θέατρο Δωματίου, καθώς και το ομώνυμο studio υποκριτικής με τη βασική συνεργάτιδά της, ηθοποιό Παρθενόπη Μπουζούρη. Ασχολήθηκε με την έρευνα πάνω στη μέθοδο και την τεχνική του ηθοποιού με άξονα την αρχαία τραγωδία. Έκτοτε σκηνοθέτησε πολλά έργα από το σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο. Συνεργάστηκε επίσης με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Θέατρο Τέχνης και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

***

Γιάννης Σκουρλέτης,  Κατάφωτα

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου έως Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου

Κάθε Τετάρτη  17:30 – 20:30, για 10 συναντήσεις

Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 160 ευρώ

 Κατάφωτα

Το νέο workshop της bijoux de kant στο Βios.

Τα Κατάφωτα βασίζονται στις Ωδές στον Πρίγκηπα του Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου. Η bijoux de kant ανάβει τα φώτα στα νεόκτιστα, σκουπίζει φύλλα και δάκρυα από πισίνες και παλιά αρχοντικά σε ένα εργαστήριο που θα καταλήξει σε παράσταση. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τον αστικό ρομαντισμό της ποίησης του Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης απευθύνει το εργαστήριο υποκριτικής σε επαγγελματίες ηθοποιούς, αλλά και σε ερασιτέχνες που είναι πρόθυμοι να μηδενίσουν και να ξεκινήσουν από την αρχή. Γλώσσα και σώμα επανευφευρίσκονται. Ένα ταξίδι σαν συρραφή εικόνων από το παράθυρο ενός λεωφορείου των ΚΤΕΛ που διατρέχει την ελληνική επαρχία όπου όλα θα σβηστούν για να ξαναγραφούν. Έρημα πρατήρια βενζίνης, γκρίζες αποθήκες, γήπεδα και μακρινά προάστια, τοπία που ο ηθοποιός πρέπει πρώτα να ξεχάσει για να θυμηθεί από την αρχή.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε σπουδαστές και απόφοιτους δραματικών σχολών, επαγγελματίες ηθοποιούς και performers.

Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος μέχρι την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου.

Παρακαλούμε να προωθήσετε τα παραπάνω και τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο [email protected]

Γιάννης Σκουρλέτης

Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο και ζωγραφική έχοντας συμμετάσχει σε πληθώρα εικαστικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέχρι σήμερα. Το 2010 ίδρυσε την καλλιτεχνική ομάδα bijoux de kant και την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν». Έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, την Εθνική Λυρική Σκηνή κι άλλες αθηναϊκά θέατρα. Παρότι το θέατρο αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη δημιουργία της ομάδας, η bijoux de kant επιδιώκει να ξεπεράσει τους περιορισμούς που ορίζει η έννοια της θεατρικής ομάδας και να διαμορφώσει μια ερευνητική πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή διαφορετικά πεδία, εντός και εκτός της σφαίρας της δημιουργικής έκφρασης. Το θέατρο και η performance, η σύγχρονη μουσική και τα νέα τεχνολογικά μέσα, η Ιστορία της Λογοτεχνίας και η Θεωρία της Τέχνης, το εικαστικό ιδίωμα και οι υποκριτικές τεχνικές είναι μερικά από τα στοιχεία, τα οποία η bijoux de kant επιχειρεί να συνδέσει έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα οικουμενικό και διαχρονικό αποτύπωμα, που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινωνικό σώμα και ξεπερνά τα όρια της κυρίαρχης κουλτούρας, ενισχύοντας τη θέση της καλλιτεχνικής πράξης ως κριτική στάση.

*** 

Μαρία Μαγκανάρη,  Συγγενείς στη σκηνή / Μυστικά και ψέματα

Σάββατο 13 Οκτωβρίου έως Σάββατο 15 Δεκεμβρίου

Κάθε Σάββατο  13:00 – 17:00, για 10 συναντήσεις

Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 160 ευρώ

Τι σημαίνει να είσαι γιος ή κόρη κάποιου/ας; Αδελφός, πατέρας, μητέρα, σύζυγος;

Τι σημαίνει να είσαι γιος ή κόρη κάποιου/ας στη σκηνή; Αδελφός, πατέρας, μητέρα ή σύζυγος;

Πώς γίνεται θέατρο αυτό το σύνθετο πλέγμα συναισθημάτων, αυτή η σκοτεινή δυναμική της συγγένειας; Και από πού ξεκινάει ο ηθοποιός για να διαχειριστεί πρακτικά τη βασική ταυτότητα που του επιβάλει ο δοσμένος ρόλος;

Με αφορμή αποσπάσματα από έργα των Α. Τσέχωφ, Χ. Ίψεν και Ι. Μπέργκμαν, στο προτεινόμενο εργαστήριο θα διερευνηθούν οι ταυτότητες (κόρη, γιος, σύζυγος κ.ο.κ.) ως υποκριτικά εργαλεία, καθώς και η δυναμική των σχέσεων (μητέρα- κόρη/ σύζυγοι/αδέλφια μεταξύ τους κ.λπ.) ως πρακτική σκηνοθεσίας.

