19.9 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini». Ακούστε το τραγούδι – διαβατήριο για το μπικίνι

5 Ιουλίου 1946: Ο Λουί Ρεάρ, ένας πρώην μηχανικός αυτοκινήτων, του οποίου η οικογένεια είχε ένα κατάστημα εσωρούχων, παρατήρησε ότι οι γυναίκες στις παραλίες της Γαλλίας που βρέχονταν από τη Μεσόγειο, δίπλωναν όσο μπορούσαν τα μαγιό τους για να «δει» μεγαλύτερο μέρος του κορμιού τους ο ήλιος.

Αυτή ακριβώς η παρατήρηση του έδωσε την ιδέα για το μπικίνι, το οποίο πήρε το όνομά του από την ατόλη (κοραλλιογενές νησί) «Bikini», όπου οι ΗΠΑ εκείνη την εποχή ξεκινούσαν να δοκιμάζουν την πυρηνική βόμβα.

Λίγο μετά τον πόλεμο οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ξεχύνονταν στις παραλίες για να απολαύσουν τον ήλιο για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά δηλαδή από μια μακρά περίοδο κατά την οποία οι Ναζί και οι καταστροφές εμπόδιζαν την ηλιοθεραπεία.

Ο συγγραφέας μόδας Τζέιμι Σάμερ έλεγε: «Θυμάμαι ότι κανείς δεν είχε πάει στην παραλία για χρόνια, οι άνθρωποι λαχταρούσαν τις απλές χαρές που προσφέρει η θάλασσα και ο ήλιος. Για τις γυναίκες, το να φορέσουν ένα μπικίνι σηματοδοτούσε κάποιου είδους απελευθέρωση. Δεν υπήρχε κανένα σεξουαλικό υπονοούμενο πίσω από το μπικίνι. Αντίθετα ήταν κάτι σαν μια γιορτή ελευθερίας και επιστροφής στις χαρές της ζωής».

Όμως, για να είναι επιτυχής η εφεύρεση του Ρεάρ, θα έπρεπε αναγκαστικά να ξεπεραστούν τα συντηρητικά κοινωνικά ήθη που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο. Ο δημιουργός του διασημότερου μαγιό προσπάθησε να εισάγει το μπικίνι σε μια εκδήλωση μόδα στην πισίνα Molitor στο Παρίσι.

Ωστόσο, καμία επαγγελματίας μοντέλο δεν ήταν πρόθυμη να το φορέσει. Έτσι, ο Ρεάρ απευθύνθηκε στην 19χρονη Γαλλίδα στρίπερ Μισελίν Μπερναντίνι, η οποία εργαζόταν ως χορεύτρια στο δημοφιλές Casino de Paris η οποία και τελικά το φόρεσε.

Στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι αρχές αρχικά απαγόρευσαν το μπικίνι και απομάκρυναν από τις παραλίες όσες τουρίστριες το φορούσαν. Ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας του 1950 το μπικίνι δεν ήταν αποδεκτό ένδυμα ούτε στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα η αποδοχή και η υποδοχή του μπικίνι έγινε κυρίως μέσα από τις γελοιογραφίες του Βασίλη Χριστοδούλου, του Αρχέλαου, του Μιχάλη Γάλλια, του Σταμάτη Πολενάκη και άλλων στα περιοδικά ποικίλης ύλης της εποχής: Ρομάντσο, Πάνθεον, Θησαυρός…

Αντιθέτως στις ΗΠΑ το κλίμα άλλαξε από το 1960, όταν το μπικίνι έγινε αναπόσπαστο μέρος της αμερικανικής λαϊκής κουλτούρας.

Τότε βγήκε και το τραγούδι «Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini» που ερμήνευσε η ηθοποιός Ανέτ Φουνιτσέλο στην ταινία «Beach Party».

***

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -