Φεστιβάλ Βενετίας: O Χρυσός Λέοντας στη ταινία «Το συμβάν»

Η Audrey Diwan με τον Χρυσό Λέοντα του 2021.

Ολοκληρώθηκε το διαγωνιστικό μέρος του φετινού 78ου Φεστιβάλ Βενετίας, με την γαλλική δραματική ταινία της Οντρέ Ντιβάν «L’ evenement» («Το συμβάν») να κατακτά τον Χρυσό Λέοντα.
Η ταινία αναφέρεται σε μια παράνομη άμβλωση τη δεκαετία του 1960 και βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ανί Ερνό. Εκτυλίσσεται στη Γαλλία πριν από τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Παρουσιάζει την ιστορία μιας νεαρής φοιτήτριας που μένει έγκυος, ρόλο που ερμηνεύει η Γαλλορουμάνα ηθοποιός Άννα Μαρία Βαρτολομέι.
Πάολο Σορεντίνο: Το δεύτερο βραβείο πήγε στη βαθιά προσωπική ταινία «The Hand of God» (Το χέρι του Θεού) του Ιταλού σκηνοθέτη, στην οποία αφηγείται πώς έχασε τους γονείς του όταν ήταν έφηβος.
Τζέιν Κάμπιον: Η Επιτροπή απένειμε τον Ασημένιο Λέοντα καλύτερης σκηνοθεσίας στη Νεοζηλανδή σκηνοθέτιδα για την ταινία εποχής «The Power of the Dog» που διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1920.
Μάγκι Τζίλενχαλ: Το βραβείο καλύτερου σεναρίου πήγε στη Μάγκι Τζίλενχαλ για τη διασκευή της στο βιβλίο της Έλενα Φεράντε η «Ιστορία της Χαμένης Κόρης».
Πενέλοπε Κρουζ: Η Ισπανίδα σταρ απέσπασε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας από γυναίκα ηθοποιό για τον ρόλο της στην ταινία «Madres Paralelas», τη νέα συνεργασία της με τον συμπατριώτη της, Πέδρο Αλμοδόβαρ.
Τζον Αρσίλα: Το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου πήγε στον Φιλιππινέζο ηθοποιό ο οποίος υποδύεται έναν δημοσιογράφο του ραδιοφώνου ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με ψευδείς ειδήσεις και διαφθορά στο «On the Job: The Missing 8», μια ταινία του Έρικ Μάτι, διάρκειας 3,5 ωρών.
Φιλίπο Σκότι: Το βραβείο «Μαρσέλο Μαστρογιάνι» για τον καλύτερο νέο ηθοποιό πήγε στον πρωταγωνιστή της νέας, ημιαυτοβιογραφικής ταινίας του Πάολο Σορεντίνο «Hand of God».