Σχέσεις εξουσίας και υποταγής, λεκτικές συγκρούσεις και αποσιωπήσεις, μυστικά και ψέματα. Αγάπη και μίσος: τα οικογενειακά δεδομένα ως υλικό επικοινωνίας και ως αφορμή για τη δημιουργία σχέσεων μεταξύ των ηθοποιών επί σκηνής.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, θεατρολόγους, αλλά και σ’εκείνους που είναι ανοιχτοί στη διερεύνηση του συγκεκριμένου πεδίου μέσω της θεατρικής πράξης.

Στο τέλος των συναντήσεων θα οργανωθεί ανοιχτή παρουσίαση.

Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος μέχρι την Τρίτη 9 Οκτωβρίου.

Παρακαλούμε να προωθήσετε τα παραπάνω και τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο [email protected]

Μαρία Μαγκανάρη

Είναι ηθοποιός και σκηνοθέτις. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Φιλολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από τη Δραματική Σχολή Βεάκη.

Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Κανιγκούντα», συμμετείχε ως ηθοποιός σε όλες τις παραστάσεις του θιάσου (2005-2013), σε σκηνοθεσία Γ. Λεοντάρη.

Ως ηθοποιός συνεργάστηκε επίσης με την ομάδα «Nova Melancholia», με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, με την Ελ. Τιμπλαλέξη, ενώ συμμετείχε και σε κάποιες κινηματογραφικές ταινίες.

Το 2014 ίδρυσε την ομάδα «προτσές».

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Μεσοπόλεμος, βασισμένο σε κείμενα του Ελληνικού Μεσοπολέμου (Οικία Κατακουζηνού, 2012), Αλεξάντερπλατς, βασισμένο στο κείμενο του Αλ. Ντέμπλιν (Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης 2012/ Φεστιβάλ Αθηνών, 2013), Το θηρίο στη ζούγκλα του Χ. Τζέιμς (Θέατρο Τέχνης- Καρόλου Κουν / Φρυνίχου, 2014), Η Φθινοπωρινή Σονάτα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζης, 2015), Η Αρχή του Κακού της Μαρίας Φακίνου (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2017), Οι Παραθεριστές του Μαξίμ Γκόρκι (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Εφηβική Σκηνή, 2018), Τριστάνος του Τόμας Μαν (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2018).

Σε μια προηγούμενη ζωή έγραψε και σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία Κλαίνε την ώρα που τα σκοτώνουν (παραγωγή Ε.Κ.Κ., 2007). Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, με τα βραβεία Σεναρίου και Κοινού του Ιδρύματος Κοτρώνη, ενώ βραβεύτηκε και στο εξωτερικό καθώς συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα διεθνών κινηματογραφικών Φεστιβάλ (Γαλλία, Ιταλία, Μαρόκο, Τουρκία, Ταϊβάν) και στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Παρίσι. Η σκηνοθέτις επελέγη και συμμετείχε στο Berlinale Talent Campus 2008.

Πληροφορίες

Ό,τι μπορείς, με ό,τι έχεις, όπου είσαι!

Δέκα (10) κύκλοι εργαστηρίων για το σύγχρονο θέατρο στην πράξη

Α’ περίοδος: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018

Άντζελα Μπρούσκου, Γιάννης Σκουρλέτης, Μαρία Μαγκανάρη

(Για προεξόφληση των εργαστηρίων προβλέπεται έκπτωση 15%. Εναλλακτικά, κάθε εργαστήριο εξοφλείται σε 2 ισόποσες δόσεις με την έναρξη των σεμιναρίων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.Για συμμετοχή σε πάνω από ένα εργαστήριο, προβλέπεται έκπτωση 20%.)

Συμμετοχές: 2103425335 | seminars@bios.gr 

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο BIOS Tesla, Πειραιώς 84

 Υπεύθυνος εργαστηρίωνΚώστας Κουτσολέλος

Διοργάνωση: BIOS

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -