«Here’s to a Brave New World» στην Arte Visione: Γιώργος Παπασταθόπουλος και Πάνος Καμπύλης

***

«Το κοσμογονικό σοκ της πρόσφατης πανδημίας κλόνισε το αυτάρεσκο αφήγημα του σύγχρονου ανθρώπου ως παντοδύναμου διαχειριστή του πλανήτη, ενώ έθεσε παράλληλα αμείλικτα ερωτήματα αναφορικά με την εγκυρότητα του υφιστάμενου μοντέλου διαβίωσης. Ο σύγχρονος κόσμος φαίνεται ν’ ασφυκτιά και ν’ αναζητά εναλλακτικές προτάσεις για το μέλλον.

Υπό το πρίσμα αυτό, η έκθεση ζωγραφικής Here’s to a Brave New World, η οποία φιλοξενείται στην γκαλερί Arte Visione από 28 Ιανουαρίου έως 12 Φεβρουαρίου δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη.

Η πρώτη ατομική έκθεση δύο νέων και πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνών, του Γιώργου Παπασταθόπουλου και του Πάνου Καμπύλη, μπορεί ουσιαστικά να εκληφθεί ως η έμπρακτη απόδειξη της εγκυρότητας των ισχυρισμών όσων επιμένουν στην ανάγκη μας να εμπιστευθούμε την καθαρότητα του βλέμματος των νέων.

Ήδη με τον τίτλο της έκθεσής τους «Here’s to a Brave New World» οι δύο πρωτοεμφανιζόμενοι καθιστούν σαφείς τις προθέσεις τους. Με τη φράση αυτή έρχονται να υπενθυμίσουν, όλο σαρκασμό, κλείνοντας πονηρά το μάτι στον επισκέπτη, πως οι αγαθές προθέσεις δεν προεξοφλούν αναγκαστικά την ευτυχή κατάληξη κάθε προσπάθειας.
Οι ίδιοι, οπλισμένοι με τη ρομαντική ορμή που χαρακτηρίζει την ηλικία τους, δεν διστάζουν να επιδείξουν, μέσω των έργων αυτής της έκθεσης, μοναδική οξυδέρκεια και γνήσια διαισθητική αντίληψη.
Οι συνθέσεις απεικονίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο στην πραγματική του διάσταση, χωρίς ψεύτικους ηρωισμούς και ηθογραφικές καλλιγραφίες, έτσι όπως βιώνει την αδιέξοδη καθημερινότητα αλλοτρίωσης και απώλειας ταυτότητας.

Έχοντας επιλέξει συνειδητά να παρεκκλίνουν από τις εικονογραφικές συμβάσεις, οι Παπασταθόπουλος – Καμπύλης επικεντρώνονται στην αφήγηση στιγμιότυπων που συνήθως θεωρούνται δευτερεύοντα ή ακόμη και περιθωριακά, διαφεύγοντας συνήθως της προσοχής μας, τα οποία παρουσιάζονται με μια ειλικρινή ματιά γεμάτη φρεσκάδα, χωρίς όμως να συμβιβάζονται ως προς τον τόνο της σχεδόν βιτριολικής ειρωνείας που διακρίνει τη γραφή τους.

 

 

Βασικός πρωταγωνιστής στη δουλειά και των δύο δημιουργών δεν παύει να είναι το χρώμα, το οποίο καλείται ουσιαστικά ν’ ανασυνθέσει τα περιγράμματα που συχνά μοιάζουν να υποχωρούν υπό το βάρος της ορμής της πινελιάς που πηγάζει από την ανάγκη άμεσης, ανεπεξέργαστης έκφρασης.

Ο Γιώργος Παπασταθόπουλος επιλέγει πιο κολορίστικες συνθέσεις όπου τα χρώματα είναι πιο καθαρά, συχνά δομούν τους χώρους ή υπαγορεύουν τη διάθεση και τον τόνο της σύνθεσης.

Ο Πάνος Καμπύλης παραμένει σε σκοτεινότερους τόνους, χωρίς να θέλει να εκχωρήσει στο χρώμα την πρωτοκαθεδρία της σύνθεσης. Ωστόσο, δεν διστάζει να υιοθετήσει κατά τόπους μικρές εκρήξεις χρώματος, οι οποίες αρκούν για να δώσουν στις συνθέσεις του ένταση, προκαλώντας ευχάριστες ανατροπές που ενισχύουν τον εσωτερικό παλμό των έργων του».

***

Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από το εικαστικό σημείωμα της Ιστορικού Τέχνης Χριστίνας Σωτηροπούλου.

***

Πάνος Καμπύλης

Γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται ο Πάνος Καμπύλης. Σπουδάζει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ενώ το 2016 ξεκίνησε παράλληλα τις σπουδές του στη ζωγραφική. Το καλοκαίρι του 2020 αποφοίτησε από τον ΑΚΤΟ, Art & Design College, από το τμήμα Bachelor in Fine Arts & New Media όπου ειδικεύτηκε στη ζωγραφική υπό την επίβλεψη των καθηγητών Αχιλλέα Πιστώνη και Δημήτρη Αγγελόπουλου. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις.

***

Γιώργος Παπασταθόπουλος

Γεννήθηκε το 1992 και ζει στην Αθήνα ο Γιώργος Παπασταθόπουλος. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του τμήματος Fine Arts & New Media του ΑΚΤΟ, όπου σπούδασε ζωγραφική με καθηγητές τους Α. Πιστώνη και Δ. Αγγελόπουλο. Η ζωγραφική του είναι κυρίως ανθρωποκεντρική. Έχει ασχοληθεί επίσης με την δημιουργία γραφικών αλλά και την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις.

***

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γκαλερί «Artevisione»

Here’s to a Brave New World

Γιώργος Παπασταθόπουλος
Πάνος Καμπύλης

*

Μέχρι και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021
Διεύθυνση: Πηλίου 5
Αθήνα 112 55
[Πατησίων 241 –δεξιά ή Ι. Δροσοπούλου 170 – αριστερά]

Τηλέφωνο: 694 595 1345

Ώρες:
Κυριακή: Κλειστά
Δευτέρα: 12:00–4:00 μ.μ.
Τρίτη: 4:30–8:30 μ.μ.
Τετάρτη: 12:00–4:00 μ.μ.
Πέμπτη: 4:30–8:30 μ.μ.
Παρασκευή: 4:30–8:30 μ.μ.
Σάββατο: Κλειστά

Στον χώρο τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως αυτά έχουν εξαγγελθεί με υποχρεωτική προσέλευση με μάσκα. Θα τηρείται σταδιακή μειωμένη είσοδος.