22.7 C
Athens
Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην έκθεση «Όλοι σε λένε άγαλμα, σε προσφωνώ γυναίκα»

Οι Επιμελητές Τέχνης Πάρης Καπράλος και Βέρα Κατρανίδου απευθύνουν Πρόσκληση Ενδιαφέροντος συμμετοχής στην έκθεση “Όλοι σε λένε άγαλμα, σε προσφωνώ γυναίκα” με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η έκθεση με φυσική παρουσία θα διεξαχθεί σε γνωστό χώρο τέχνης στο κέντρο της Αθήνας τον Μάρτιο 2024, και παράλληλα θα είναι και διαδικτυακά επισκέψιμη με την υποστήριξη της ARTgrID.

Το υλικό της έκθεσης θα είναι δίγλωσσο (Ελληνικά & Αγγλικά), συμπεριλαμβανομένων του Αναμνηστικού καταλόγου – βιβλίου της.

Στην έκθεση μπορούν να υποβάλλουν έργα τους και να συμμετέχουν καλλιτέχνες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, και κατοικούν στην Ελλάδα και στη Κύπρο

Έργα που γίνονται δεκτά. Στην έκθεση γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα τέχνης οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας που συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα. Μπορείτε να υποβάλλετε έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, έντυπης ψηφιακής τέχνης, κολλάζ, ψηφιδωτά, γλυπτά, video-art.

Εννοιολογικό πλαίσιο. Η 8η Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, τιμάται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, και αναγνωρίζεται ευρέως ως μια ευκαιρία να αναγνωριστούν τα επιτεύγματα των γυναικών προς την Ισότητα, να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία ως προς τα σχετικά ζητήματα, και να ενθαρρυνθεί η περεταίρω δράση.
Όσο θετικό μήνυμα και αν εκπέμπει η 8η Μαρτίου είναι “λίγη” μπροστά στη ζοφερή καθημερινότητα, όσο έμφυλα στερεότυπα εξακολουθούν με σχηματικές αναπαραστάσεις που να αποδίδουν χαρακτηριστικά, υποτίθεται «φυσικά», στις γυναίκες και στους άνδρες, που βασίζονται σε γενικεύσεις, και υποκειμενικές υπεραπλουστεύσεις. Η βία κατά των γυναικών παραμένει μια εντεινόμενη παγκόσμια επιδημία.

Η οικονομική ανισότητα και η διαφορά στις εργασιακές αμοιβές εξακολουθούν, ενώ η πρόσβαση και η συμμετοχή των γυναικών στο πλήρες εύρος της πολιτικής, επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής είναι ακόμα υποβαθμισμένη. Η έλλειψη ισότητας στην εκπαίδευση και η περιορισμένη πρόσβαση στις επιστήμες και την τεχνολογία αποτελούν ένα ακόμη εμπόδιο.

Αντλούμε έμπνευση για τον τίτλο της έκθεσης από έναν στίχο της Κικής Δημουλά, τον “Όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα, / εγώ σε προσφωνώ γυναίκα κατευθείαν” (από το ποιήμα με τίτλο “Σημεῖο Ἀναγνωρίσεως -ἄγαλμα γυναίκας μέ δεμένα χέρια”, συλλογή «Το λίγο του κόσμου», κυκλοφορεί από τις Εκδ. Στιγμή -εμπνευσμένο από το μαρμάρινο γλυπτό του Κωνσταντίνου Σεφερλή «Η Βόρειος Ήπειρος» του 1951 που βρίσκεται στο πάρκο δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και δείχνει μία γυναίκα δεμένη), εισηγούμαστε πως το διακύβευμα ξεπερνά τα Δίκαιο ή το Ηθικό, προτείνουμε πως η προαγωγή του ανθρώπινου πολιτισμού μέσω της πλήρους ισότητας φύλου δεν αποτελεί απλώς μια κοινωνική διεκδίκηση, αλλά μια θεμελιώδη παράμετρο για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων.

***

Τι πρέπει να υποβάλλετε.

Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο

[email protected]

με θέμα ΓΥΝΑΙΚΑ τα ακόλουθα:

(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρίς κορνίζα/τζάμι.

(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.

(3) Στοιχεία επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Αν επιθυμείτε να υποβάλλετε Video Art θα πρέπει είτε να μας στείλετε κοινά αρχεία video μέσω wetransfer, και email με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες, ή να μας παραπέμψετε σε σύνδεσμο (Vimeo, Youtube) που είναι προσβάσιμη στη πλήρη έκταση του το video.

Σημαντικές σημειώσεις

Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών.

Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν.
Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.

Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.
Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στο πλαίσιο της έκθεσης.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και τη Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 στις 23:59′.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -