14.4 C
Athens
Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Ομαδική έκθεση «Άσπρο = Μαύρο» στην Dépôt Art Gallery

Πάνω: COSTIS Αέναες χαρτογραφήσεις, Ηλεκτρονικός κεραυνός, ρινίσματα σίδερου πάνω σε καουτσούκ. (Medium)

 

Η Dépôt Art Gallery εγκαινιάζει την Τρίτη 7 Ιουνίου την ομαδική έκθεση «Άσπρο <=> Μαύρο».
Στην έκθεση παρουσιάζουν έργα τους οι εικαστικοί: Γιώργος Ζογγολόπουλος, Όπυ Ζούνη, Costis, Νίκος Τρανός, Γιώργος Τσακίρης, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς.

Γιώργος Χαρβαλιάς

* Σχετικά με τα έργα που παρουσιάζονται θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
Τα έργα των Γιώργου Ζογγολόπουλου και Όπυς Ζούνη είναι πρωτότυπα και προέρχονται από τη Συλλογή του Ιδρύματος Γιώργος Ζογγολόπουλος και τη συλλογή της οικογένειας της Όπυς Ζούνη αντίστοιχα.
Το έργο του Πάνου Χαραλάμπους είναι αδημοσίευτο, χρονολογίας 1993.
Το έργο του Γιώργου Χαρβαλιά είναι μαξιλάρια και τύπωμα σε κουβέρτα του Πολεμικού Ναυτικού, χρονολογίας 1994 – 1995 και ανήκει στη σειρά έργων του «Μαξιλάρια», ένα εκ των οποίων υπάρχει στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών.
Το έργο του Costis είναι από τη σειρά έργων που έχουν εκτεθεί στο ESPASELECTRA (μουσείο Γαλλικής ΔΕΗ).
Επιμέλεια έκθεσης: Γωγώ Κολυβήρα.

Όπυ Ζούνη

* Ο ιστορικός τέχνης Κωνσταντίνος Μπάσιος στο κείμενό του για την έκθεση με τίτλο “Άσπρο <=> μαύρο”, κατά τρόπο αινιγματικό και ερμητικό σημειώνει:
«Οι εκθέσεις σε αίθουσες τέχνης, με πολυπρόσωπες παρουσιάσεις, συνήθως προκαλούν απορία και καμιά φορά σύγχυση: με βάση ποιο κοινό στοιχείο συνέχονται όλοι οι παρουσιαζόμενοι δημιουργοί;
Το διερώτημα αυτό δεν αποφεύγεται και εδώ, στην Dépôt Art Gallery, όπου η συνέκθεση τόσων πολλών και σημαντικών δημιουργών, επιγράφεται ως: «Άσπρο <=> Μαύρο».
Πρόκειται για ένα αρχέγονο αντώνυμο, το οποίο εννοιολογεί την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ποιότητες συμβολικά αποδοσμένες. Ανάλογες εκφράσεις, όπως: φως-σκοτάδι, μέρα-νύχτα, πρωί-βράδυ, χειμώνας-καλοκαίρι, ζωή-θάνατος, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια υπόμνηση ότι αυτό το ζεύγμα λειτουργεί, και πολύ και έντονα, στο λόγο, που εν τέλει σηματοδοτεί αυτήν την κεφαλαιώδη νοητική και νοηματική λειτουργία της οντότητάς μας.
Παράλληλα και με ιδιαίτερα υπαινικτικό τρόπο, προκαλείται και προσκαλείται ο επισκέπτης από τα εντεθειμένα αμφίδρομα βέλη, ανάμεσα σε αυτές τις δύο λέξεις-κλειδιά: δηλαδή να υποπτευθεί για αυτήν την υψηλή πιθανότητα διαλογικής και διαλεκτικής λειτουργίας, που τόσο έχουμε ανάγκη, προκειμένου να προβούμε σε μια οποιαδήποτε συνθετική εξέλιξη και πιθανή αμφισβήτηση, των όσων η, στενά εννοούμενη, λογική επιτάσσει επί αιώνες.
Αν οι θεωρητικές απόπειρες για την υπέρβαση ενός οιονεί καταπιεστικού διπόλου επιφέρουν κάποια δυσφορία, η εικονολογική εκφορά, αποτύπωση και μεταφορά των αντιτιθεμένων, -δισδιάστατα και τρισδιάστατα- μόνο ως πρόκληση απελευθέρωσης, πλέον, μπορεί να προταθεί.
Σε μια περίοδο, όπου όλα γύρω μας καταρρέουν, όπου οι γνωστικές μας βεβαιότητες δεν έχουν καταστεί μόνο ανάμνηση ενός χαμένου παραδείσου αλλά και αφορμή άλγους, έχει ενδιαφέρον το πώς, δημιουργικά και διαχρονικά, υπερβαίνονται αυστηρές καλλιτεχνικές θεωρίες (για το τι είναι χρώμα, αν είναι χρώμα και άλλα ανάλογα συναφή) και με τρόπο κυριολεκτικά αινιγματικό και ερμητικό απελευθερώνονται οι δημιουργικές δυνάμεις των ανθρώπων και προσκαλούν σε μια εξιδανίκευση, σε μια πρόταση παραμυθίας, αναστοχασμού και ανατροφοδότησης: δηλαδή σε ό, τι μάς έχει αφαιρεθεί, είτε συγκυριακά, είτε πολιτιστικά, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια».

Γιώργος Ζογγολόπουλος

Πληροφορίες για την έκθεση

Εγκαίνια: Τρίτη 7 Ιουνίου, ώρες 19:30 – 23:00
Διάρκεια έκθεσης: 7 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2016
Dépôt Αrt Gallery,
Νεοφύτου Βάμβα 5,
106 74 Κολωνάκι Αθήνα
Τηλ.: +30 210 3648174
e-mail: [email protected]
Facebook: depotgallery.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 21:00
(εκτός της ημέρας των εγκαινίων)
Σάββατο 11:00 –17:00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

https://www.facebook.com/events/473943296109193/

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -