11.2 C
Athens
Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025

Μια παλιά κινέζικη παροιμία λέει: «Όλοι αντάμα κι ο ψωριάρης χώρια»…

Του Παναγιώτη Μήλα

Η παραλία Καρτερός βρίσκεται 9 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου. Ονομάστηκε έτσι απ’ τον στρατηγό Καρτερό που το 824 μ.Χ. αποβιβάστηκε στην παραλία για να απελευθερώσει την Κρήτη απ’ τους Σαρακηνούς αλλά …νικήθηκε.

Σε αυτή την παραλία έγιναν την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 τα λαμπρότατα εγκαίνια του 1ου Εθνικού Κέντρου Παράκτιων Αθλημάτων

Παρέστησαν: Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοπικοί Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, εκπρόσωποι της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, μέλη της αθλητικής οικογένειας και χιλιάδες κατοίκων.

Στην «πρόχειρη» εξέδρα είχε χώρο για όλους. Μόνον ένας δεν χώρεσε: Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση Γιώργος Καπελλάκης.

Εδώ ακριβώς ισχύει η παλιά κινέζικη παροιμία «Όλοι αντάμα κι ο ψωριάρης χώρια»…
Και καλά μέχρις εδώ. Μπορεί να πει κάποιος ότι …έγινε λάθος. Όμως δύο δηλώσεις που ακολούθησαν έκαναν τα πράγματα χειρότερα.

Κατά τη διάρκεια του αγιασμού, κληρικοί και αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, βρίσκονται πάνω σε μία υπερυψωμένη εξέδρα. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης…

*Η πρώτη δήλωση ήταν του κ. Αυγενάκη ο οποίος είπε:

«Ήταν λάθος και δεσμεύομαι πως δεν θα επαναληφθεί. Τέτοια εικόνα, όπως η μη πρόνοια πρόσβασης του Προέδρου της Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή – Hellenic Paralympic Committee, Γιώργου Καπελλάκη, στην πρόχειρη εξέδρα για τον αγιασμό των εγκαταστάσεων Karteros Beach Sports Center, τέτοια παράλειψη δεν θα ξανασυμβεί.
H κουλτούρα συμπερίληψης είναι φιλοσοφία μας από την πρώτη ημέρα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά και βασικός άξονας πολιτικής της Κυβέρνησής μας.
Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι αθλητές ΑμεΑ. Και το αναγνωρίζουν».

*Η δεύτερη δήλωση ήταν του κ. Καπελλάκη ο οποίος αντί να πάρει το καπελάκι του και να φύγει είπε τα εξής απευθυνόμενος στον κ. Αυγενάκη:

«Με τις συμπεριφορές σας μας αντιμετωπίζετε ίσα. Ήταν μεγάλο παράπονό μας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είχαμε ίση αντιμετώπιση και με σένα τη βρήκαμε, Λευτέρη Αυγενάκη. Κι είναι πολύ βασικό αυτό, όχι μόνο για τους Αθλητές με Αναπηρία, αλλά για όλη την κοινωνία».

***

Δυστυχώς ένα κινέζικο ρητό λέει ότι: «Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις» οπότε όσα και να λένε οι κ. Αυγενάκης και Καπελλάκης δεν διορθώνουν ούτε απαλείφουν το απαράδεκτο λάθος.

Για να κλείσουμε λοιπόν, πάλι με κινέζικη παροιμία, θυμίζουμε στον κ. Αυγενάκη: «Αυτός που σου λέει τα ελαττώματά σου δεν είναι απαραίτητα ο εχθρός σου. Αυτός που σε κολακεύει συνέχεια δεν είναι απαραίτητα φίλος σου».

Τόσο απλά…

ΥΓ. Τώρα θα μου πείτε: «Και τι μας νοιάζει τι έγινε την ώρα του αγιασμού σε ένα Κέντρο Παράκτιων Αθλημάτων; Τι σχέση έχει αυτό το θέμα με τον Πολιτισμό;».
Πολύ λογική η ερώτηση.
Η απάντηση;
Μα, πρωταγωνιστής είναι ο Υφυπουργός Πολιτισμού…
Απλούστατον…

*
Σημείωση: Ο κ. Καπελλάκης έχει πάρει μέρος σε τέσσερεις Παραολυμπιακούς Αγώνες: Στην Αθήνα το 2004 [χάλκινο μετάλλιο στα 50 μέτρα ύπτιο], στο Πεκίνο το 2008 [τέσσερα μετάλλια: Χρυσό στα 50 μέτρα ελεύθερο, ασημένιο στα 100 μέτρα ελεύθερο, χάλκινο στα 200 μέτρα ελεύθερο και χάλκινο στα 50 μέτρα ύπτιο]. Επίσης συμμετείχε στο Λονδίνο το 2012 και στο Ρίο το 2016.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -