Ένα ολοκαίνουργιο ξεχωριστό θεατρικό φεστιβάλ φιλοδοξεί να γίνει μια μεγάλη γιορτή νέου θεάτρου.
Θα το παρακολουθήσουμε στο θέατρο «Μικρός Κεραμεικός», από τη Δευτέρα 17 έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024.
Πρόκειται για το «BE.AR | Be Artist Theatre Festival», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη Χρήστου Καρασαββίδη.
Το νέο φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία σε πολλές νέες ομάδες και νέους καλλιτέχνες, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς αλλά και κάθε είδους συντελεστές, να παρουσιάσουν τις δουλειές τους, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν και να συναγωνιστούν.
Το «BE.AR», επιδιώκει να αποτελέσει τη νέα πρόταση στην ανάδειξη της νέας γενιάς καλλιτεχνών της χώρας.
Στις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου, η σκηνή και το φουαγιέ του θεάτρου «Μικρός Κεραμεικός» θα γεμίσουν με παραστάσεις, performances, μουσικά live και κάθε είδους καλλιτεχνικά events.
Κορωνίδα του «BE.AR | Be Artist Theatre Festival» αποτελεί το διαγωνιστικό τμήμα θεάτρου, όπου νέες θεατρικές ομάδες θα διαγωνιστούν παρουσιάζοντας μια παράσταση 20’, με τη νικήτρια ομάδα να κερδίζει το μεγάλο έπαθλο των 700€ καθώς και τη δυνατότητα να παρουσιάσει την παράστασή της, στην ολοκληρωμένη πια μορφή της, τη σεζόν 2024-2025, στη σκηνή του θεάτρου «Μικρός Κεραμεικός» κάνοντας το Bear, το μοναδικό υπαμειβόμενο φεστιβάλ.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ
«Περιμένω πολλά από τη γενιά μου»
Περιμένω να διαφύγουμε από τα στεγανά του θεάτρου, να δημιουργήσουμε νέους κόσμους και κινήματα, να πειραματιστούμε πάνω στο ανέφικτο μπας και ξορκίσουμε το εφικτό. Να πειστούμε πως η τέχνη γεννήθηκε από ανθρώπους κι απευθύνεται σ΄ αυτούς, να πιστέψουμε σ΄ εκείνον που δεν ξέρει γιατί κάνει κάτι, ξέρει όμως σίγουρα γιατί δεν κάνει το αντίθετο.
Περιμένω να βυθιστούμε στα νέα επιθετικά κείμενα, τα κείμενα των επικίνδυνων σκέψεων, τα κείμενα των παρατημένων ιδεών, τα κείμενα που δεν αντιμετωπίζουν τίποτα ως κάτι άπιαστο, αλλά τα πάντα ως θεμελιώδη. Να τολμήσουμε να γράψουμε με ασυνήθιστα σημεία στίξης, την άνω και τη διπλή τελεία, να μην αγκιστρωθούμε στην παρατακτική σύνδεση αλλά να χαθούμε στη διάσπαση, να γράφουμε χωρίς να φοβόμαστε τους κανόνες, να δούμε τη δομή αλλιώς, μπορεί να είναι καλύτερη από τα χάρτινα βαρίδια του παρελθόντος μας.
Περιμένω να σκηνοθετήσουμε δημιουργικά κι απόκοσμα, να δούμε γαλάζιο εκεί που όλοι βλέπουν κόκκινο, να επανεκτιμήσουμε τι θα πει φορμαλισμός, σωματοποίηση, αισθητηριακή, μπορεί να μην τα καταλάβαμε ποτέ πραγματικά, να γελάσουμε εκεί που θα μας πουν πως ο ρόλος παίζεται έτσι, να φτύσουμε τον κόρφο μας όπου μας μιλήσουν για κουλτούρα, να επιμείνουμε σε ένα όραμα, σε πείσμα των αναμενόμενων, σε πείσμα των ήδη πεπραγμένων, σε πείσμα καθενός που θα μας πει πως κάτι δεν μπορεί να γίνει· ίσως ποτέ να μην κατάλαβε πως η ερώτηση “γιατί” δεν χρήζει ορθολογικής απάντησης.
Περιμένω να παίξουμε καλύτερα απ΄ όσο διδαχθήκαμε, να αξιοποιήσουμε τη δύναμη και την ορμή της ηλικίας, της σκέψης, του αυθορμητισμού, του άγιου παρορμητισμού. Να κρύψουμε στην καρδιακή κρυψώνα τα μυστηριώδη χαμόγελα των πεπεισμένων χαρακτήρων, να μην φοβηθούμε τους ρόλους, τις ατάκες, τις σκηνές, να μη φοβηθούμε οτιδήποτε χαρακτηρίζεται μεγάλο· έτσι κι αλλιώς αν δεν σηκώσουμε το κεφάλι, οι σκιές πάντα μεγάλες και τρομακτικές θα φαίνονται.
Περιμένω πολλά από τη γενιά μου, να εμπιστευτεί εμένα, εσένα, τον άλλο, να εμπιστευθεί κάθε κομμάτι της, να κοιταχθεί στον καθρέφτη και να συνειδητοποιήσει πως είναι πολύ ομορφότερη απ΄ όσο την έχουν πείσει πως είναι. Μαραθήκαμε ανάμεσα σε φόβους κι αμφιβολίες, ανάμεσα σε περασμένες αγάπες και σε καιρού χαλάσματα, μετρώντας μέρες.
Έχουμε τόσα να κάνουμε που μπορεί να μην ξέρουμε αν θα πετύχουμε, στο πλάγιο βλέμμα, όμως, στους όρκους των επόμενων χρόνων, στη σιωπή, στο αυριανό χαμόγελο, θα ξέρουμε πως, τουλάχιστον, δεν πρόκειται να αποτύχουμε ποτέ».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΔΕΥΤΕΡΑ 17/06
18:00 | Έναρξη Φεστιβάλ
21:00 | Ασανσέρ (σκην. Σ. Κιναλόπουλος)
ΤΕΤΑΡΤΗ 19/06
20:30 | cLOwNELY day (σκην. Ν. Καβουλάκου)
ΠΕΜΠΤΗ 20/06
19:00 | Αναλόγια
21:00 | Γελάνε και οι πέτρες (stand up Π. Πατουχέας )
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/06
21:00 | Θα σε πάρει ο δρόμος (σκην. Απ. Ψαρρός)
ΣΑΒΒΑΤΟ 22/06
21:00 | Live: Pivert
ΚΥΡΙΑΚΗ 23/06
21:00 | Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι (σκην. Κ. Γάκης)
ΔΕΥΤΕΡΑ 24/06
21:00 | Ασανσέρ (σκην. Σ. Κιναλόπουλος)
ΤΡΙΤΗ 25/06
21:00 | Misirlou the Superhero (σκην. Θ. Εικοσιπεντάρχου)
ΤΕΤΑΡΤΗ 26/06
21:00 | I am leaving… (σκην. G. Atalay)
ΠΕΜΠΤΗ 27/06
19:00 | Διαγωνιστικό Τμήμα – Α ́ Ημιτελικός
• 19:00 | Tabula Rasa (σκην. Β. Μάγειρος)
• 19:45 | Η σονάτα του σεληνόφωτος (σκην. Β. Κονταξής)
• 20:30 | Μια φοβερή νύχτα (σκην. Μ. Βαρδάκη)
• 21:15 | The land of wanting more (σκην. Μ. Ράντου)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/06
19:00 | Διαγωνιστικό Τμήμα – Β ́ Ημιτελικός
• 19:00 | Σαν τα δελφίνια (σκην. Κ. Μπουλούμη, Κ. Κλαούντιο)
• 19:45 | Θήλεια Ρῆσις (σκην. Ελ. Λύτρα)
• 20:30 | Όλο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία (σκην. Εμ. Μαύρος)
• 21:15 | Αρμονία (σκην. Σ. Τζούμα)
ΣΑΒΒΑΤΟ 29/06
19:00 | Misirlou the Superhero (σκην. Θ. Εικοσιπεντάρχου)
21:00 | Live: The Tenorman Show (Γ. Τζιουβάρας)
ΚΥΡΙΑΚΗ 30/6
19:00 | Διαγωνιστικό τμήμα – ΤΕΛΙΚΟΣ
22:30 | Πάρτι Λήξης κι Ανακοίνωση Νικητή
***
Θέατρο «Μικρός Κεραμεικός»
Ευμολπιδών 13
Αθήνα 118 54
Μετρό σταθμός «Κεραμεικός»
Τηλέφωνο: 210 345 4831
Προπώληση
ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: [email protected] και [email protected]